MAGEHELSE /

5 tegn på at tarmfloraen er i ubalanse

I tarmfloraen råder det en finstemt balanse – det bør finnes et bredt artsmangfold, og de gode bakteriene bør være i flertall for at tarmfloraen skal kunne gjøre jobben sin. Den livsstilen som vi lever i dag, gir ikke de beste forutsetningene for at tarmfloraen skal holde seg i toppform – fiberfattig kost, høyt stressnivå, stillesitting med mer, kan bidra til at tarmfloraen svekkes. Men hvordan vet man egentlig om tarmfloraen er havnet i ubalanse?

Tegn på en ubalansert tarmflora

1. Magen er følsom

Det soleklare tegnet på at tarmfloraen ikke er på topp, er selvsagt forskjellige typer av mageproblemer som for eksempel ballongmage, kramper, diaré og forstoppelse. Magen kan også bli oppblåst og gassfylt, ofte i forbindelse med måltider eller et par timer etter at man har spist, når fordøyelsen har satt inn.

Bakterier og fibre for magen

 • 15 milliarder melkesyrebakterier
 • 4 unike bakteriestammer
 • 4 gram glutenfria kostfibrer
Kjøp Synbiotic her

2. Du føler deg ofte trett og sover dårlig

Når magen og fordøyelsen lager trøbbel, tar det mye energi og kan gjøre at man kjenner seg trett, ofte etter at man har spist. I tarmen produseres dessuten hormonet serotonin, som blant annet påvirker humør og søvn. En forstyrrelse i tarmfloraen kan derfor påvirke serotonin-produksjonen og gjøre at vi for eksempel sover dårligere. Manglende artsvariasjon i tarmfloraen har også vist seg å ha en kobling til tilstander som kronisk tretthet (Kilde).

3. Irritert hud

Dårlig tarmhelse er blant annet blitt knyttet til forskjellige typer av hudproblemer, som for eksempel akne og eksem. Forskningen heller mot at det er betennelse som er skurken her. Når tarmfloraen havner i ubalanse på grunn av slikt som langvarig stress eller en antibiotika-kur, øker andelen av onde bakterier som utløser betennelse, noe som i sin tur kan forårsake hudproblemer (Kilde).

4. Humøret er ikke på topp

Når magen svikter, er det selvsagt vanskelig å ikke la humøret bli påvirket, men grunnen til dette tror man faktisk er mer fysiologisk enn man kan tro. Tarmen og hjernen er sammenkoblet og i kontinuerlig kommunikasjon via vagusnerven som strekker seg fra hjernens rot ned til tarmsystemet. I tarmen produseres også flere av de hormonene og signalsubstansene som blant annet regulerer humøret vårt.

5. Du blir ofte syk

Rundt 70 % av kroppens immunforsvar sitter i tarmen. Mange forskere tror derfor at en forstyrret balanse i tarmfloraen kan være knyttet til et svekket immunforsvar og en økt følsomhet for infeksjoner. Også autoimmune sykdommer der immunforsvaret er overaktivt og går til angrep mot kroppens eget vev, er blitt knyttet til tarmhelsen (Kilde).

Hva kan man gjøre med en ubalansert tarmflora?

Hvis du har konstatert at du muligens har en ubalansert tarmflora (ta en titt på Stigs tre tarmtester), så finnes det dessverre ingen snarveier. En sunn livsstil er nøkkelen til en sunn og velfungerende kropp – inkludert en frisk tarmflora. En sunn livsstil bør derfor inkludere blant annet:

 • Daglig bevegelse – minst 30 minutter 5 ganger i uken der pust og puls øker
 • Sunt og fiberrikt kosthold – anstreng deg for å spise riktig mat basert på uprosesserte, rene matvarer, med en stor andel planteføde (grønnsaker, frukt, belgvekster, nøtter, frø)
 • Tenk på HVORDAN du spiser – tygg skikkelig og prøv å spise langsommere for å hjelpe fordøyelsen. Prøv for eksempel å legge ned bestikket mellom hvert tygg.
 • Drikk tilstrekkelig med vann – vann trengs blant annet for at slimhinnen i tarmen skal holdes i god tilstand og for å hjelpe kroppen med å håndtere fibre i kosten. 1,5–2 liter vann om dagen er en omtrentlig rettesnor, hvis det er varmt eller hvis du svetter mye, må du også drikke mer.
 • Opphold deg mer i naturen – gode bakterier finnes overalt rundt omkring oss i luften, i jorden og på for eksempel planter. Å være utendørs kan også bidra til å redusere stress (se neste punkt).
 • Senk stressnivåene dine – prøv meditasjon, gåturer, reduser inntaket av koffein, praktiser yoga eller bruk mer tid med venner og familie.
 • Tilsett gode bakterier og fibre – Gode bakterier og fibre kan man få i seg både via kosten og ved hjelp av kosttilskudd. Disse kan være en god dytt på veien mot en sunnere livsstil.
 • Sov ordentlig – for lite søvn kan påvirke tarmhelsen negativt og har dessuten flere andre negative effekter på kroppen og ditt velvære. Hvor mye søvn man trenger er individuelt, men mellom 7–8 timer er en god rettesnor.

 


SuperSynbiotics – Kosttilskudd med over 20 års forskning

Basert på professor Stig Bengmarks mangeårige forskning på tarmfloraens kobling til helse, ble SuperSynbiotics lansert i 2016. Siden oppstarten har SuperSynbiotics fått mer enn 20 000 fornøyde kunder og er i dag et av de ledende selskapene i Sverige i sin kategori . Les mer om SuperSynbiotics kosttilskudd her. 

Bruk koden «nykunde» for 10% rabatt i kassen.

 

 

MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

 • Basert på 20 års forskning
 • Produsert i Sverige
 • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din