Mosjonens betydning for helsen - Super Synbiotics
MAGEHELSE /

Mosjonens betydning for helsen

Hva er hverdagsmosjon?

Mange av oss lever i dag et svært stillesittende liv. Kanskje tar du bilen eller bussen til og fra jobben, bruker en større del av arbeidsdagen sittende ved et skrivebord for deretter å legge deg i sofaen foran en TV-serie når du kommer hjem. Slik fysisk inaktivitet er langt fra bra for helsen, og det kan til og med ha direkte negative effekter for kroppen hvis det pågår i lengre perioder.

Hverdagsmosjon burde være en naturlig del av hverdagen vår, og egentlig er det en grunnleggende forutsetning for at kroppen vår skal fungere og vi skal holde oss friske. Hverdagsmosjon, f.eks. regelmessige gåturer, å ta sykkelen til jobben, ta trappene i stedet for heisen, rydde og lignende, er helsefremmende aktiviteter som kan minske risikoen for ulike sykdommer, f.eks. diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer.

Mosjon og trening

Hakket over hverdagsmosjon kommer det som rett og slett kalles for mosjon. For at aktiviteten skal regnes som mosjon, bør vi bli litt svette og tungpustede, f.eks. gjennom lange sykkelturer, raske gåturer eller lignende. Menneskekroppen er skapt for å være i bevegelse, og hvis vi dropper mosjonen i lengre perioder, kan det påvirke helsen negativt.

Trening er, akkurat som mosjon, en bevisst fysisk aktivitet, men her er aktiviteten målrettet, og formålet er ofte å forbedre prestasjonen innenfor en viss sport eller treningsform. Trening er oftest svært anstrengende, intensivt og utfordrende – man bør komme opp i omtrent 70 % av makspuls for at aktiviteten skal regnes som trening. For å opprettholde en generelt god helse holder det lenge med regelmessig mosjon. Treningen kan likevel hjelpe med å takle mer fysisk krevende situasjoner og oppgaver, og kan dessuten gi bedre livskvalitet.

Hard trening er likevel ikke bare positivt, men kan også ha en nedbrytende effekt på kroppen. Etter en veldig hard trening kan du f.eks. få et midlertidig svekket immunforsvar, noe som gjør deg mer utsatt for infeksjoner. For å unngå å bli syk og skadet av den harde treningen er det viktig at den kombineres med tilstrekkelig med hvile/restitusjon samt en næringsrik og variert kost.

Effektene av å mosjonere

Hverdagsmosjon, dvs. å bare være aktiv i hverdagen, minsker risikoen for vanlige livsstilssykdommer som demens, diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer. Hvis du legger til noen mosjonsøkter, kan du gi den fysiske og mentale helsen et ordentlig løft, og restitusjonen etter sykdommer og skader blir betydelig bedre.

Når man driver med fysisk aktivitet forlenges også de såkalte telomerene (den ytre delen av kromosomene våre). Lengden på disse brukes ofte som et mål på vår biologiske alder. Kanskje kan dette være knyttet til at personer som mosjonerer regelmessig, i snitt lever 10 år lenger enn de som ikke gjør det? Det later heller ikke til å spille noen rolle når i livet man begynner å mosjonere. Man drar fordel av mosjon uansett alder.

Hvor mye må vi bevege oss?

For å holde alle de viktige funksjonene i kroppen i gang, trengs det en form for bevegelse hvert 30. minutt. Det kan likevel være nok å reise seg, strekke på kroppen og gå noen steg. Hvis man har en stillesittende jobb, kan man med fordel veksle mellom å sitte, stå og gå. Utover dette trenger kroppen også ordentlig mosjon, minst 30 minutter om dagen hvor vi blir litt andpustne og gjerne litt svette. Det er likevel ikke nødvendig at dette skjer 30 minutter i strekk, men man kan dele det opp i 10 minutter av gangen – for eksempel en gåtur på morgenen, en ved lunsjtider og en på ettermiddagen/kvelden. Og husk at mer mosjon gir flere fordeler – 30 minutter om dagen er det minste vi trenger for å føle oss bra.

Flere eksempler på hverdagsmosjon

 • Ha som mål alltid å ta trappene i stedet for en heis eller en rulletrapp.
 • Gå eller sykle til jobb, skole, matbutikken eller andre strekninger. Hvis det er for langt, eller hvis du har lite tid, kan du i hvert fall prøve å gjøre det en del av strekningen.
 • Sitter du ved skrivebordet i lengre perioder? Sett en alarm hvert 30. minutt som minner deg på å reise deg opp, gå litt og gjøre et ærende eller lignende. Hvis du har et skrivebord som kan heves, kan du med fordel veksle mellom å stå og å sitte.
 • Sosialiser deg og mosjoner samtidig – ta en gåtur med en venn, lek med barna i parken eller prøv en ny sport.
 • Gjør hagearbeid og husarbeid som å klippe gress, rake løv, rydde blomsterbed og vaske – det teller også som hverdagsmosjon!
 • Innfør gåmøter på jobb, og ta alle telefonsamtaler stående.

 

Bakterier og fibre for magen

 • 15 milliarder melkesyrebakterier
 • 4 unike bakteriestammer
 • 4 gram glutenfria kostfibrer
Kjøp Synbiotic her

 

Referanser:

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0055542

https://ki.se/forskning/fa-upp-pulsen-30-minuter-per-dag

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)31634-3/fulltext?elsca1=tlpr

 

MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

 • Basert på 20 års forskning
 • Produsert i Sverige
 • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no