I tarmfloraen råder det en finstemt balanse – det bør finnes et bredt artsmangfold, og de gode bakteriene bør være i flertall for at tarmfloraen skal kunne gjøre jobben sin.
Den livsstilen som vi lever i dag, gir ikke de beste forutsetningene for at tarmfloraen skal holde seg i toppform – fiberfattig kost, høyt stressnivå, stillesitting med mer, kan bidra til at tarmfloraen svekkes. Men hvordan vet man egentlig om tarmfloraen er havnet i ubalanse?
Det soleklare tegnet på at tarmfloraen ikke er på topp, er selvsagt forskjellige typer av mageproblemer som for eksempel ballongmage, kramper, diaré og forstoppelse. Magen kan også bli oppblåst og gassfylt, ofte i forbindelse med måltider eller et par timer etter at man har spist, når fordøyelsen har satt inn.
Når magen og fordøyelsen lager trøbbel, tar det mye energi og kan gjøre at man kjenner seg trett, ofte etter at man har spist. I tarmen produseres dessuten hormonet serotonin, som blant annet påvirker humør og søvn. En forstyrrelse i tarmfloraen kan derfor påvirke serotonin-produksjonen og gjøre at vi for eksempel sover dårligere. Manglende artsvariasjon i tarmfloraen har også vist seg å ha en kobling til tilstander som kronisk tretthet.
Dårlig tarmhelse er blant annet blitt knyttet til forskjellige typer av hudproblemer, som for eksempel akne og eksem. Forskningen heller mot at det er betennelse som er skurken her. Når tarmfloraen havner i ubalanse på grunn av slikt som langvarig stress eller en antibiotika-kur, øker andelen av onde bakterier som utløser betennelse, noe som i sin tur kan forårsake hudproblemer.
Når magen svikter, er det selvsagt vanskelig å ikke la humøret bli påvirket, men grunnen til dette tror man faktisk er mer fysiologisk enn man kan tro. Tarmen og hjernen er sammenkoblet og i kontinuerlig kommunikasjon via vagusnerven som strekker seg fra hjernens rot ned til tarmsystemet. I tarmen produseres også flere av de hormonene og signalsubstansene som blant annet regulerer humøret vårt.
Rundt 70 % av kroppens immunforsvar sitter i tarmen. Mange forskere tror derfor at en forstyrret balanse i tarmfloraen kan være knyttet til et svekket immunforsvar og en økt følsomhet for infeksjoner. Også autoimmune sykdommer der immunforsvaret er overaktivt og går til angrep mot kroppens eget vev, er blitt knyttet til tarmhelsen.
Hvis du har konstatert at du muligens har en ubalansert tarmflora (ta en titt på Stigs tre tarmtester), så finnes det dessverre ingen snarveier. En sunn livsstil er nøkkelen til en sunn og velfungerende kropp – inkludert en frisk tarmflora. En sunn livsstil bør derfor inkludere blant annet:
Kilder:
Bowe WP, Logan AC. Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis – back to the future? Gut Pathog. 2011 Jan 31
Brown K, DeCoffe D, Molcan E, Gibson DL. Diet-induced dysbiosis of the intestinal microbiota and the effects on immunity and disease. Nutrients. 2012 Aug;4
Giloteaux, L., Goodrich, J.K., Walters, W.A. et al. Reduced diversity and altered composition of the gut microbiome in individuals with myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome. Microbiome 4, 30 (2016).
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no