Tarmfloraen overføres fra mor til barn - Super Synbiotics
MAGEHELSE /

Tarmfloraen overføres fra mor til barn

De siste årene har forskningen i økende grad påvist tarmfloraens betydning for helsen vår. Men visste du at tarmfloraen overføres fra mor til avkom? Og at måten man tar vare på tarmfloraen på derfor ikke bare påvirker en selv, men også barnet under graviditeten. Å ta vare på helsen har faktisk langsiktige positive følger for barnets helse og velvære, også senere i livet.

Tarmfloraen vår kommer fra mor

Forskning har vist at den første overføringen av mikrober (bakteriene vi blant annet har i tarmen) til et barn skjer under fødselen. Barn som fødes vaginalt, kan ha et større mangfold av mikrober fra morens tarmflora sammenlignet med dem som fødes ved keisersnitt.

Mors tarmflora kan faktisk også spille en avgjørende rolle for utviklingen av barnets tarmflora. Man har sett at barn som har mødre med en mangfoldig tarmflora (rikelig med tilførsel av gode bakterier), har en bedre utvikling av eget immunsystem sammenlignet med barn som har mødre med en mindre mangfoldig tarmflora.

 

Fødsel og beskyttelse mot fremtidige sykdommer

Barn som fødes ved keisersnitt, kan ha en økt risiko for allergier og autoimmune sykdommer sammenlignet med dem som fødes vaginalt. I en studie undersøkte forskere utviklingen av tarmfloraen hos en gruppe barn, og den viste at barn født ved keisersnitt hadde en tarmflora med mindre mangfold, og spesifikt beskyttelsen mot allergier, i løpet av de to første leveårene. Studien nevner også at med en bevissthet om hvordan ulike forløsningsmetoder kan påvirke barnets helse, finnes det en mulighet for å forbedre forutsetningene. For eksempel kan tidlig smaking av vanlig mat bidra til å fremme en mer mangfoldig tarmflora hos barn født ved keisersnitt.

Tilførsel av gode bakterier har vist seg å ha en positiv virkning på helsen og gi en redusert forekomst av allergier, i tillegg til redusert risiko for visse sykdommer senere i livet.

Mens vaginal fødsel er en fordel for å overføre en mangfoldig tarmflora til barnet, innebærer ikke et keisersnitt at man ikke kan ha en sunn tarmflora og et sterkt immunforsvar senere i livet. Barn som fødes ved keisersnitt, kan ha en mindre mangfoldig tarmflora i begynnelsen av livet, men den kan modnes og diversifiseres over tid gjennom riktig kosthold og livsstilsvalg. Så dersom fødselen skjer ved keisersnitt, bør man fokusere på å fremme en sunn tarmflora hos barnet gjennom kosthold og livsstilsvalg over tid.

 

Hva kan du som kommende mor gjøre for å påvirke barnets tarmflora?

Det viktigste er å holde din egen tarmflora i balanse. Dette kan du gjøre via et sunt og variert kosthold som er rikt på fiber. Dessuten kan et inntak av melkesyrebakterier bidra til en forbedret tarmflora. Synbiotika er spesielt nyttig siden det tilfører tarmen både sunne bakterier og de næringsstoffene de trenger for å overleve og trives.

Videre er det viktig å unngå faktorer som kan skade tarmfloraen, som stress og et usunt kosthold. Stress kan påvirke tarmfloraen negativt gjennom å øke produksjonen av kortisol, et hormon som kan forstyrre balansen mellom mikrober i tarmen. Ved å håndtere stress gjennom for eksempel mindfulness, meditasjon eller andre avslappende aktiviteter, kan du også bidra til å fremme en balansert tarmflora.

Når det gjelder kosthold, er det viktig å unngå matvarer som kan være betennelsesskapende for tarmen. Ved i stedet å innta et anti-inflammatorisk kosthold som er rikt på grønnsaker, fisk og fullkorn, kan du bidra til å redusere betennelse i tarmen og fremme veksten av gode bakterier.

 

Slik kan du fremme en sunn tarmflora under graviditeten:

– Spis et variert kosthold som er rikt på fiber fra grønnsaker og fullkornsprodukter.

– Spis et anti-inflammatorisk kosthold med mye fisk, sunt fett og matvarer som er rike på antioksidanter.

– Tilsett melkesyrebakterier for å støtte veksten av nyttige tarmbakterier.

– Prøv å unngå stress og håndter det gjennom for eksempel mindfulness, meditasjon eller andre avslappende aktiviteter.

 

Ubalanse i tarmfloraen? Stigs tre tarmtester!

 

Kilder

https://www.forskning.se/2021/04/01/tarmfloran-hos-barn-fodda-med-kejsarsnitt-mognar-med-tiden/

https://www.diabetesportalen.lu.se/artikel/kejsarsnitt-ger-mager-tarmflora-och-risk-autoimmun-sjukdom

https://stigbengmark.com/graviditet-amning-livsstil/

“Developmental trajectory of the healthy human gut microbiota during the first 5 years of life” Cell Host & Microbe. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1931312821001001?via%3Dihub,

https://foodpharmacy.se/2016/11/kan-gravida-ata-synbiotika/

 

Les mer

Studie av Gomez de Agüero et al. ” The maternal microbiota drives early postnatal innate immune development”. 17/3- 2016. Science. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25760553/

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-arver-du-din-mammas-tarmflora

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2020/l-2020-nr-11-risker-och-nyttor-med-probiotiska-mikroorganismer-under-graviditet-och-amning.pdf

MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

  • Basert på 20 års forskning
  • Produsert i Sverige
  • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no