Visste du at tare er naturlig rik på jod? - Super Synbiotics
MAGEHELSE /

Visste du at tare er naturlig rik på jod?

Tare er en type brunalger/sjøgress som er naturlig rik på jod, men som også inneholder mange andre nyttige næringsstoffer.

Jod er et mineral som bidrar til normal skjoldbruskkjertelfunksjon og påvirker produksjonen av skjoldbruskkjertelhormoner som deltar i kroppens stoffskifte. Jodmangel er et utbredt problem over hele verden, selv om det har blitt bedre de siste årene ettersom flere bruker jod-anriket salt.

Jod kan vi få gjennom maten, for eksempel fra tare, havsalt, jodholdig salt, saltvannsfisk og skalldyr, meieriprodukter, kjøtt og egg. Det kan imidlertid være vanskelig å måle jodnivåer fra animalske produkter, da opptak av jod i dyr er avhengig av dyrenes tilgang på jodanriket saltstein eller jod via fôr. Fordi Tare er naturlig rik på jod, påvirkes ikke nivåene av jod på samme måte som i animalske produkter.

 

Hva er jod bra for?

Jod bidrar til din normale produksjon av skjoldbruskkjertelhormoner, til normal funksjon av nervesystemet og til din normale kognitive funksjon. Jod er også viktig for huden din. Kroppen din inneholder omtrent 20 til 50 milligram jod, hvorav det meste finnes i skjoldbruskkjertelen og i musklene, og en liten del i huden og skjelettet. Så mye som 75 % av alt jod i kroppen finnes i skjoldbruskkjertelen.

 

Hvordan påvirker jod kroppen?

Det er en sterk sammenheng mellom jod og funksjonen til skjoldbruskkjertelen (hormonene T3, T4 & TSH) som bidrar til normal skjoldbruskkjertelfunksjon. Andre næringsstoffer påvirker også skjoldbruskkjertelens funksjon, to av dem er selen og sink.

 

Hva er symptomene på jodmangel?

Jodmangel er mest vanlig hvis du har et ensidig kosthold, ikke bruker jodsatt salt eller er vegetarianer og veganer. Personer med IBD har også vist seg å ha et lavere opptak av jod.

Hvis kroppen ikke får i seg nok jod, avtar produksjonen av skjoldbruskkjertelhormon og hypotyreose oppstår. Det klassiske tegnet på alvorlig jodmangel er en forstørret skjoldbruskkjertel, som kalles struma, og nedsatt stoffskifte.

Andre symptomer på jodmangel er tretthet, muskelsvakhet, smerter og ømhet i brystene, plutselig eller uforklarlig vektøkning, tørr hud og følsomhet for temperaturendringer. Under graviditet kan jodtilskudd være ekstra viktig fordi jodmangel kan føre til veksthemmet, mental og nevrologisk utvikling hos babyen.

 

Hvorfor er jod med selen en god kombinasjon?

Selen fungerer som en kofaktor i antioksidantaktiviteter og metabolisme av skjoldbruskkjertelhormon, og har også anti-inflammatoriske egenskaper. Organiske og uorganiske selenforbindelser har ulik metabolisme og ulik biotilgjengelighet, og er nødvendig for å kunne omdanne T4 til aktivt T3-hormon. Så selv om vi har nok jod i kroppen og dermed en tilstrekkelig produksjon av hormonene, kan det skje at omdanningen ikke skjer i tilstrekkelig grad dersom vi mangler selen. Enzymene som muliggjør denne konverteringen inneholder selenoproteiner.

Studiene viser at inntak av selen også ser ut til å kunne påvirke sammensetningen av tarmfloraen og at bakteriene koloniserer seg i tarmen. Omtrent ¼ av alle bakterier har gener som koder for selenoproteiner. Selenmangel er vanlig hos personer med IBD (ca. 30%). Selen ser ut til å være viktig på grunn av at selenoproteiner kan redusere betennelse.

 

Hvordan fungerer jod, selen og sink sammen?

Selen og sink samhandler med jod på en synergistisk måte for å bidra til normal skjoldbruskkjertelfunksjon. Alle tre mineralene samhandler på en positiv måte:

  • Jod bidrar til økt produksjon av skjoldbruskhormoner.
  • Selen hjelper til med å omdanne T4 til aktivt T3-hormon.
  • Sink er nødvendig for utskillelsen av hormonet TSH som stimulerer skjoldbruskkjertelen.

Ifølge Mattilsynet er anbefalt daglig inntak av jod 150 mikrogram. Kroppen har ingen mulighet til å lagre eller gjenoppta jod, men en kontinuerlig tilførsel av jod via kosten er nødvendig. Gravide anbefales et litt høyere inntak, da jod bidrar til vekst og normal utvikling hos barn, med et maksimalt inntak på 250 mikrogram per dag.

MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

  • Basert på 20 års forskning
  • Produsert i Sverige
  • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no