Et sterkt immunforsvar er høyaktuelt året rundt, men kanskje særlig i de kaldere månedene når antallet forkjølelser og virus ligger på sin absolutte topp. I tillegg til å sove skikkelig bør du unngå stress og mosjonere regelmessig, og så er kostholdet utrolig viktig for å holde immunforsvaret sterkt og motstandsdyktig. Et variert kosthold legger et godt grunnlag, men det finnes også enkelte næringsmidler og næringsstoffer som kan gi en ekstra boost i sykdomstider.
Immunforsvaret påvirkes av livsstilen vår og allmennhelsen, så ved å ha kontroll på kosthold, mosjon og søvn kan vi forhåpentlig holde immunforsvaret i god form. Når det gjelder kostholdet, er det særlig viktig å spise variert og et bredt utvalg av forskjellige frukt og grønt. Kroppen trenger et variert kosthold for å kunne få i seg alle viktige næringsstoffer, nok fibre og en god balanse mellom makronæringsstoffene karbohydrater, proteiner og fettstoffer.
For den som ønsker å ta litt ekstra vare på immunforsvaret sitt, finnes det også visse næringsstoffer og næringsmidler som er verdt å prioritere i kostholdet.
C-vitamin er antakelig det næringsstoffet vi tenker på først når det gjelder å styrke immunforsvaret. C-vitaminet stimulerer produksjonen av hvite blodlegemer og antistoffer samt bidrar til å ta knekken på ubehagelige virus. Dessuten trenger man C-vitamin for å skape kollagen, som i sin tur binder sammen celler som for eksempel bidrar til å hele sår og skadede slimhinner.
Spis: Paprika, kiwi, appelsin, grapefrukt, persille, solbær, brokkoli, jordbær
Betakaroten er en type antioksidant som også utgjør forstadiet til A-vitamin. Et kosthold som er rikt på betakaroten, er blitt knyttet til et sterkt immunforsvar og sterkere slimhinner. Som antioksidant bidrar betakaroten også til å beskytte cellene mot oksidativt stress, som man tror ligger bak flere sykdommer og helseproblemer.
Spis: Gulrøtter, gresskar, søtpotet, rosenkål, mørkegrønne bladgrønnsaker
Svovel er et av de vanligste mineralene i kroppen, nest etter kalsium og fosfor, og det finnes i alle cellene våre. Svovel spiller en viktig rolle for immunforsvaret siden det reduserer oksidativt stress og betennelse som kan svekke immunsystemet. Dessuten bidrar svovel til dannelse av glutasjon – en av de viktigste antioksidantene som trengs for at immunsystemet skal fungere korrekt.
Spis: Forskjellige typer løk, hvitløk, blomkål, reddiker, sopp
Et betennelseshemmede kosthold har som mål å redusere og forebygge lavgradig betennelse i kroppen (les mer om forskjellen mellom akutt og lavgradig/kronisk betennelse her), noe som i sin tur beroliger et overaktivt immunforsvar og forebygger en rekke livsstilssykdommer. I praksis innebærer det at man unngår betennelsesskapende næringsmidler, for eksempel melkeprodukter og sukker, og i stedet fokuserer på et kosthold som består av en stor andel plateføde. Men det finnes også visse næringsmidler som er kjent for sine sterke betennelseshemmende egenskaper – hit hører blant annet flere kryddere.
Spis: Gurkemeie, kryddernellik, kakao, oregano
Over 70 prosent av immunforsvaret vårt sitter i tarmen, og det sier dermed seg selv at en balansert tarmflora er viktig for et sterkt immunforsvar. Balansen i tarmfloraen kan forstyrres av slikt som stress, fiberfattig kosthold, behandling med antibiotika og ved eksponering for ukjente bakterier ved for eksempel utenlandsreiser. I disse tilfellene kan man i tillegg til å spise variert sørge for å styrke tarmfloraen igjen ved å konsumere probiotika (gode bakterier), som finnes i blant annet surkål og andre syrlige næringsmidler samt prebiotika (fibre), som finnes i planteføde og fungerer som mat til tarmbakteriene. Det går også fint å ta et kosttilskudd som inneholder synbiotika som kombinerer de gode bakteriene og fibrene, for eksempel Synbiotic15.
Spis: Variasjon av frukter, grønnsaker og annen planteføde, syrlige næringsmidler som surkål og kimchi
Mineralet sink er nødvendig for en fungerende fertilitet, for å holde hud, hår og negler sterke, og dessuten bidrar sink til både å lege sår og ta knekken på virus. Sink er derfor godt studert for sine effekter på virusinfeksjoner som for eksempel forkjølelser. Sinkmangel er i dag relativt vanlig siden tarmen har problemer med å absorbere mineralet. Hvis man dessuten lider av glutenintoleranse eller en tarmsykdom, kan opptaket vanskeliggjøres ytterligere.
Spis: Gresskarkjerner, bønner, søtmandler, fisk og skalldyr
D-vitamin er en substans vi ofte forbinder med sollys, og sollys er hovedkilden til D-vitamin. For de av oss som bor i Norden, er det derfor en større risiko for å oppleve D-vitaminmangel, spesielt i løpet av vintermånedene. Imidlertid er D-vitamin noe vi må vurdere i kostholdet vårt året rundt. D-vitamin bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon.
Spis: Fet fisk som laks, sild og makrell, berikede meieriprodukter, egg og kjøtt
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no