Kan trening og trening komme tarmfloraen til gode? | Super Synbiotics
MAGEHELSE /

Mosjon kan gagne tarmfloraen

I tarmen finnes et pulserende univers av bakterier og mikrober som interagerer, konkurrerer og slipper ut forskjellige stoffer som er involvert i vektkontroll, betennelse, immunforsvar og mange andre helseaspekter i kroppen. Nå viser forskning at sammensetningen og aktiviteten til tarmmikrobene i tillegg til kostholdet kan påvirkes av mosjon. Kanskje kan disse nye observasjonene gi et ekstra dytt til treningsmotivasjonen?

Økt produksjon av sunne fettsyrer

Mosjon sies å kunne bidra til en økt produksjon av de tarmbakteriene som danner kortkjedede fettsyrer, som i sin tur kan beskytte mot sykdommer i mage og tarm samt kreft i tykktarmen. En forskningsrapport beskriver hvordan drøyt 30 stillesittende personer begynte å trene i seks uker. Alle opplevde en markant økning av de tarmbakteriene som øker produksjonen av viktige fettsyrer som smørsyre. Deretter gikk deltakerne tilbake til sitt stillesittende liv, hvorpå antallet kortkjedede fettsyrer på nytt minsket.

Tarmfloraen skiller seg altså mellom mosjonister og stillesittende

Studier har også vist at mennesker som trener, pleier å ha en annerledes tarmflora enn dem som har en stillesittende livsstil. Likevel har det vært vanskelig for forskningen å avgjøre om det er mosjonen som sådan som påvirker sammensetningen av tarmbakterier, eller om det er andre faktorer som for eksempel at personer som mosjonerer, ofte har sunnere kostholdsvaner.

Kjøp Synbiotic her!

Mosjon som stresshåndtering

Når vi føles oss stresset, kobler kroppen på adrenalin og andre stresshormoner. Det er et positivt overlevelsesinstinkt, men når stresset ligger og ulmer i kroppen for ofte, blir det negativt. Helseproblemer oppstår når stressbelastningen blir varig og påkjenningen så stor at kroppen ikke får mulighet til restitusjon. Man tror til og med at tarmbakteriene påvirkes.

Forskning viser at mus som ble utsatt for stress, hadde færre gode bakterier og flere dårlige betennelsesdrivende bakterier. Også studier på mennesker har vist det samme resultatet. Så med tanke på at mosjon kan få oss til å tenke på noe annet og gi slipp på stressende uro, ser mosjon ut til å være bra også for rakkerne i tarmen.

Viktig helhet

Å lade kroppen med en god miks av søvn, kost og mosjon er et vinnende konsept. Selvfølgelig ser vi ut til å takle perioder da det ene eller det andre ikke blir fullstendig tilgodesett, men lange perioder uten at kroppen får det den trenger, ser ut til å slite på den i lengden. Dessuten er vi alle utstyrt med ulike evner, forutsetninger og bagasje som påvirker hvordan vi takler forskjellige utfordringer. Mens ett menneske får høy puls og opplever økt stress av bilkøer, nyter et annet menneske det, og mens én kobler av på golfbanen, føler en annen stress og prestasjonskrav. Ved å gi seg selv de beste forutsetningene øker oddsen for helsen. Og dette med tarmflora og mosjon – en treningsform som du liker, ser ut til å kunne gjøre godt for både kropp og sjel, inkludert de viktige bakteriene i tarmen.

Bakterier og fibre for magen

  • 15 milliarder melkesyrebakterier
  • 4 unike bakteriestammer
  • 4 gram glutenfria kostfibrer
Kjøp Synbiotic her

Referanser:

Karl J.P. et al. Changes in intestinal microbiota composition and metabolism coincide with increased intestinal permeability in young adults under prolonged physiological stress. American Journal of Physiology. Gastrointestinal Liver Physiology, Vol 312, Issue 6, 559-571 (2017)

Mailing L. J. et al. Exercise and the gut microbiome. A review of the evidence, potential mechanisms, and implications for human health. Exercise and Sport Sciences Reviews, Vol 47, Issue 2, 75-85 (2019)

 

 

MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

  • Basert på 20 års forskning
  • Produsert i Sverige
  • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no