Tarmfloraen og fordøyelsen – slik henger de sammen - Super Synbiotics
MAGEHELSE /

Tarmfloraen og fordøyelsen – slik henger de sammen

Et sunt og balansert kosthold er grunnleggende for velværet og en god helse. Men hvordan kan man sikre at kroppen har de best mulige forutsetningene for å ta vare på og dra nytte av all sunn mat du spiser? Et velfungerende fordøyelsessystem kan sammenlignes med en perfekt avveid formel der flere viktige ingredienser må spille sammen for å hjelpe kroppen med å ta opp alle næringsstoffene. Denne artikkelen beskriver hvordan god magehelse bidrar til en velfungerende fordøyelse.

Gode tarmbakterier og fordøyelsesenzymer maksimerer kroppens opptak av næring

De to viktigste ingrediensene som trengs for at fordøyelsen kan fungere bra, er fordøyelsesenzymer og gode bakterier, som bryter ned maten du spiser til molekyler. De fleste av molekylene transporteres videre fra tarmen ut i blodomløpet, som deretter sørger for at de når ut til hele kroppen og forsyner den med næring. Fordøyelsesenzymene og de godartede bakteriene gjør det lettere for næringsstoffene å ta seg fra tarmen og ut i blodet, og bidrar på den måten til at så mye næring og vitaminer som mulig kan spres videre ut i kroppen.

Det er viktig for fordøyelsen at man tygger maten

En velfungerende fordøyelse begynner med at du tygger maten. Når du tygger, produseres det nemlig enzymer i spyttkjertlene, magen, bukspyttkjertelen og leveren, slik at fordøyelsen er aktiv hele veien gjennom systemet i kroppen. Når kroppen ikke produserer nok fordøyelsesenzymer, påvirker det fordøyelsen og gjør det vanskelig for kroppen å fordøye visse næringsmidler. Produksjonen av fordøyelsesenzymer minsker med alderen, og kan også påvirkes negativt av forurensning og prosessert mat.

De gode bakteriene er fordøyelsens superhelter

Riktig sammensetning av enzymer er viktig for at fordøyelsen skal fungere bra. Men å ha en velfungerende tarmflora med riktige mikrober er minst like viktig. Mikrober er mikroorganismer som består av bakterier, virus, sopper og arker. Når mikrobene er balansert og i riktig antall i forhold til hverandre, gir de oss mange helsefordeler.

Noen av disse viktige mikrobene er de gode tarmbakteriene. Disse velgjørende bakteriene er avgjørende for en god helse og for et sterkt og fungerende immunsystem. De er også viktige for å holde jevne blodsukkernivåer, og dessuten kan de påvirke humøret vårt.

For fordøyelsen er tarmbakteriene som kroppens egne små superhelter. Gode bakterier bidrar til å jage bort skadelige mikroorganismer som kan finnes i maten, samtidig som de spiller en stor og viktig rolle i hele fordøyelsesprosessen. De godartede bakteriene produserer sine egne enzymer, for eksempel laktase, som trengs for å bryte ned melkeprodukter. Dessuten gjør tarmbakteriene det lettere å ta opp næringsstoffer, slik at kroppen kan dra nytte av så mye næring som mulig fra maten du spiser.

Fem tips for en velfungerende fordøyelse

1. Spis rå matvarer

Rå, uprosesserte og plantebaserte næringsmidler som frukt, grønnsaker og nøtter er kjempegode kilder til enzymer. Tilberedning ødelegger de naturlige enzymene i maten, og det er derfor gunstig å spise rå næringsmidler i så stor grad som mulig.

2. Suppler kostholdet ditt med fermentert mat

Fermenterte næringsmidler som surkål og kimchi tilfører kroppen både enzymer og gode bakterier. Det er dessuten ekstra lett for kroppen å absorbere næringsstoffer fra fermenterte næringsmidler, siden de allerede har begynt å brytes ned av de gode bakteriene i fermenteringsprosessen.

3. Finn riktig kombinasjon

Å spise næringsmidler som utfyller hverandre, er godt for fordøyelsen, men på samme måte finnes det også andre næringsmidler som ikke bør kombineres. For eksempel bør man unngå frukt som dessert. Fruktene kan ikke brytes ned før de er kommet lenger ned i fordøyelsessystemet, og hvis de setter seg fast på veien sammen med de andre næringsmidlene, hemmes fordøyelsesprosessen.

4. Spis 2–3 timer før du går og legger deg

Hvis du sørger for å spise 2–3 timer før du går og legger deg, får kroppen en sjanse til å rense og reparere systemet mens du sover. Du kan også prøve en kortere faste iblant, der du spiser en tidlig middag etterfulgt av en sen frokost dagen etter – det gir fordøyelsessystemet en velgjørende liten pause.

5. Legg til tilskudd med ekstra probiotika og fordøyelsesenzymer

Selv for deg som spiser et sunt og variert kosthold, kan det være vanskelig å få i seg nok gode bakterier og enzymer. Mange faktorer i vår moderne livsstil, slik som stress, medisiner eller prosessert mat, kan skade den godartede bakteriefloraen i tarmen og redusere produksjonen av viktige enzymer. I tillegg til å spise et sunt kosthold som består av mange rå og fermenterte næringsmidler, kan det være en god idé å gi kroppen et ekstra tilskudd av synbiotika (gode bakterier og fibre) og enzymer.

 

Bakterier og fibre for magen

  • 15 milliarder melkesyrebakterier
  • 4 unike bakteriestammer
  • 4 gram glutenfria kostfibrer
Kjøp Synbiotic her

 

MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

  • Basert på 20 års forskning
  • Produsert i Sverige
  • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no