- 15 milliarder melkesyrebakterier
- 4 unike bakteriestammer
- 4 gram glutenfria kostfibrer
Å lage og ta med seg matpakke er et velprøvd knep for å spise sunnere. For mange er det likevel lettere sagt enn gjort, siden det krever både planlegging, forberedelse og kunnskap om hvordan man setter sammen en lunsj som både er bra for tarmfloraen, mettende og ikke tar altfor lang tid å forberede.
Å lage egne matpakker krever kanskje litt planlegging, men i lengden kan det både spare tid og gagne helsen på flere måter. I tillegg til å sikre at både du og tarmbakteriene dine får god og næringsrik mat, kan du utnytte lunsjpausen til å ta en spasertur og puste inn litt frisk luft. Frisk luft, bevegelse og dagslys kan blant annet bidra til redusert stress, noe som er viktig for at tarmfloraen skal holde seg sterk. Forskning viser dessuten at personer som spiser hjemmelaget mat, har en tendens til å ha en lavere BMI samt konsumere mer av sunn mat som frukt og grønnsaker.
Et vanlig problem som mange opplever, er at man om ettermiddagen føler seg trett, sugen på noe søtt og sulten bare noen timer etter lunsj. Dette knyttes ofte til blodsukkeret, som i sin tur påvirkes av tarmbakteriene. En fiberfattig lunsj som inneholder mye dyrefett, raske karbohydrater og minimalt med grønnsaker, kan gjøre at blodsukkeret faller, noe som utløser tretthet og søtsug ettersom kroppen raskt vil få opp blodsukkeret til normale nivåer igjen.
For å unngå dette energifallet kreves det at lunsjen inneholder sunne kilder til karbohydrater, proteiner og fettstoffer, og at tarmbakteriene får ordentlig med fibre å jobbe med. En velbalansert lunsj kan derfor bidra til å stabilisere både blodsukker, humør og energinivåer.
Begynn med å fylle minst halvparten av matboksen din med blandede grønnsaker, helst ferske for å maksimere næringsinnholdet. Deretter tilsetter du en valgfri kilde til karbohydrat, protein og fett, velg én av hver eller kombiner flere forskjellige. For eksempel kan du blande bladspinat, lett dampkokt brokkoli og rød paprika (grønnsaker) med kokt quinoa (karbohydrat som dessuten er proteinrikt) og kikerter (protein). Tilsett deretter avokado og strø litt ekstra frø og nøtter (fett) over maten slik at måltidet blir komplett.
Tenk også på at enkelte næringsmidler kombinerer makronæringsstoffer (karbohydrater, fett og protein), noe som bidrar til et mer komplett måltid. Noen eksempler på dette er hummus, som er en god kilde til både protein og fett samt quinoa som gir en sunn kombinasjon av karbohydrater og protein.
Sist, men ikke minst, er det viktig å huske på at plantebasert mat ofte er mindre kaloririk enn kjøtt og melkeprodukter. Sørg derfor for å spise tilstrekkelig og øke volumet på måltidene hvis du føler deg sulten.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no