Søvnen og tarmfloraen påvirker hverandre - Super Synbiotics
MAGEHELSE /

Søvnen og tarmfloraen påvirker hverandre

Er det mulig at en god natts søvn begynner i tarmen? Svaret er ja.

Nesten 20 prosent av verdens befolkning lider av søvnproblemer og ligger om nettene og vrir og vender på seg i håp om å få sove. Og alle som har stirret søvnløs i taket og telt sauer, vet at det kan være både stressende og utrolig frustrerende. Dagen etter kan dessuten bli skikkelig tung, og dårlig søvn over lang tid kan forårsake både sykdommer og påvirke hukommelsen. Forskning viser dessuten at dårlig søvn påvirker tarmfloraen negativt, noe som kan bli problematisk ettersom det meste av immunforsvaret befinner seg nettopp der.

Uregelmessige søvnrutiner

En studie som ble gjort ved Weizmann Institute of Science i Rehovot i Israel, undersøkte hva som skjer med tarmfloraen ved uregelmessige søvnmønstre. Studien fokuserte på avføringsprøver fra laboratoriemus, og deretter testet de også mindre grupper mennesker som var påvirket av jetlag.

Studien på musene viste blant annet at aktiviteten i tarmfloraen så ulik ut på dagtid sammenlignet med nattestid. Da musene var våkne og aktive, drev bakteriene i tarmfloraen særlig med å forbrenne næringsstoffer og reparere DNA. I perioden på døgnet da musene hvilte og sov, jobbet tarmbakteriene i stedet med å transportere bort gifter og bygge opp ulike deler av tarmfloraen. Hvis musene derimot hadde en dårlig og uregelmessig døgnrytme, skjedde ikke det samme skiftet og de samme aktivitetene i tarmfloraen, noe som indikerer at døgnrytmen og søvnkvaliteten kan ha en påvirkning på hvor godt tarmfloraen fungerer.

«Da testpersonene i studien gikk tilbake til mer regelmessige søvnvaner, sank nivåene av de usunne bakteriene igjen»

Den delen av studien som ble utført på mennesker, viste at deltakerne med jetlag hadde en økning av en type bakterier som er kjente for å være vanligere hos individer som lider av fedme og diabetes. Disse bakteriene er også forbundet med vektøkning, økt blodsukker og høyere fettprosent. Da testpersonene i studien gikk tilbake til mer regelmessige søvnvaner, sank nivåene av de usunne bakteriene igjen, og balansen i tarmfloraen ble stabilisert.

Størst variasjon av tarmbakterier

En studie som ble publisert i det amerikanske tidsskriftet Plos One, viser også at det finnes en forbindelse mellom tarmfloraen og søvnen vår. I studien fikk testpersonene sove med avanserte måleverktøy på seg som målte ulike verdier i kroppen i forbindelse med søvnkvalitet. Deretter tok man prøver av personenes tarmflora, og kunne deretter se at de som sov best, var også de som hadde den største variasjonen av bakterier.

Tarmfloraen og serotonin

Du kjenner kanskje til at melatonin er søvnhormonet som gjør oss trøtte. Men for å produserer melatonin kreves det et annet hormon – serotonin, og 95 % av serotoninet produseres i tarmene, som påvirkes av søvnen. Serotoninet beskrives ofte som et «lykkehormon» og har en kraftig effekt på humøret vårt samt vår kognitive funksjon, og spiller også en viktig rolle når det gjelder søvnsyklusene våre. Det er derfor viktig for både humøret, kognisjonen og ikke minst søvnen at tarmene holdes i god form.

Tips for bedre søvn

Så hva gjør man for å sove godt? Å trene og mosjonere, frisk luft, mye dagslys og å sove på faste tider er noen av faktorene som sies å gi bedre søvn. Å legge bort mobilen og unngå kaffe og te er også vanlige tips som kan lokke fram Jon Blund. Det skal også være bra å legge seg godt på ryggen i et trygt miljø og deretter fokusere på pusten. Litt mindfulness, helt enkelt. Ettersom tarmhelsen også virker å ha en effekt på søvnen, kan det være verdt å teste en betennelsesdempende og tarmvennlig kost.

 

Bakterier og fibre for magen

  • 15 milliarder melkesyrebakterier
  • 4 unike bakteriestammer
  • 4 gram glutenfria kostfibrer
Kjøp Synbiotic her

 

Referanser:

Studie av S Eran Elinav, immunolog og spesialist på mikrobiom ved Weizmann Institute of Science i Rehovot i Israel: www.sciencemag.org/news/2014/10/are-your-bacteria-jet-lagged

Studie publisert i det medisinske tidsskriftet Plos One av amerikanske forskere ved Nova Southeastern University: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0222394 

 

MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

  • Basert på 20 års forskning
  • Produsert i Sverige
  • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no