Hvis man spiser mye fersk plantebasert mat, kan det iblant være vanskelig å rekke å konsumere alle råvarene før de blir dårlige. Dessuten vet mange i dag relativt lite om hvordan forskjellige råvarer bør oppbevares for å optimalisere både holdbarheten, smaken og teksturen. Her kommer våre beste tips!
Generelle tips:
- Sørg for å bruke det som begynner å se gammelt ut først – først inn, først ut!
- Skill de grønnsakene og fruktene som er begynt å bli litt slitne fra de andre, for å unngå at de «smittes».
- Uvaskede råvarer holder som regel lenger enn vaskede, så for å maksimere holdbarheten kan det være bra å vente med å vaske maten til den skal spises.
- Når du legger råvarene dine i kjøleskapet, bør du sørge for at de er tørre, og at det finnes godt med plass i kjøleskapet slik at luften kan sirkulere.
Slik oppbevarer du betennelseshemmende råvarer:
- Synbiotika – Synbiotic inneholder levende bakterier og må derfor oppbevares kjølig. Bakteriene klarer seg utenfor kjøleskapet i et par uker, men for oppbevaring i lang tid er det kjøleskap eller fryser som gjelder for å bevare produktets kvalitet.
- Fersk gurkemeie – Fersk gurkemeie oppbevares i en lufttett forpakning i kjøleskapet, men kan også fint fryses. Man kan også skrelle av et stykke av røttene og legge det i et glass med vann med presset sitron i kjøleskapet. Det samme prinsippet gjelder for eksempel for skrellede gulrøtter, som da beholder sin sprøhet og friskhet.
- Avokado – Avokadoen trives egentlig best i romtemperatur, siden den kan miste litt smak hvis den oppbevares i kjøleskapet. Kjøleskapet kan likevel være et godt redskap for å forsinke modningsprosessen hvis man ikke rekker å konsumere avokadoen i tide – den kan også fryses for å kunne brukes i smoothies senere! Hvis man derimot vil at avokadoen modner raskere, kan man legge den i romtemperatur i en papirpose, gjerne sammen med en tomat eller en banan.
- Nøtter og frø – Nøtter og frø inneholder en stor andel naturlige oljer som kan bli harske over tid – særlig hvis det er varmt. Det går fint an å oppbevare nøtter og frø i romtemperatur i ca. én måned, deretter bør de oppbevares i en lufttett forpakning i kjøleskap eller fryser. Der holder de fra 6 måneder inntil ett år.
- Bananer – For å maksimere fiberinntaket bør bananene spises så umodne som mulig. Jo gulere bananen blir, desto mer sukker og mindre fiber inneholder den. For å unngå dette kan bananene fryses før de er rukket å bli for gule. Skrell bananene, del dem i tre deler (gjør det lettere å ha orden på mengdene i oppskrifter) og oppbevar dem i en lufttett forpakning. For at bananbitene ikke skal feste seg i hverandre, kan du legge bakepapir mellom lagene.
- Løk og hvitløk – Forskjellige typer løk og hvitløk kan med fordel oppbevares i en papirpose i romtemperatur. I kjøleskapet blir de ofte myke etter en stund, og de kan også spre lukt til andre matvarer.
- Grønne blader – Grønne blader som bladspinat, ruccola, mangold med flere oppbevares best i kjøleskap. For å forlenge holdbarheten kan man legge inn et papirhåndkle sammen med bladene, som da hjelper til med å absorbere ekstra fukt og holde bladene friske.
- Ferske kryddere – Ferske kryddere i bunter (ikke i glass) kan settes i et glass med vann i kjøleskapet, så holder de seg fine i flere uker.
- Tomater – Tomater trives faktisk aller best i romtemperatur, og du kommer til å merke forskjell i både smak og tekstur ved å la tomatene ligge fremme i stedet for å oppbevare dem i kjøleskapet!
Bakterier og fibre for magen
- 15 milliarder melkesyrebakterier
- 4 unike bakteriestammer
- 4 gram glutenfria kostfibrer
Kjøp Synbiotic her