Redusere og forhindre betennelse - Super Synbiotics
MAGEHELSE /

Slik går du fram for å dempe og forebygge betennelse i kroppen

Å bære rundt på en betennelse er unødvendig bagasje. Det øker risikoen for mange sykdommer, derfor bør du gjøre alt du kan for å minske den.

Unngå kronisk betennelse

Det er forskjell på en akutt betennelse og en kronisk betennelse. En akutt betennelse er ikke farlig. Det er kroppens naturlige reaksjon og beskyttelse når du utsettes for ondartede bakterier og skader. Når immunforsvaret har utført sitt oppdrag ved å bekjempe en ytre fiende, er oppgaven å trekke seg tilbake og avvente neste angrep. Lavgradig betennelse er verre. Da ligger betennelsen og ulmer i kroppen til tross for at du ikke er utsatt for en direkte trussel. Ved lavgradig betennelse fortsetter immunforsvaret med å arbeide og forårsaker kroniske betennelser og reaksjoner i kroppen. Lavgradig betennelse kan ha flere årsaker, blant annet overvekt, usunn kost, stress og røyking. Ved å spise en betennelsesdempende kost, redusere eventuelt stress, trene og holde øye med blodsukkeret kan du motvirke den uønskede betennelsen.

Riktig kost kan dempe betennelse

Tidligere har betennelsesdrivende effekter av vestlig mat blitt framhevet som en årsak til sykdommer som hjerneslag, kreft, diabetes, hjertesykdommer og demens. Å spise en betennelsesdempende kost innebærer å spise ting som har en dempende effekt på betennelse i kroppen og å unngå blant annet sukker og transfett, som kan øke betennelse.

Ettersom en betennelsesdempende kost hovedsakelig består av forskjellige typer næringsmidler fra planteriket, er den også rik på fibre, vitaminer, antioksidanter og andre næringsstoffer. I denne sammenhengen er fibrene spesielt viktige, ettersom de gir energi til de gode bakteriene i tarmene. Disse bakteriene kan også bidra til å bekjempe betennelse og de ondartede bakteriene som bidrar til betennelsesprosessen.

Noen av den betennelsesdempende kostens prinsipper er følgende:

  • Å spise mange rå grønnsaker
  • Unngå å varme opp maten mer enn 130 grader
  • Velg gjerne vegetabilsk fett som finnes i avokado, kokos, oliven og nøtter, men unngå raffinerte oljer og margarin
  • Hvis du spiser kjøtt – pass på at du velger kjøtt og fisk av god kvalitet, helst fanget i naturen, gressbeitet og økologisk.
  • Unngå meieriprodukter og gluten

Kjøp Synbiotic her!

Mosjon kan øke mengden betennelsesdempende bakterier

Regelmessig fysisk aktivitet har en rekke fordeler for helsen – det er ikke noe nytt. Forskning viser for eksempel at sammensetningen og aktiviteten til tarmmikrobene påvirkes positivt av mosjon. Når du beveger deg, øker produksjonen av de tarmbakteriene som danner kortkjedede fettsyrer, som i sin tur kan beskytte mot forskjellige sykdommer. Nå har forskere ved University of California San Diego School of Medicine vist at trening også er betennelsesdempende. Studien, som ble publisert online i Brain, Behavior and Immunity, viser at moderat trening i 20 minutter demper betennelse. Så å planlegge daglig bevegelse er verdt sin vekt i gull. Kanskje en fin morgentur i 15–30 minutter eller en yogastund på soveromsteppet som en god start på dagen?

Stress kan forandre tarmfloraen

Å stresse er ikke farlig så lenge det er tid for gjenoppretting. Men det er ikke bra dersom stress forblir i kroppen over lengre tid. Tarmen er kroppens største immunologiske organ, og tarmbakteriene stimulerer og «trener» immunforsvaret vårt. En frisk og balansert tarmflora består av mange forskjellige bakteriearter, og flere studier på dyr har vist at stress fører til en endret tarmflora. Mus som ble stresset av for eksempel å bli flyttet til nye ukjente bur, reagerte med nedsatt mangfold av bakterier i tarmen. De «snille» bakteriene, for eksempel laktobasiller, ble redusert, og de mer betennelsesskapende og sykdomsframkallende økte. Så bli bevisst, kjenn etter og finn måter som får deg til å koble av og slappe av.

Høyt blodsukker – en inflammatorisk kjeltring

Blodsukkernivåer som ofte er høye, kan øke antallet inflammatoriske immunceller i kroppen og samtidig motvirke de cellene som jobber betennelsesdempende. Dette gjør i sin tur at balansen i immunsystemet forstyrres. I henhold til en svensk studie på 64 500 kvinner innebar forhøyede blodsukkernivåer også en økt risiko for ikke mindre enn fem ulike kreftformer. Tegn på høye blodsukkerverdier er uforklarlig tørst, tretthet, uforklarlig vitaminreduksjon samt at du ofte er tissetrengt. For å unngå høyt blodsukker – skjær ned på inntaket av søte næringsmidler og drikkevarer og spis regelmessig og fiberrikt. De helsebringende fibrene finnes blant annet i grønnsaker, frukt, nøtter samt i hele korn som for eksempel havre, amarant og bokhvete. For å tilberede måltider som bidrar til at blodsukkeret holdes stabilt, er det viktig å velge fiberrike karbohydrater som dem som er nevnt ovenfor samt å kombinere dem med næringsrike fett- og proteinkilder.

 

Referanser:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889159116305645

https://www.psychologytoday.com/us/blog/mood-microbe/201911/stress-inflammation-and-microbes-moody-trinity

https://www.mynewsdesk.com/se/umea_universitet/pressreleases/umeaaforskare-publicerar-studie-hoegt-blodsocker-kopplas-till-cancerrisk-hos-kvinnor-133114

 

MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

  • Basert på 20 års forskning
  • Produsert i Sverige
  • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no