Hverdagsmosjon – gunstig for tarmfloraen   - Super Synbiotics
MAGEHELSE /

Hverdagsmosjon – gunstig for tarmfloraen  

For mange av oss innebærer hverdagen mye stillesitting. Vi kjører kanskje bil eller tar buss til jobben, der vi så tilbringer tiden foran datamaskinen for siden å dra hjem igjen og synke ned i sofaen foran TV-en. Å bryte mønsteret med stillesitting og sørge for å bevege på oss hver dag har mange positive helseeffekter samtidig som det gjør oss både kvikkere og gladere. Dessuten drar de gode bakteriene i tarmen nytte av det, noe som gjør oss mer motstandsdyktige mot blant annet infeksjoner og stress. I denne artikkelen forklarer vi hva hverdagsmosjon innebærer og forteller mer om alle de positive effektene regelmessig mosjon har for både tarmfloraen og helsen generelt.

Hva innebærer hverdagsmosjon?  

Helsen vår påvirkes av hvor mye vi beveger på oss, og her er langvarig stillesitting en av de store skurkene. Selv om vi trener i treningsstudio eller spiller en svett omgang squash noen ganger i uken, trenger vi daglig mosjon for at både kroppen og hjernen skal ha det bra. Hverdagsmosjon innebærer nettopp det – mosjon som et naturlig innslag i tilværelsen. Hverdagsmosjon kan være alt fra å sykle eller gå til jobben, velge trappene i stedet for heisen, ta en spasertur i lunsjpausen og å stå og jobbe ved hage- eller husarbeid.  

Anbefalingen er at vi bør bevege på oss i minst 30 minutter hver dag på en måte som gjør at vi blir lett andpustne. Hvor lenge og på hvilken måte vi mosjonerer kan selvfølgelig tilpasses etter alder og individuelle forutsetninger. Hvis du for eksempel vil dele opp dagens 30 minutter i kortere perioder, kan det fint gjøres, men minst 10 minutter om gangen er å foretrekke. Generelt gjelder det at jo mer bevegelse vi klarer å få inn i hverdagen, desto bedre føler vi oss, og de negative effektene av stillesitting minsker.  

«For at mosjonen skal gi ønsket resultat, bør den inneholde et betydelig innslag av anstrengelse – man bør bli litt andpusten og gjerne litt svett, i det minste mellom skulderbladene.» Professor Stig Bengmark 

Hverdagsmosjon har mange positive helseeffekter 

Vi er ikke laget for det stillesittende livet som mange av oss lever i dag – vi er tvert imot laget for å bevege på oss. Når vi mosjonerer, skjer det mange positive ting i kroppen som gjør oss både kvikkere og sterkere. Regelmessig mosjon kan til og med redusere risikoen for flere sykdommer som for eksempel hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, enkelte former for kreft, benbrudd og psykisk uhelse som demens og depresjon. 

Sterkere muskler beskytter både leddene og skjelettet. Samtidig forbedres bevegeligheten og balansen, noe som i sin tur reduserer risikoen for fallskader og benbrudd. Når vi mosjonerer regelmessig, påvirkes også blodfettet, blodtrykket og blodsukkeret positivt. 

Ytterligere en positiv helseeffekt av hverdagsmosjon er at blodsirkulasjonen øker, noe som gjør det mulig for cellene å ta opp mer oksygen. Da blir det lettere for kroppen å ta seg av ting som er skadelige, for eksempel økte nivåer av stresshormonene adrenalin og kortisol. Takket være regelmessig mosjon blir vi mer motstandsdyktige mot stress og sover bedre.  

Også hjernen påvirkes positivt. Når vi beveger på oss, frigjøres signalsubstansene dopamin og serotonin, som gjør at vi straks føler oss gladere. Endorfiner, som ofte kalles for kroppens eget morfin, frigjøres også når vi mosjonerer, og vi føler oss både mer tilfredse og kvikkere. Vi får dessuten bedre hukommelse, har lettere for å lære oss nye ting og løse problemer og bedre konsentrasjonsevne. Mosjon gjør samtidig at muskelcellene begynner å produsere proteiner, som siden spres med blodet. Disse proteinene er smertestillende, oppkvikkende og motvirker både stress og depresjon. Når vi trener regelmessig, øker også hjernens prestasjonsevne og gjør at vi får bedre impulskontroll og mindre angst.  

Hverdagsmosjon er viktig for tarmfloraen 

Forskning viser at mosjon har en positiv innvirkning på tarmfloraen og de gode bakteriene som holder til der. Studier som er blitt gjort på stillesittende personer som begynte å trene regelmessig, viste at mengden av tarmbakterier som øker produksjonen av viktige, kortkjedede fettsyrer, økte hos samtlige. Disse tarmbakteriene beskytter oss blant annet mot gastrointestinale sykdommer og tykktarmskreft.  

Studier viser også at personer som mosjonerer regelmessig har en annerledes tarmflora enn personer med en mer stillesittende livsstil. Når tarmfloraen er balansert og har det bra, blir den mer resistent mot stresshormoner som adrenalin og kortisol.  

Hard trening er dog ikke utelukkende positivt, men kan samtidig ha en nedbrytende effekt på kroppen siden immunforsvaret vårt svekkes midlertidig slik at vi blir mer mottagelige for infeksjoner. Hverdagsmosjon er en mer skånsom måte å mosjonere på, siden det ikke på samme måte bryter ned kroppen. Når vi beveger på oss, styrkes samtidig tarmfloraen, som er hjem til hele 70 % av immunforsvaret vårt. På den måten blir vi også mindre følsomme mot de infeksjonene som kan oppstå når vi trener.   

Les gjerne mer om mosjon, som er en av professor Stig Bengmarks tre grunnpilarer for en god helse i tillegg til riktig kosthold og stresskontroll.  

Bakterier og fibre for magen

  • 15 milliarder melkesyrebakterier
  • 4 unike bakteriestammer
  • 4 gram glutenfria kostfibrer
Kjøp Synbiotic her
MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

  • Basert på 20 års forskning
  • Produsert i Sverige
  • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no