- 15 milliarder melkesyrebakterier
- 4 unike bakteriestammer
- 4 gram glutenfria kostfibrer
Mange aspekter av vår moderne livsstil som for eksempel stress, dårlig søvn, bearbeidet mat, mye sukker og antibiotika er skadelige for magen. Tarmfloraen vår påvirker flere viktige organer og funksjoner i kroppen, og hvis tarmfloraen er i ubalanse, kan den i sin tur påvirke hjernen, hjertet, immunforsvaret, huden, vekten, hormonbalansen og koppens evne til å absorbere næringsstoffer. I verste fall kan en ubalansert tarmflora til og med bidra til å forårsake alvorlige sykdommer. Men hvordan vet du om tarmfloraen din er i balanse? I denne artikkelen gir vi tips om spørsmål du kan stille deg selv for å få bedre oversikt over magehelsen din.
Hvis magen er urolig med symptomer som gass, oppblåsthet, forstoppelse, diaré og halsbrann, kan det være tegn på at tarmfloraen din er ute av balanse. En velfungerende tarm med riktig balanse av gode bakterier og mikroorganismer har ikke samme problemer med å fordøye maten du spiser og senere kvitte seg med de restproduktene den ikke trenger.
En kost som inneholder mye bearbeidet mat med tilsatt sukker, kan minske mengden gode bakterier i tarmen og skape ubalanse i tarmfloraen. Denne ubalansen kan igjen føre til økt sukkersug som gjør at du spiser enda mer sukker, noe som skader tarmfloraen ytterligere. Store mengder sukker kan også føre til økt betennelse i kroppen og i verste fall forårsake sykdommer.
Hvis du går opp eller går ned i vekt uten å endre kosthold eller treningsvaner, kan det være et tegn på at tarmfloraen ikke har det bra. Når tarmfloraen er ute av balanse, er det vanskeligere for kroppen å absorbere næringsstoffene, regulere blodsukkernivåer og lagre fett. Hvis du går ned i vekt, kan det skyldes en for stor vekst av bakterier i tynntarmen. Dersom du i stedet går opp i vekt, kan en årsak være at kroppen din har utviklet en motstand mot insulin, eller at du opplever økt appetitt på grunn av at kroppens evne til å absorbere næringsstoffer har avtatt.
Når tarmfloraen er i ubalanse, kan det føre til at du sover dårlig (og omvendt!). Årsaken er at størstedelen av kroppens serotonin – det hormonet som påvirker søvnen vår – produseres i tarmen. Utilstrekkelig søvn har igjen en negativ effekt på magehelsen, noe som gjør at du risikerer å havne i en ond sirkel dersom du sover dårlig over en lengre periode.
Mange hudproblemer som for eksempel akne, rosacea og eksem kan forbindes med magehelsen. Betennelser i tarmen som forårsakes av kost eller matallergier, kan påvirke resten av kroppen og føre til at også huden blir betent. Opplever du at huden din ikke har det bra, kan dette også være et tegn på at det er en forstyrrelse i tarmfloraens balanse.
Kronisk høye stressnivåer er utfordrende for hele kroppen – og selvfølgelig også magen. Forskning viser tydelige sammenhenger mellom høye stressnivåer og en ubalansert tarmflora, hvor søvn og trening ikke er nok til å motvirke de negative konsekvensene av for mye stress. Hvis du er stresset kan det hjelpe å tygge maten ordentlig og spise sakte, slik at det blir lettere for tarmen å fordøye maten og absorbere alle de viktige næringsstoffene. Dersom du føler deg stresset i perioder, er det også bra å meditere, gå turer, tilbringe tid med venner og familie, redusere koffeininntaket, le mye, drive med yoga og kanskje unne deg en massasje – det gjør underverker for både magen og trivselen.
Intoleranse innebærer at kroppen har problemer med å bryte ned visse næringsstoffer, mens allergier skyldes at immunforsvaret reagerer når du spiser noe du ikke tåler. Det finnes tegn på at intoleranse kan forårsakes av en ubalansert tarmflora med for liten mengde gode bakterier, noe som kan føre til vanskeligheter med nedbrytingen av visse næringsstoffer og gi ubehagelige symptomer som oppblåsthet, gass, diaré, magesmerter og kvalme. Det finnes også forskning som henviser til at matallergier kan henge sammen med magehelsen.
For at magen skal ha det bra, bør du unngå bearbeidet mat, sukker og fett. Dersom du spiser for mange animalske produkter, kan det påvirke tarmfloraen negativt – spesielt hvis du ikke inntar nok fiber. Hvis du spiser for mange raffinerte karbohydrater og sukker, bidrar det til at mangfoldet av gode bakterier minsker, mens mengden av skadelige bakterier øker. Men hvis du i stedet spiser en hovedsakelig plantebasert kost med mye fiber, frukt, grønnsaker og fermenterte næringsmidler gjør det underverker for tarmfloraen din. Fiber gir næring til de gode bakteriene og bidrar til å beholde mangfoldet av bakterier i tarmfloraen. Fermenterte næringsmidler, for eksempel kimchi og surkål, tilfører kroppen små mengder av de gode bakteriene.
Antibiotika skader tarmfloraen ettersom den ikke bare angriper de skadelige bakteriene, men også de gode bakteriene i tarmen. Studier viser at en antibiotikabehandling kan redusere antallet gode bakterier i tarmen med en tredjedel. Samtidig bidrar den til at mangfoldet av bakterier minsker, noe som skaper ubalanse i tarmfloraen.
Prebiotika gir næring til de gode bakteriene som allerede finnes i tarmen, og probiotika tilfører kroppen enda flere gode bakterier. Det kan være vanskelig å vite om man inntar nok pre- og probiotika hver dag, og i tillegg til en sunn kost med mye fiber, frukt, grønnsaker og fermenterte næringsmidler kan et kosttilskudd med synbiotika (kombinert pre- og probiotika) være en god måte å tilføye noen ekstra fibre og melkesyrebakterier på.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no