- 15 milliarder melkesyrebakterier
- 4 unike bakteriestammer
- 4 gram glutenfria kostfibrer
Visste du at stress kan påvirke tarmfloraen? I denne artikkelen kan du lese mer om hva slags innvirkning stress har på tarmbakteriene dine og hva du kan gjøre for å redusere stresset og lindre effektene av det.
I tarmen finnes det flere millioner nervetråder og nevroner som til sammen utgjør det enteriske nervesystemet, også kalt den andre hjernen. De to hjernene våre – i hodet og i magen – ligger langt fra hverandre, men de kommuniserer faktisk hele tiden med hverandre, og til sammen styrer de flere grunnleggende funksjoner som for eksempel humøret og hukommelsen vår.
Kommunikasjonen mellom hjernen og tarmen skjer via det som kalles «gut brain axis» – noe som hovedsaklig utgjøres av vagusnerven. Vagusnerven strekker seg fra nederst lengst bak på hjernen, hele veien ned til tykktarmen. Derfra forgrener den seg ut til flere viktige organer. Vagusnerven er også en viktig komponent i det parasympatiske nervesystemet som aktiveres når kroppen hviler.
Ved stress utskilles blant annet hormonene adrenalin, noradrenalin og kortisol. Før i tiden kunne disse hormonene hjelpe oss med å bli litt ekstra årvåkne og reagere raskere ved for eksempel en truende situasjon. I dagens samfunn oppstår truende situasjoner ikke lenger i like høy grad, men den samme stressresponsen aktiveres i kroppen hvis vi for eksempel kommer sent til jobben eller bekymrer oss for økonomien. Hvis vi dessuten har høye stressnivåer i lengre perioder eller ikke får utløp for stresset, kan stresshormonene ligge igjen i blodomløpet, noe som kan ha en negativ effekt på helsen.
«I dagens samfunn oppstår truende situasjoner ikke lenger i like høy grad, men den samme stressresponsen aktiveres i kroppen hvis vi for eksempel kommer sent til jobben eller bekymrer oss for økonomien.»
Stresshormonene er særlig ugunstige for balansen i tarmfloraen – de godartede bakteriene minsker i antall, mens de ondartede bakteriene trives og formerer seg. Dette kan blant annet føre til problemer med fordøyelsen og mageproblemer som diaré og forstoppelse. I lengden kan ubalanse i tarmfloraen også føre til økt betennelse i kroppen, noe som knyttes til flere helseproblemer og sykdommer.
I dagens samfunn er stress en naturlig del av livet, og det er i prinsippet umulig å bli kvitt stress fullstendig. Det vi derimot kan gjøre, er å lære oss å håndtere stress bedre og tar vare på kroppen vår på en slik måte at vi kompenserer for den negative effekten av stress. Her følger en liste med tips til hvordan vi kan motvirke stresset og de helseeffektene det har.
Både mindfulness og meditasjon har i forskningsstudier vist seg å kunne redusere både de fysiske og psykiske effektene av stress. Hvis du aldri har prøvd mindfulness eller meditasjon før, kommer det noen nyttige tips her: (1) Begynn kort – 2 minutter holder som start. Deretter kan du trappe opp. (2) Velg samme tid hver dag for meditasjonen din, dette gjør det lettere å skape en vane som holder i lengden. (3) Sett en timer, så slipper du å holde rede på tiden selv. (4) Få hjelp! Det finnes massevis av videoklipp, podkaster og apper som kan hjelpe deg med å komme i gang.
Ta vare på de gode tarmbakteriene! Ved å sørge for at de gode tarmbakteriene får den maten de vil ha og at de trives, kan vi skape bedre forutsetninger for en balansert tarmflora. Yndlingsføden til de gode magebakteriene er plantefibre, som også kalles prebiotika. Sørg derfor for å få i deg rikelig med fersk frukt og grønnsaker i den daglige kosten. Det går også an å fylle på med gode bakterier via både kosttilskudd (synbiotika), og til en viss grad via maten (fermenterte næringsmidler).
Forskning indikerer at moderat mosjon kan forbedre sammensetningen i tarmfloraen og øke mengden gode bakterier. Imidlertid ser det ut til at skikkelig hard trening kan ha motsatt effekt. Spaserturer har dessuten vist seg å være en effektiv måte å håndtere stress på. For allmennhelse anbefales det 30 minutters bevegelse minst 5 dager i uken, der man svetter og blir litt andpusten.
Å være ute i naturen kan både ha en beroligende effekt og bidra til en friskere tarmflora. Blant annet har en forskningsstudie vist at bare 20 minutter i naturen kan gjøre at nivåene av stresshormoner synker. Sørg likevel for å gjennomføre utendørsoppholdet når det fremdeles er lyst ute, og unngå å bruke telefonen.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no