Hvilke melkesyrebakterier fungerer egentlig? - Super Synbiotics
MAGEHELSE /

Hvilke melkesyrebakterier fungerer egentlig?

De gode bakteriene som vi kaller probiotika, har ofte lange og innviklede navn, og det kan være vanskelige å skille dem fra hverandre. Men det finnes faktisk en logikk bak betegnelsen probiotika som gjør det enklere å forstå bakterienes egenskaper og om de faktisk fungerer.

Slekter, arter og stammer av bakterier

I tarmene våre finnes det millioner av forskjellige bakterier som tilhører mange ulike stammer som alle har forskjellige egenskaper og funksjoner. For å kunne skille disse bakteriene fra hverandre får de ofte navn på tre nivåer: slekt, art og stamme. Det høyeste nivået er slekten, for eksempel Lactobacillus, som ofte forekommer i probiotika- og synbiotika-tilskudd. Innen slekten finnes det forskjellige arter, slik som plantarum og paracasei. Innen arten kan bakterien også tilhøre en bestemt stamme, som ofte får navn med en kombinasjon av tall og/eller bokstaver. For eksempel tilhører en av bakteriestammene i vårt kosttilskudd Synbiotic slekten Lactobacillus, arten plantarum og stammen 2362.

Slekt, art, stamme - Super Synbiotics

Forskjellige bakteriestammer har ulike egenskaper

Bakteriene deles inn i slekter og arter basert på hvilke karaktertrekk og egenskaper de har. Men også på det laveste nivået – stamme-nivået – finnes det tydelige forskjeller mellom bakteriene. Bakterier som tilhører samme slekt og art, men forskjellige stammer, kan skille seg markant når det gjelder hvordan de fungerer i kroppen. Når man forsker på effektene av melkesyrebakterier på mennesker eller dyr, gjør man det derfor ofte på stamme-nivå.

Kombinasjonen spiller en rolle

Melkesyrebakterier er levende organismer som påvirkes av og interagerer med omgivelsene sine. For eksempel er mange bakterier følsomme for fukt og varme temperaturer. Bakterier interagerer også med hverandre, og forskjellige bakteriestammer fungerer sammen på ulike måter. For eksempel finnes det bakteriestammer som gjennom å kombineres kan forsterke hverandres egenskaper, og på samme måte kan en del bakterier begynne å konkurrere ut hverandre. Når man velger kosttilskudd med melkesyrebakterier, er det derfor viktig at ikke bare de individuelle bakteriene er blitt studert, men at det finnes forskning på hele kombinasjonen.

Grampositive og gramnegative bakterier

En annen oppdeling som ofte brukes for å skille typer bakterier fra hverandre, er grampositive og gramnegative bakterier. Generelt kan man si at gramnegative bakterier er såkalte ondartede bakterier – hit hører for eksempel slektene Salmonella og Legionella. Blant de grampositive bakteriene finnes godartede bakterieslekter som for eksempel Lactobacillus, men det finnes også patogene grampositive bakterier som kan forårsake sykdom, for eksempel Streptococcus og Staphylococcus.

Hvordan vet man om bakteriene fungerer?

Det finnes ikke to tarmfloraer som er helt like, og derfor er det viktig å huske på at forskjellige bakterier og tilskudd kan fungere ulikt avhengig av individet. Generelt er det likevel viktig å velge bakterier som er blitt studert og der det finnes en bevist effekt av den kombinasjonen av bakterier og andre stoffer som brukes. Og ikke glem at det iblant tar litt tid for kroppen å venne seg når man begynner med et nytt tilskudd. Deretter det bare å prøve seg fram!

 

Bakterier og fibre for magen

  • 15 milliarder melkesyrebakterier
  • 4 unike bakteriestammer
  • 4 gram glutenfria kostfibrer
Kjøp Synbiotic her
MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

  • Basert på 20 års forskning
  • Produsert i Sverige
  • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no