- 15 milliarder melkesyrebakterier
- 4 unike bakteriestammer
- 4 gram glutenfria kostfibrer
Visste du at den kombinasjonen av mikroorganismer som utgjør tarmfloraen vår, kan sammenlignes med et fingeravtrykk? Det settet med tarmbakterier som holder til i akkurat din kropp, er unik og er et resultat av din arv, oppvekst og livsstil. Men tarmfloraen er ikke konstant, for den påvirkes av hvordan vi lever, og hvor vi befinner oss i livet – derfor må vi også ta vare på den på forskjellige måter.
Ved fødselen arver barnet en del av morens bakterier, som da legger grunnlaget for barnets egen bakterieflora. Deretter bygges barnets tarmflora på gjennom morsmelken, hudkontakt med moren og andre nære familiemedlemmer samt gjennom miljøet som barnet oppholder seg i. Parallelt med dette utvikles også immunsystemet og fordøyelsessystemet, som begge er tett knyttet sammen med tarmfloraen.
Tarmfloraens oppbygning får seg en skikkelig dytt når barnet begynner å innta annen føde enn morsmelk. Dette sammenfaller ofte med en økt kontakt med nye mennesker og miljøer, noe som er viktig både for utviklingen av tarmfloraen samt for den sosiale interaksjonen. Når kontakten med nye mennesker, og ikke minst andre barn øker, utsettes også immunsystemet for nye bakterier og infeksjoner, noe som er nødvendig for at barnet skal kunne bygge opp et sterkt immunforsvar.
Ved omtrent 3–4 års alder begynner tarmfloraens sammensetning å stabiliseres – men eksponering for nye bakterier er fremdeles viktig. En fortsatt utvikling av tarmfloraen kan støttes ved at barnet oppholder seg utendørs og spiser et så variert kosthold som mulig. Å møte nye mennesker, miljøer og dyr kan også være gunstig for mangfoldet i tarmfloraen. For eksempel har det vist seg at barn som er vokst opp med husdyr, har et større mangfold av bakterier i tarmfloraen sin.
Tenåringer og unge voksne har generelt sett en tendens til å leve en uregelmessig livsstil der helse trolig ikke ligger øverst på prioritetslisten. Men hvis man lykkes med å etablere gode vaner i denne perioden av livet, blir det lettere å opprettholde en stabil tarmflora senere. Et variert kosthold som består av en stor andel plantefibre, bidrar med energi til de gode tarmbakteriene og gjør at de trives i tarmen. Allerede i denne fasen bør man prøve å få inn gode rutiner for regelmessig mosjon, nok søvn og sunn stresshåndtering. Det vil også bidra til en friskere tarmflora og en bedre helse samlet sett.
Som voksen ligger fokuset på å opprettholde gode vaner. Samtidig bør man også være forberedt på at tarmfloraen kan fluktuere, og det kan være bra å ha en strategi for hvordan man imøtekommer en eventuell ubalanse. For eksempel kan slikt som antibiotikabehandlinger, eksponering for nye bakterier ved utenlandsreiser samt lengre perioder med stress eller fiberfattig kost, føre til at det oppstår en ubalanse i tarmfloraen. Dette kan i sin tur gi både mageproblemer og lavgradig betennelse, noe som i sin tur kan føre til flere helseproblemer senere i livet. Ved ubalanse er det viktig å gå tilbake til et sunt kosthold og en sunn livsstil, men det går også an å få litt ekstra hjelp på veien med for eksempel et synbiotika-tilskudd som inneholder gode bakterier og fibre.
Omtrent i 60-årsalderen begynner mangfoldet i tarmfloraen å minske gradvis. Også de nyttige kortkjedede fettsyrene som blir produsert når tarmbakteriene forbrenner fibre, minsker i mengde. Dette innebærer at risikoen for ubalanse i tarmfloraen øker jo eldre man blir, ettersom det blir færre av de gode bakteriene. For å kompensere for denne effekten er det viktig med regelmessig mosjon, nok søvn og restitusjon samt et variert kosthold som er rikt på naturlige plantefibre.
Et synbiotisk kosttilskudd – for eksempel Super Synbiotics – kan brukes gjennom hele livet, siden det gir et ekstra tilskudd av gode bakterier og fibre til tarmfloraen. Som barn kan det holde med en halv dose om dagen, mens eldre barn og voksne med fordel tar en full dose om dagen. Når kroppen utsettes for ekstra påkjenninger, kan det være gunstig å ta en sterkere dose – for eksempel i forbindelse med en antibiotikakur, i perioder med høyt stress eller lignende.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4315782/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29245010
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28049008
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27808595
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no