- 15 milliarder melkesyrebakterier
- 4 unike bakteriestammer
- 4 gram glutenfria kostfibrer
Mange av oss lever i dag et svært stillesittende liv. Kanskje tar du bilen eller bussen til og fra jobben, bruker en større del av arbeidsdagen sittende ved et skrivebord for deretter å legge deg i sofaen foran en TV-serie når du kommer hjem. Slik fysisk inaktivitet er langt fra bra for helsen, og det kan til og med ha direkte negative effekter for kroppen hvis det pågår i lengre perioder.
Hverdagsmosjon burde være en naturlig del av hverdagen vår, og egentlig er det en grunnleggende forutsetning for at kroppen vår skal fungere og vi skal holde oss friske. Hverdagsmosjon, f.eks. regelmessige gåturer, å ta sykkelen til jobben, ta trappene i stedet for heisen, rydde og lignende, er helsefremmende aktiviteter som kan minske risikoen for ulike sykdommer, f.eks. diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer.
Hakket over hverdagsmosjon kommer det som rett og slett kalles for mosjon. For at aktiviteten skal regnes som mosjon, bør vi bli litt svette og tungpustede, f.eks. gjennom lange sykkelturer, raske gåturer eller lignende. Menneskekroppen er skapt for å være i bevegelse, og hvis vi dropper mosjonen i lengre perioder, kan det påvirke helsen negativt.
Trening er, akkurat som mosjon, en bevisst fysisk aktivitet, men her er aktiviteten målrettet, og formålet er ofte å forbedre prestasjonen innenfor en viss sport eller treningsform. Trening er oftest svært anstrengende, intensivt og utfordrende – man bør komme opp i omtrent 70 % av makspuls for at aktiviteten skal regnes som trening. For å opprettholde en generelt god helse holder det lenge med regelmessig mosjon. Treningen kan likevel hjelpe med å takle mer fysisk krevende situasjoner og oppgaver, og kan dessuten gi bedre livskvalitet.
Hard trening er likevel ikke bare positivt, men kan også ha en nedbrytende effekt på kroppen. Etter en veldig hard trening kan du f.eks. få et midlertidig svekket immunforsvar, noe som gjør deg mer utsatt for infeksjoner. For å unngå å bli syk og skadet av den harde treningen er det viktig at den kombineres med tilstrekkelig med hvile/restitusjon samt en næringsrik og variert kost.
Hverdagsmosjon, dvs. å bare være aktiv i hverdagen, minsker risikoen for vanlige livsstilssykdommer som demens, diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer. Hvis du legger til noen mosjonsøkter, kan du gi den fysiske og mentale helsen et ordentlig løft, og restitusjonen etter sykdommer og skader blir betydelig bedre.
Når man driver med fysisk aktivitet forlenges også de såkalte telomerene (den ytre delen av kromosomene våre). Lengden på disse brukes ofte som et mål på vår biologiske alder. Kanskje kan dette være knyttet til at personer som mosjonerer regelmessig, i snitt lever 10 år lenger enn de som ikke gjør det? Det later heller ikke til å spille noen rolle når i livet man begynner å mosjonere. Man drar fordel av mosjon uansett alder.
For å holde alle de viktige funksjonene i kroppen i gang, trengs det en form for bevegelse hvert 30. minutt. Det kan likevel være nok å reise seg, strekke på kroppen og gå noen steg. Hvis man har en stillesittende jobb, kan man med fordel veksle mellom å sitte, stå og gå. Utover dette trenger kroppen også ordentlig mosjon, minst 30 minutter om dagen hvor vi blir litt andpustne og gjerne litt svette. Det er likevel ikke nødvendig at dette skjer 30 minutter i strekk, men man kan dele det opp i 10 minutter av gangen – for eksempel en gåtur på morgenen, en ved lunsjtider og en på ettermiddagen/kvelden. Og husk at mer mosjon gir flere fordeler – 30 minutter om dagen er det minste vi trenger for å føle oss bra.
Referanser:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0055542
https://ki.se/forskning/fa-upp-pulsen-30-minuter-per-dag
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)31634-3/fulltext?elsca1=tlpr
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no