- 15 milliarder melkesyrebakterier
- 4 unike bakteriestammer
- 4 gram glutenfria kostfibrer
Mindfulness er ofte forbundet med meditasjon, men forskning viser at mindfulness også med fordel kan brukes på spising og bidra til både en velfungerende mage og en bedre helse.
Mindful eating kan oversettes til «bevisst spising», og er basert på mindfulness («bevisst nærvær» på norsk), som i utgangspunktet er et buddhistisk konsept. Mindfulness består av en samling teknikker som hjelper oss med å være til stede i øyeblikket gjennom å legge merke til hva som skjer både inni oss og i miljøet rundt oss. Vanlige bruksområder er særlig håndtering av stress, uro og angst, men også for å råde bot på for eksempel høyt blodtrykk.
Når det gjelder spising, har mindfulness blitt brukt til å redusere stress og uro sentrert rundt mat og spising, men også for å forbedre fordøyelsen og for å behandle forskjellige typer av mageproblemer. Mindful eating innebærer oppsummeringsvis at man eliminerer distraksjoner som for eksempel TV, mobiltelefon og lignende og i stedet fokuserer på maten – fargen, teksturen, smaken og så videre.
I en stresset hverdag er det lett å falle inn i dårlige måltidsvaner – å spise på stående fot eller i farten, spise foran datamaskinen på jobben eller mens man scroller på mobiltelefonen. Når vi hele tiden distraherer oss selv med andre aktiviteter samtidig som vi spiser, er det lett stressende, og vi har en tendens til å spise for raskt og tygge for lite. Ettersom det tar ca. 20 minutter for kroppen å begynne å kjenne metthet, kan dette gjøre at vi spiser mer enn det vi egentlig trenger, noe som i sin tur kan føre til blant annet magesmerter og oppblåsthet.
Stresset spising kan også ha andre negative helseeffekter. Hvis vi spiser mye mat i løpet av kort tid, stiger blodsukkernivåene raskt. Noe som resulterer i et påfølgende fall i blodsukkeret etter måltidene. Dette gjør for eksempel at man gjerne griper til søtsaker for å få tilbake energien i kroppen.
Distraksjoner og stress kan også gjøre at kroppen reagerer som i flukt-situasjoner. Da trekkes blod bort fra fordøyelsessystemet, noe som i sin tur svekker fordøyelsen. En svekket fordøyelse kan også føre til at kroppen får større problemer med å utvinne næring fra maten.
Å spise raskt blir også forbundet med slikt som vektøkning, høye blodsukkernivåer og økt midjemål.
Å praktisere mindful eating er ikke noe som trenger å gjøres hver dag ved hvert måltid. Prøv i stedet å integrere et eller flere av tipsene ovenfor i ett eller et par måltider per uke. Da får du forhåpentlig gode resultater i form av både en roligere mage og en bedre helse samlet sett. Lykke til!
Dalen, J. et al. (2010)
Hepworth, N.S. (2010)
Daubenmier, J. et al. (2011)
Daubenmier, J. et al. (2016)
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no