Gode vaner for en balansert tarmflora og bedre søvn - Super Synbiotics
MAGEHELSE /

Gode vaner for en balansert tarmflora og bedre søvn

Dårlig søvn er en av vår tids største folkesykdommer. Når vi ikke sover nok, skades helsen vår på mange forskjellige måter – vi rammes av alt fra konsentrasjonsproblemer til humørsvingninger, høyere blodtrykk og svekket immunforsvar. Mange tror at god søvn handler om antallet timer, men egentlig er kvaliteten på søvnen det viktigste. For å kunne sove riktig godt er det lurt å ha gode vaner i løpet av dagen og en kveldsrutine som gjør at kroppen slapper av. Det har dessuten vist seg at de vanene som er bra for søvnen, også gjør underverker for tarmfloraen, og at en god magehelse dermed kan gi oss bedre søvn. I denne artikkelen får du tips om hvordan du kan skape gode vaner som både gir deg en rolig mage og bedre søvn.

Tenk over hva du spiser og når

Det krever mye energi å fordøye maten, noe som gjør at det kan være vanskelig å sovne hvis du går og legger deg rett etter at du har spist. Mange av kroppens funksjoner må stenge ned og hvile når vi sover, det gjelder ikke minst fordøyelsen. Unngår du å spise mektig mat før du legger deg, får systemet en velfortjent hvile som samtidig gjør at du sover bedre. Det er også bra å sørge for å spise regelmessig, spesielt når det gjelder middagstiden – det letter fordøyelsen og beroliger kroppen.

Pass på at du beveger deg i løpet av dagen

Selv om mosjon er det siste du tenker på i løpet av en stressende dag når kalenderen er fylt helt opp til bredden, kan det være verdt å klemme inn litt mosjon ved de anledningene som gis. Det har nemlig vist seg at så lite som 10 minutters kondisjonstrening om dagen forbedrer søvnkvaliteten. Mosjon påvirker hormonnivåene og derved hjerterytmen på en måte som er positivt for søvnen, og det har dessuten vist seg å være forbundet med en frisk og balansert tarmflora.

Gå ut og få litt naturlig lys

Vi tilbringer en stor del av tiden vår innendørs – først og fremst i vintermånedene. Dette kan føre til at kroppen ikke får de signalene den trenger for å produsere melatonin. Melatonin er det hormonet som gjør at vi føler oss trette og at vi sovner. Prøv derfor å tilbringe i det minste noen minutter utendørs hver dag for å gi kroppen en liten dose av naturlig lys, slik at det naturlige signalsystemet for søvn ikke blir forstyrret.

Kjøp Synbiotic her!

Sov i et kjølig rom

Kroppstemperaturen begynner å falle cirka én time før du sovner og fortsetter å synke i løpet av natten. På det laveste er den nede på omtrent 35 grader før den vender tilbake oppover igjen når du våkner. Å sove i et kjølig rom kickstarter nedkjølingsprosessen og signaliserer til kroppen at det er på tide å sovne.

Skap et soveritual

Kroppen har godt av rutiner, og jo oftere du kan gå og legge deg til samme tid, desto bedre. Det er veldig bra å prøve å skape et soveritual som gjør at du mentalt forbereder deg for søvn. Du kan skape ritualet ut fra det du selv liker og nyter så lenge du slapper av og unngår skjermer. Det blå lyset fra skjermen minner nemlig om det naturlige dagslyset, som lurer kroppen til å tro at det fortsatt er dag og gjør at det blir vanskeligere å sovne. Det kan i stedet være fint å slappe av med en god bok, gjøre noen avslappende yogaøvelser eller hvorfor ikke en kort meditasjon.

Ta vare på tarmfloraen og fordøyelsen din

Hvordan magen din har det, spiller en avgjørende rolle for hvordan du sover. Mikroorganismene i tarmen regulerer kroppens stressnivåer og produserer de viktige hormonene vi trenger for en god natts søvn. Hele 90 % av serotoninet – det hormonet som gjør at vi sover dypt – produseres i tarmen. Men søvnen påvirker også balansen i tarmfloraen, og for lite eller dårlig søvn kan forstyrre balansen mellom de gode bakteriene i tarmen som vi trenger for at kroppen skal være i god form, og for at du skal kunne sove godt. Det er med andre ord lett å havne i en ond sirkel hvis du ikke tar vare på både magen og søvnen din.

Prebiotika, som finnes i blant annet grønne/umodne bananer, jordskokker, løk, hvitløk og asparges, gir næring til de gode bakteriene i tarmen og har dermed en positiv effekt på søvnen. Nå har studier også vist at prebiotika kan ha en direkte effekt på søvnkvaliteten ved å lette innsovning og skape en mer harmonisk søvnsyklus. Prebiotika bidrar også til å fremme veksten av bakterier som aktivt motvirker stress, noe som fører til lavere stressnivåer og bedre søvn.

Bakterier og fibre for magen

  • 15 milliarder melkesyrebakterier
  • 4 unike bakteriestammer
  • 4 gram glutenfria kostfibrer
Kjøp Synbiotic her

Referanser

Alhola, P. and Polo-Kantola, P. (2007). Sleep Deprivation: Impact on Cognitive Performance. Neuropsychiatric Disease and Treatment 3(5).

Lange, T. Dimitrov, S., Born, J. (2010). Effects of Sleep and Circadian Rhythm on the Human Immune System. Annals of the New York Academy of Sciences 113. doi: 10.1111/j.1749-6632.2009.05300.

Thompson, R.S., Roller, R., Mika, A., Greenwood, B.N. . . . Fleshner, M. (2017). Dietary Prebiotics and Bioactive Milk Fractions Improve NREM Sleep, Enhance REM Sleep Rebound and Attenuate the Stress-Induced Decrease in Diurnal Temperature and Gut Microbial Alpha Diversity. Frontiers in Behavioral Neuroscience, 10(240). doi: 10.3389/fnbeh.2016.00240

Schmidt, K., Cowen, P.J., Harmer, C.J., Tzortzis, G., Errington, S., Burnet, P.W. (2015). Prebiotic intake reduces the waking cortisol response and alters emotional bias in healthy volunteers. Psychopharmacology, 232(10), 1793-801. doi: 10.1007/s00213-014-3810-0

Konturek, P.C., Brzozowski, T., Konturek, S.J. (2011). Gut clock: implication of circadian rhythms in the gastrointestinal tract. Journal of Physiology and Pharmacology, 62(2), 139-50.

 

MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

  • Basert på 20 års forskning
  • Produsert i Sverige
  • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no