10 ting du ikke visste om bakteriene i magen din - Super Synbiotics
MAGEHELSE /

10 ting du ikke visste om bakteriene i magen din

I dag vet de fleste av oss hvor viktig det er å ta vare på magen sin. Og til forskjell fra mange andre helsetrender er et kosthold og en livsstil som fokuserer på magen og tarmfloraen her for å bli. Magehelsen påvirker så mange aspekter av velværet vårt at den er umulig å se bort fra. Immunforsvaret styrkes, fordøyelsen blir mer effektiv, og flere hormoner som gjør oss lykkelige, frigjøres. Jo mer vi lærer oss om de godartede bakteriene i tarmen, desto større mulighet har vi for å ta enda bedre og sunnere valg. I denne artikkelen forteller vi deg om 10 ting du ikke visste om bakteriene i magen din.

 

1. Du har mer enn bare bakterier i magen

Selv om tarmfloraen består av bakterier, inneholder den også andre organismer som arker, sopper og parasitter. Tarmfloraen din inneholder også bakteriofager – små virus som infiserer spesifikke bakterier. Ettersom bakteriofagene kun infiserer visse bakterier, håper forskere på at man i framtiden kan bruke dem som målrettet antibiotika.

 

2. Tarmfloraen din gjør deg unik

Det finnes 150 ganger så mange gener i tarmfloraen din som du har menneskelige gener. Forskning viser at menneskelig DNA er inntil 99,9 % det samme for to forskjellige individer, og mye tyder på at det for en stor del er genene i tarmfloraen som bidrar til den lille forskjellen som finnes mellom oss mennesker. Tarmfloraen kan altså påvirke genetikken og de biologiske funksjonene dine – helt enkelt det som gjør deg unik. Men selv om DNA-et i tarmfloraen din er ulikt det vi finner hos andre individer, er det svært likt DNA-et hos moren din og søsknene dine.

 

3. Magen har større biologisk mangfold enn regnskogen

Et stort økosystem med mange forskjellige arter av planter og dyr leder ofte tankene til regnskogen i Amazonas. Men faktum er at Amazonas blekner i sammenligning med tarmfloraen, som har et betydelig større biologisk mangfold.

 

4. Balansen er viktigst

Det er lett å fordømme visse bakterier som ondartede, for eksempel E. coli-bakterien. Men vi trenger faktisk også disse bakteriene, siden E. coli blant annet har en positiv innvirkning på fordøyelsen. Det viktigste for magehelsen vår er at tarmfloraen har en god balanse av bakterier og andre mikroorganismer.

 

5. Tarmfloraen kan sammenlignes med et organ

Forskere nøler med å kalle tarmfloraen for et organ siden den inneholder arter av bakterier som ikke kommer fra mennesket. Likevel kan tarmfloraen fortsatt sammenlignes med et organ, og dessuten er svært viktig et, siden den påvirker så vel nervesystemet som immunforsvaret og det endokrine systemet.

 

6. Du fødes ikke med den tarmfloraen du har i dag

Tarmfloraen din er i prinsippet ikke-eksisterende når du fødes, og utvikles senere i løpet av de første 4–7 leveårene. Utviklingen påvirkes blant annet av hvordan du ble født, hvor du har levd og hva slags mat du har spist. Disse og flere andre faktorer legger grunnlaget for tarmfloraen din og påvirker hvordan den ser ut i dag.

 

7. Tarmfloraen er som kroppens andre hjerne

Tarmfloraen påvirker humøret, lykken, motivasjonen og kan også ha innvirkning på nervefunksjoner senere i livet. Hele 90 % av serotoninet, som er lykkehormonet vårt, produseres av bakteriene i tarmen. Tarmfloraen kan derfor sies å fungere som kroppens andre hjerne, der bakteriene i magen hele tiden kommuniserer med hjernen og påvirker atferden din. Du kan med andre ord i stor grad påvirke ditt psykiske velvære gjennom kostholdet.

 

8. Antibiotika forstyrrer balansen

Antibiotika kan raskt endre sammensetningen av bakterier i tarmen og dermed forstyrre balansen i tarmfloraen. Dette kan medføre konsekvenser på både kort og lang sikt, siden de gode bakteriene spiller en avgjørende rolle for både fordøyelsen og immunforsvaret. Likevel er magen forbausende motstandsdyktig, så selv om antibiotika skader tarmfloraen, kan et godt kosthold fremme de gode bakteriene og hjelpe kroppen med å gjenopprette balansen i tarmfloraen.

 

9. Mangfoldet minsker

Økt bruk av antibiotika, å tilbringe store deler av dagen innendørs og flytting fra landsbygda til byene har gjort at vi i Vesten er i ferd med å miste mangfoldet av mikroorganismer i tarmen. Utviklingen er bekymringsfull, ettersom vi fremdeles studerer hvordan disse mikroorganismene fungerer og hvor viktige de er. Den største risikoen er at vi mister arter som vi ennå ikke visste var avgjørende for helsen.

 

10. Kostholdet er avgjørende

Hva du spiser, har stor innvirkning på tarmfloraen. Magen har godt av et variert kosthold som i stor grad er plantebasert – det bidrar til et større mangfold av gode bakterier. Bakterienes mangfold minsker med årene og påvirkes negativt av forskjellige livsstilsfaktorer som for eksempel stress. Det er derfor viktig å unngå prosessert mat som inneholder emulgeringsmidler og andre tilsetningsstoffer – disse kan skade tarmen og føre til betennelser. Et betennelseshemmende og fiberrikt kosthold bidrar til å opprettholde balansen og styrke de godartede bakteriene i tarmen. Det kan også være en fordel å legge til et kosttilskudd av synbiotika som bidrar til å styrke tarmfloraen ytterligere.

 

Bakterier og fibre for magen

  • 15 milliarder melkesyrebakterier
  • 4 unike bakteriestammer
  • 4 gram glutenfria kostfibrer
Kjøp Synbiotic her
MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

  • Basert på 20 års forskning
  • Produsert i Sverige
  • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no