Vintertretthet – 5 tips for mer energi i hverdagen - Super Synbiotics
MAGEHELSE /

Vintertretthet – 5 tips for mer energi i hverdagen

Energifall, tretthet og nedstemthet kan oppstå når som helst i løpet av året, men det er kanskje aller mest vanlig i løpet av høst- og vintermånedene. I denne artikkelen går vi gjennom noen vanlige årsaker til at tretthet og energiløshet oppstår samt forslag til strategier du kan bruke for å forbedre energinivået ditt.

Hvorfor blir vi så trette?

Dårlig energi kan ha flere forskjellige årsaker – dårlig fordøyelse, mageproblem, stress, dårlig søvn og mangel på viktige næringsstoffer er vanlige årsaker. Men akkurat i løpet av vinterhalvåret er mangelen på dagslys en viktig faktor som kan påvirke helsen.

Mørket påvirker helsen

For oss som bor i Norden, innebærer vinterhalvåret ikke bare kulde, men også mørke. Når solen står opp senere og går ned tidligere på ettermiddagen, er det bare et par timer med dagslys tilgjengelig, noe som er vanskelig å utnytte for de fleste, da det har en tendens til å falle sammen med jobb og skole. Dette påvirker blant annet tilgangen til D-vitamin, da kroppen er avhengig av sollys for å kunne omdanne kolesterol i huden til D-vitamin. Lave nivåer av D-vitamin er ikke spesielt uvanlig og viser seg blant annet ved tretthet og smerter i muskler og ledd.

En annen grunn til at mørket påvirker energinivået vårt, er søvnhormonet melatonin. Melatoninet i kroppen senkes av dagslys, og på samme måte øker det når det begynner å bli mørkere på ettermiddagen, som gjør at vi blir trette. Til dels påvirker de kortere dagene melatoninproduksjonen, men det er også mangelen på dagslys som kan bidra til at reguleringen av melatoninet forstyrres.

Tips for å føle deg mer energisk

1. Ta vare på dagslyset

Prøv å tilbringe i det minste et par minutter utendørs hver dag – gjerne før klokken 10 på formiddagen. Eksponering for dagslys hjelper kroppen å regulere melatoninnivåene, noe som bidrar til både bedre energi resten av dagen og forbedret søvnkvalitet. Hvis du ikke har mulighet til å gå ut om morgenen, er en kort spasertur rundt lunsjtid et bra alternativ.

2. Forbedre fordøyelsen

Energifall og lav energi generelt kan noen ganger ha sammenheng med at magen, eller nærmere bestemt fordøyelsen, ikke fungerer optimalt. Fordøyelsen av mat er en energikrevende prosess, og hvis den er ute av balanse eller dysfunksjonell på noen måte, krever det enda mer energi. Dette gjør at vi blir trette. Fordøyelsen foregår i flere forskjellige deler av kroppen, og det er mye man kan gjøre for å forbedre den – du finner flere eksempler i vår artikkel om mindful eating.

3. Spis fiberrikt for tarmbakterienes skyld

Fiberrik mat som rå grønnsaker, frø og frukt er de gode tarmbakterienes yndlingsmat og fremmer dermed en frisk og balansert tarmflora. Bakteriene i tarmen er delvis involvert i fordøyelsesprosessen, men også i produksjonen av nevrotransmittere og hormoner som har en innvirkning på både humøret og energinivået. For eksempel produseres cirka 90 prosent av kroppens serotonin i tarmen – serotonin utgjør forstadiet til søvnhormonet melatonin og er derfor viktig for å kunne regulere våkenhet og søvn. Dessuten har fiberrik kost en mildere effekt på blodsukkernivåene, noe som gir færre fall og jevnere energi i løpet av dagen.

«90 prosent av kroppens serotonin produseres i tarmen – serotonin utgjør forstadiet til søvnhormonet melatonin og er derfor viktig for å kunne regulere våkenhet og søvn.»

4. Gjennomgå søvnrutinene

Søvn er naturligvis avgjørende for at vi skal føle oss uthvilte og friske. For å føle seg vel trenger de fleste omtrent 7–8 timers søvn per natt, og dette gjelder faktisk året rundt. Derfor bør man unngå å sove om dagen eller å sove for lenge, da det kan forstyrre søvnrutinen. For bedre søvn – streb etter å legge deg og stå opp cirka på samme tid hver dag, unngå skjermer på soverommet og pass på at soverommet er mørkt og kjølig.

5. Gå gjennom næringsverdiene dine og eventuelle mangler

Tretthet og mangel på energi kan av og til skyldes mangler eller lave nivåer av bestemte næringsstoffer. Som tidligere nevnt i artikkelen er lave nivåer av D-vitamin ikke uvanlig i Norden på grunn av den manglende eksponeringen for sollys i løpet av den mørkere tiden av året. Et annet næringsstoff som spesielt kvinner kan få mangel på, er jern.

 

Bakterier og fibre for magen

  • 15 milliarder melkesyrebakterier
  • 4 unike bakteriestammer
  • 4 gram glutenfria kostfibrer
Kjøp Synbiotic her
MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

  • Basert på 20 års forskning
  • Produsert i Sverige
  • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no