- 15 milliarder melkesyrebakterier
- 4 unike bakteriestammer
- 4 gram glutenfria kostfibrer
Før i tiden levde vi samstemt med naturen, og årstidenes veksling styrte både hva slags mat som var tilgjengelig, og hvor mye søvn vi fikk. Men selv om vi i dag er mer koblet fra de naturlige årstidsskiftene, blir kroppen og helsen fremdeles påvirket – uansett om vi vil eller ei.
Endringer i vær og lys gjør ofte at vi endrer hele atferden vår, noe som i sin tur kan påvirke helsen. For eksempel beveger vi mindre på oss når det begynner å bli kaldt for å spare energi, og vi pleier da å tilbringe mer tid innendørs. Dette kan føre til at infeksjoner og virus spres lettere, og vi går også glipp av de positive effektene av den fysiske aktiviteten. Noen eksempler på vanlige problemer ved årstidsskifter er følgende:
Tarmfloraen er i konstant endring og påvirkes blant annet av hva vi spiser, hvor mye vi trener, hvor mye tid vi tilbringer innendørs, hvor vi bor og hvor mye kontakt vi har med dyr og mennesker. For eksempel har mennesker som bor i et kaldere klima, et annet sett av tarmbakterier sammenlignet med personer som bor på varmere steder, og eksponering for kalde temperaturer har vist seg å påvirke tarmfloraen midlertidig.
En av de viktigste faktorene for hvordan tarmfloraen endres i løpet av året, er kostholdet. En studie som ble utført på tarmfloraen hos Hadza-folket i Tanzania – et av de få jeger/samler-samfunn som fortsatt eksisterer – viste at deres tarmflora varierte kraftig mellom årstidene. I regntiden, når føden for det meste besto av bær, honning og annen plantebasert føde, økte visse bakterietyper kraftig i antall. I den etterfølgende tørkeperioden gikk kostholdet over til å være mer basert på kjøtt, noe som førte til at de tidligere bakterietypene minsket så mye i antall at de nesten forsvant, mens bakterier som knyttes til kjøttforbruk, økte i antall. Resultatene ble deretter sammenlignet med mennesker i Vesten, og man kunne konstatere at deres tarmflora ikke hadde den samme variasjonen på tvers av årstidene, og den var mer lik den tarmfloraen som hadzaene viste i tørkeperioden.
Kroppen vår tilpasser seg for å spise sesongbasert – det gir oss en naturlig variasjon i kostholdet, noe som gjør det lettere å få i seg alle næringsstoffene vi trenger for blant annet et sterkt immunforsvar. Dessuten er det billigere, bedre for miljøet og ofte mer smaksrikt. Denne tiden på året kan det være litt skralt med fersk frukt og grønt som er i sesong. Da kan det være et godt alternativ å velge fryste grønnsaker og bær samt vinterens/høstens rotfrukter og forskjellige typer kål.
Kortere dager på vinteren gjør oss trettere, noe som indikerer at vi trenger å sove mer – å gå og legge seg tidligere blir da en enkel oppskrift. Nå som våren er i anmarsj, kan vi begynne å bruke soloppgangen som rettesnor for når det er på tide å stå opp, og i beste fall kan vi utnytte morgenlyset for en spasertur eller lignende. Prøv også å få litt direkte dagslys midt på dagen, siden det hjelper kroppen med å regulere døgnrytmen.
Les gjerne vår tidligere artikkel om tarmfloraen og søvnen her. God søvn er avgjørende for helsen!
Kroppen er laget for å bevege seg, og fysisk aktivitet kan til og med forbedre den kognitive evnen vår. Hvis du dessuten kombinerer mosjonen med utendørsopphold, får du både dagslys, frisk luft og lavere stressnivåer. Dessuten har tarmfloraen godt av at vi oppholder oss i naturen, siden det kan bidra til mer variasjon blant tarmbakteriene.
For oss nordboere er D-vitamin ekstra viktig å tenke på ettersom kroppen vår kun kan danne D-vitamin ved hjelp av solstrålene i sommermånedene (når solen står høyt nok). Om våren opplever derfor mange tretthet og nedstemthet, noe som i en del tilfeller kan være knyttet til lave nivåer av D-vitamin.
Mat tarmbakteriene med prebiotiske fibre, som finnes i både fersk frukt og grønnsaker, men også i belgvekster, nøtter, frø, quinoa, bokhvete med mer.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no