Hvilken rolle spiller tarmfloraen for vekten? | Super Synbiotics
MAGEHELSE /

Hvilken rolle spiller tarmfloraen for vekten?

Å gå ned i vekt eller å holde vekten handler om mye mer enn bare kalorier inn og kalorier ut. En av faktorene som spiller inn, er tarmfloraen, som har vist seg å kunne påvirke hvor lett eller vanskelig en person har for å gå opp eller ned i vekt.

Hva er tarmfloraen?

Tarmfloraen består av flere tusen milliarder bakterier som lever i tarmene våre. Tarmfloraen er viktig for flere funksjoner i kroppen, for eksempel immunforsvar, fordøyelse og regulering av blodsukkeret. Dessuten skjer produksjonen av flere hormoner og signalstoffer i tarmene – blant annet de hormonene som styrer følelsen av sult og metthet.

Vekten og tarmfloraen

Den forskningen som er blitt gjort hittil, viser at det kan finnes en kobling mellom vekten og tarmfloraen. Studier har blant annet vist at tarmfloraen hos en person med normal vekt har både en større variasjon av forskjellige bakteriearter og en større andel gode bakterier sammenlignet med tarmfloraen hos en overvektig person. Med andre ord har overvektige personer ofte flere onde bakterier, noe som kan forstyrre balansen i tarmfloraen. For at tarmfloraen skal være i balanse og fungere optimalt, bør den bestå av mange forskjellige stammer og arter av bakterier, og dessuten bør de gode tarmbakteriene være i flertall.

Slik bidrar du til en balansert tarmflora

 1. Spis fiberrik og næringstett mat: Når vi mater oss selv, mater vi samtidig tarmbakteriene, så for en frisk tarmflora er det viktig at vi stapper i oss de riktige tingene. La kosten bestå av grønnsaker, frukt, belgvekster og glutenfrie kornsorter. Disse næringsmidlene er rike på næring, og ikke minst plantefibre er yndlingsføden til de gode bakteriene.
 2. 80-10-10-regelen: En god rettesnor for kostholdet er at 80 prosent bør bestå av grønnsaker og frukt, 10 prosent av protein og 10 prosent av fett. Prioriter rå grønnsaker samt frukt med lavt sukkerinnhold, for eksempel bær og sitrusfrukter. Velg gjerne plantebasert protein fra bønner, linser og quinoa samt sunne fettstoffer fra avokado, nøtter og frø.
 3. Lær deg å håndtere stress: Når vi opplever stress, frigjøres hormoner og stoffer som kan forstyrre balansen mellom de gode og de onde tarmbakteriene. For at tarmfloraen skal holde seg i god stand, er det derfor viktig å finne metoder og rutiner som hjelper deg med å håndtere stresset, tenke positivt og slappe av.
 4. Finn treningsgleden: Studier har vist at regelmessig trening kan øke antallet gode bakterier i tarmen. For å finne en treningsrutine som du faktisk kan opprettholde i lengden, anbefaler vi at du velger en treningsform som du trives med og liker. Når det gjelder treningsmengde, er alt bedre enn ingenting, men en rask spasertur i 30 minutter om dagen kommer man svært langt med.
 5. Fyll på med melkesyrebakterier: Av og til trenger tarmfloraen litt ekstra hjelp på veien. Fermentert mat og drikke (f.eks. surkål, kimchi og kombucha), eller kosttilskudd som Synbiotic15 kan gi en ekstra boost av gode bakterier og fibre.

 

Bakterier og fibre for magen

 • 15 milliarder melkesyrebakterier
 • 4 unike bakteriestammer
 • 4 gram glutenfria kostfibrer
Kjøp Synbiotic her

 

Referanser:

Le Chatelier, E. et al. Richness of human gut microbiome correlates with metabolic markers. Nature 500, 541-546 (2013)
Ley, R.E. Obesity and the human microbiome. Current Opinion in Gastroenterology, Vol 26, Issue 1, 5-11 (2010)
Ottosson, F. et al. Connection between BMI-Related Plasma Metabolite Profile and Gut Microbiota. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Vol 103, Issue 4, 1491-1501 (2018)

 

 

MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

 • Basert på 20 års forskning
 • Produsert i Sverige
 • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no