Tarmfloraen påvirker hormonene dine - Super Synbiotics
MAGEHELSE /

Tarmfloraen påvirker hormonene dine

Hormonbalansen i kroppen er viktig på mange måter. En ubalanse påvirker både søvnen og appetitten. Den gode nyheten er likevel at vi kan påvirke hormonene våre gjennom hvordan vi lever – blant annet ved å ta vare på tarmen.

Hormonene styrer livene våre

Uansett alder og kjønn er vi fulle av hormoner som styrer både humøret og lysten til å sove og spise. Kortisolet får deg f.eks. til å våkne, leptinet styrer matinntaket, og melatoninnivået gjør deg trett på kvelden. Hormonene fungerer helt enkelt som budbringere med store og viktige budskap til resten av kroppen, og ubalanser kan få store konsekvenser.

Det endokrine systemet og tarmfloraen

Hormonene reguleres av det endokrine systemet som består av ulike kjertler, organer og vev. Men også tarmfloraen er involvert i hormonnivåene våre. Våre gode tarmbakterier fungerer som en dirigent for andre hormoner i kroppen og hjelper med å opprettholde balansen i kroppen.

Slik påvirker tarmfloraen hormonene dine

En god tarmflora kan f.eks. bidra til å senke stresshormonet kortisol og gjøre deg roligere. De gode og helsebringende bakteriene har også vist seg å være bra for fordøyelsen, som på sin side påvirker østrogennivåene og kroppens insulinproduksjon.

Kroppens fettceller produserer hormonet leptin, som påvirker metthetsfølelsen. Og en god tarmflora har vist seg å gjøre kroppen mer følsom for leptinet. I praksis kan et bra leptinnivå gjøre at hjernen får raskere beskjed om at du er mett, slik at du slutter å spise i rett tid.

Selv søvnhormonet melatonin påvirkes av tarmfloraen, liksom lykkehormonet oksytocin. En god studie har dessuten vist at en velfungerende tarmflora hjelper med å opprettholde et sunt nivå av D-vitamin – et hormon som blant annet påvirker kroppens evne til å ta opp kalsium og balansere blodsukkeret.

Estrobolomet påvirker østrogennivåene

I tillegg til at tarmfloraen er involvert i produksjonen og reguleringen av et flertall ulike hormoner, finnes det også en spesifikk gruppe tarmbakterier som bidrar til å holde det kvinnelige kjønnshormonet østrogen på et stabilt nivå. Denne gruppen tarmbakterier, eller snarere bakteriegener, kalles estrobolomet og produserer et enzym som metaboliserer østrogen.

Næring til de gode bakteriene

Ettersom tarmfloraen er involvert i hormonbalansen vår, er det viktig å opprettholde en sterk og balansert tarmflora. De snille bakteriene i magen som bidrar til god helse, liker fibre. Så spis gjerne grønnsaker, frukt, nøtter og annen planteføde som gjør at de trives og blir flere. Syrlige grønnsaker får også bakteriene til å juble. Et annet alternativ er å innføre et kosttilskudd for tarmfloraen, slik som Synbiotic15 som inneholder gode bakterier og fibre.

Dette bør du unngå

Iblant trenger man antibiotika som medisinsk behandling, men ta det bare om det er nødvendig. Antibiotika er supert til å ta livet av farlige bakterier, men det dreper også de gode bakteriene som du helst vil ha flere av. Når det gjelder kostholdet, bør du unngå raffinert sukker, ultrabearbeidet mat og unødvendige tilsetningsstoffer.

 

 

MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

  • Basert på 20 års forskning
  • Produsert i Sverige
  • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no