Stress er en av vår tids største utfordringer, som har en stor innvirkning på magehelsen. Til tross for det er det få som daglig jobber proaktivt med å redusere stress. Studier viser at en effektiv måte å redusere stress i hverdagen på er å praktisere mindfulness.
Stressreaksjonen er helt naturlig og faktisk livsviktig for oss. Den er ikke farlig når den aktiveres i kortere perioder, for da gir den oss evnen til å kunne prestere i krevende situasjoner. Det er mangelen på restitusjon som kan gi oss alvorlige stressrelaterte helseproblemer. Kroppen trenger hvile for at andre viktige kroppslige funksjoner skal få plass. Når vi stresser, utskiller binyrene stresshormonene kortisol, noradrenalin og adrenalin som sendes ut i blodet. Disse forstyrrer balansen i tarmfloraen, noe som i sin tur fører til at immunforsvaret svekkes og gjør oss mer mottagelige for betennelse.
Mindfulness er en metode som utvikler vår evne til å være oppmerksomt til stede i øyeblikket. Dette kan gjøres gjennom aktiv meditasjon, men også via oppmerksomt nærvær i hverdagen – for eksempel når vi går tur eller spiser.
Mennesket tenker i gjennomsnitt 60 000 tanker per dag. De fleste av disse tankene er de samme som vi tenkte i går, i forgårs og alle andre dager. Svært få tanker er konsentrert rundt øyeblikket, der livet faktisk utspiller seg. Gjennom mindfulness bremser vi hjernens automatiske tanker og kan med litt øvelse velge hvor mye vi vil engasjere oss i dem. Vi kan dermed observere tankene i stedet for å la oss rive med av dem. Det gjør at vi kan bli roligere og oppdage hvor mye vi faktisk stresser.
Meditasjon er en del av mindfulness der vi sitter eller ligger for aktivt å trene på å være her og nå. Forskning viser at bare 10 minutter om dagen kan forandre nervebanene i hjernen og at amygdalaen, hjernens alarmsentral, krymper etter bare noen måneder. Vi blir ganske enkelt roligere og mindre stresset. Mindfulness har også vist seg å ha en god effekt ved både IBS og IBD. Gjør magehelsen en tjeneste og prøv mindfulness.
Begynn med å tenke over hvor mye tid du har til en stund med daglig meditasjon. Vær realistisk – det er bedre med korte stunder daglig som det faktisk blir noe av enn et ambisjonsnivå som er for høyt. En god retningslinje er å begynne med 5–10 minutter om dagen og etter hvert øke langsomt dersom det føles bra. 10–15 minutter daglig er alt som trengs for å oppleve en effekt.
I neste trinn må du tenke ut når og hvor du har plass til en stille stund i hverdagen. Mange foretrekker å meditere hjemme rett etter at de står opp, når hjernen ennå ikke er kommet helt i gang. Hvis du har det travelt om morgenen og må ta deg av flere enn bare deg selv, kan det være bedre å finne en annet tidspunkt. Spør deg selv hvor du har mulighet til å meditere. Kanskje på jobb eller på vei dit? Å meditere på pendleturen kan være en utfordring i begynnelsen, men er en fantastisk måte å effektivisere tiden på.
Når du har funnet et tidspunkt for meditasjon, er det på tide å tenke over hvordan du kan få inn mindfulness i hverdagen i de aktivitetene som du allerede gjør. Tips til aktiviteter som egner seg for oppmerksomt nærvær er:
– Pusse tennene
– Gjøre rent
– Vaske hendene
– Dusje
– Spise
– Gå tur
Når vi gjør disse tingene, gjør vi dem som oftest på automatikk, samtidig som vi tenker på noe annet. Vi er helt enkelt ikke til stede i øyeblikket. Når vi praktiserer oppmerksomt nærvær i hverdagen, prøver vi å oppleve situasjonen som den er, med alle sansene våre.
I stedet for å planlegge kveldens middag samtidig som du går tur, eller gå gjennom dagens møter i hodet mens du dusjer, kan du prøve å være fullstendig til stede. Still deg seg spørsmål som: Hvordan føles vannet mot huden? Hva slags lukt har såpen? Hvordan føles føttene mot bakken? Hva er smaken, lukten og følelsen av maten? Hvordan ser den ut? Opplev øyeblikket med alle sansene dine. Det er slik du praktiserer mindfulness i hverdagen. Begynn med å velge en eller to stunder i hverdagen som du skal praktisere daglig, og bruk gjerne påminnelser i begynnelsen, for det er lett å glemme det.
En annen fin måte å praktisere mindfulness hver dag på, er å skape en daglig takknemlighetsrutine. Takknemlighet er en viktig del av mindfulness, og gjør det lettere for oss å se hva vi har, i stedet for hva vi ikke har.
Å føre en dagbok over hvordan man har det, er et effektivt verktøy for å se forandringer og stressmønstre, og fungerer som en påminnelse og motivasjon til å fortsette. Skriv gjerne ned noen setninger før du legger deg om hvordan du opplevde dagens meditasjon. Her er det viktig at du ikke dømmer deg selv hvis du opplever at det har gått mindre bra eller om du rett og slett har glemt det. Da trener du bare på å notere uten å vurdere, som er en av grunnprinsippene innen mindfulness. Sett gjerne et tall mellom 1 og 10 som beskriver dagens stressnivå.
Du kan også fint bruke dagboken din til takknemlighetsøvelsen. Skriv daglig ned én ting i livet som du er takknemlig for. Bruk gjerne en fysisk bok, da den ikke er like distraherende på tankene som en skjerm. Hvorfor ikke gjøre skrivestunden i seg til en stund med oppmerksomt nærvær? Still deg selv spørsmål som: Hvordan føles pennen i hånden? Hvordan ser ordene dine ut på papiret? Hvilke følelser dukker opp i deg?
https://www.hjarnfonden.se/stress-vad-ar-det/
https://news.harvard.edu/gazette/story/2018/04/harvard-researchers-study-how-mindfulness-may-change-the-brain-in-de pressed-patients/
https://news.harvard.edu/gazette/story/2015/05/meditation-m ay-relieve-ibs-and-ibd/
https://www.realsimple.com/health/mind-mood/mindfulness-improves-brain-health-neuroplasticity
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no