Gode bakterier (probiotika) finnes både i kosttilskudd og til en viss grad i maten vi spiser. I denne artikkelen kan du lese mer om i hvilke matvarer probiotika finnes samt hvor mye gode bakterier maten faktisk inneholder.
Gode bakterier finnes naturlig i jorden, noe som gjør at de opprinnelig fantes i ferske grønnsaker og frukter. I dag utgjør likevel rå planteføde en relativt liten del av kostholdet til de fleste. Dessuten sprøytes de fleste plantene våre i dag, noe som gjør at de naturlige bakteriene i maten er færre.
Kimchi, surkål, kombucha, tempeh og kefir er eksempler på matvarer som er fremstilt gjennom fermentering. Fermentering innebærer at melkesyrebakterier, fra råvaren eller tilsatte, forbrenner karbohydrater, noe som senker pH-verdien og skaper et ugjestmildt miljø for skadelige bakterier. I sin naturlige form inneholder fermenterte matvarer dermed melkesyrebakterier, men de fleste produkter som selges i butikk i dag er blitt pasteurisert. Dette innebærer at de varmes opp, og dermed har man tatt livet av de levende bakteriene.
Også dersom den fermenterte maten er upasteurisert, er det vanskelig å vite hvor mye gode bakterier den inneholder. Hvis melkesyrebakteriene tilsettes separat, så kan det brukes som rettesnor, men ettersom bakterier er levende organismer som både kan formere seg og dø, kan bakterieinnholdet gå både opp og ned. Hvilke bakteriestammer som inngår i det fermenterte produktet, kan også variere, og det er heller ikke sikkert at alle stammer er såkalte probiotiske stammer. For at en bakteriestamme skal klassifiseres som probiotika, må den oppfylle en rekke forskjellige kriterier. Blant annet må bakteriene kunne overleve hele veien til grovtarmen samt ha evnen til å etablere seg når de vel er på plass.
Kosttilskudd som probiotika og synbiotika kan til forskjell fra de fleste fermenterte produkter gi mer kontroll over hvilke stammer som inkluderes og i hvilke mengder. Les mer her om hvordan du velger riktig probiotika-tilskudd.
Selv om den fermenterte maten er upasteurisert, kan vi fremdeles ikke sikkert vite om den inneholder akkurat de bakteriene vi trenger og i tilstrekkelig mengde for at det skal være til nytte for oss. Likevel finnes det generelt ingen ulemper med å spise fermentert mat, og noen spiseskjeer surkål eller kimchi om dagen kan gi en ekstra boost av fremfor alt prebiotiske fibre og fordøyelsesenzymer, men også melkesyrebakterier.
[banner]
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no