MAGEHELSE /

Mindful eating – bevisst spising for en roligere mage

Mindfulness er ofte forbundet med meditasjon, men forskning viser at mindfulness også med fordel kan brukes på spising og bidra til både en velfungerende mage og en bedre helse.

Hva er mindful eating?

Mindful eating kan oversettes til «bevisst spising», og er basert på mindfulness («bevisst nærvær» på norsk), som i utgangspunktet er et buddhistisk konsept. Mindfulness består av en samling teknikker som hjelper oss med å være til stede i øyeblikket gjennom å legge merke til hva som skjer både inni oss og i miljøet rundt oss. Vanlige bruksområder er særlig håndtering av stress, uro og angst, men også for å råde bot på for eksempel høyt blodtrykk.

Når det gjelder spising, har mindfulness blitt brukt til å redusere stress og uro sentrert rundt mat og spising, men også for å forbedre fordøyelsen og for å behandle forskjellige typer av mageproblemer. Mindful eating innebærer oppsummeringsvis at man eliminerer distraksjoner som for eksempel TV, mobiltelefon og lignende og i stedet fokuserer på maten – fargen, teksturen, smaken og så videre.

Fordeler med mindful eating:

  • Redusert stress – utløser det parasympatiske nervesystemet som får oss til å slappe av
  • Forbedret humør
  • Forbedret relasjon til mat og spising
  • Lettere å holde en sunn vekt – kan bidra til vektnedgang og reduksjon av fett rundt buken
  • Bedre fordøyelse – resulterer i bedre næringsopptak og roligere mage etter måltider
  • Sunne fettnivåer og mer stabilt blodsukker
  • Sunnere tarmflora
  • Redusert sannsynlighet for å utvikle overvekt og metabolsk syndrom

Stress fører til dårlige vaner

I en stresset hverdag er det lett å falle inn i dårlige måltidsvaner – å spise på stående fot eller i farten, spise foran datamaskinen på jobben eller mens man scroller på mobiltelefonen. Når vi hele tiden distraherer oss selv med andre aktiviteter samtidig som vi spiser, er det lett stressende, og vi har en tendens til å spise for raskt og tygge for lite. Ettersom det tar ca. 20 minutter for kroppen å begynne å kjenne metthet, kan dette gjøre at vi spiser mer enn det vi egentlig trenger, noe som i sin tur kan føre til blant annet magesmerter og oppblåsthet.

Å spise for raskt kan være dårlig for helsen

Stresset spising kan også ha andre negative helseeffekter. Hvis vi spiser mye mat i løpet av kort tid, stiger blodsukkernivåene raskt. Noe som resulterer i et påfølgende fall i blodsukkeret etter måltidene. Dette gjør for eksempel at man gjerne griper til søtsaker for å få tilbake energien i kroppen.

Distraksjoner og stress kan også gjøre at kroppen reagerer som i flukt-situasjoner. Da trekkes blod bort fra fordøyelsessystemet, noe som i sin tur svekker fordøyelsen. En svekket fordøyelse kan også føre til at kroppen får større problemer med å utvinne næring fra maten.

Å spise raskt blir også forbundet med slikt som vektøkning, høye blodsukkernivåer og økt midjemål.

Slik praktiserer du mindful eating

  • Sørg for at miljøet du befinner deg i, er så fritt for distraksjoner som mulig. Unngå TV og datamaskiner, og legg vekk telefon, aviser, jobbprosjekter osv., slik at du kan ha fullt fokus på måltidet ditt.
  • Sett av tid – minst 20 minutter. Et tips er å stille inn en timer på 20 minutter og prøve å utnytte hele tiden til å spise en normal porsjon mat. For å spise langsommere kan man for eksempel prøve å spise med sin ikke-dominante hånd, eller bruke pinner i stedet for bestikk.
  • Ta små munnfuller og tygg maten skikkelig – å tygge minst 30 ganger per munnfull er en god rettesnor. Spyttet som utskilles når vi tygger, inneholder fordøyelsesenzymer som bidrar til å bryte ned maten allerede før den når magen.
  • Engasjer alle sansene. Begynn for eksempel med å identifisere og telle hvilke farger som finnes på tallerkenen din. Funder en stund på hvordan maten lukter, og når du så tar din første munnfull, kan du kjenne nøye etter hvordan maten smaker, hva slags tekstur den har, temperatur og så videre.
  • Kjenn etter på følelsen av metthet og sult både før og under måltidet. Før du begynner å spise, eller til og med før du begynner å forberede et måltid, kan du prøve å finne den fysiske følelsen av sult, hvor i kroppen befinner den seg? Utfør deretter regelmessige sjekker i løpet av måltidet for å finne ut om du begynner å bli mett eller om du fremdeles er sulten.

 

Å praktisere mindful eating er ikke noe som trenger å gjøres hver dag ved hvert måltid. Prøv i stedet å integrere et eller flere av tipsene ovenfor i ett eller et par måltider per uke. Da får du forhåpentlig gode resultater i form av både en roligere mage og en bedre helse samlet sett. Lykke til!

 

Bakterier og fibre for magen

  • 15 milliarder melkesyrebakterier
  • 4 unike bakteriestammer
  • 4 gram glutenfria kostfibrer
Kjøp Synbiotic her

 

Referanser

Harvard Health

Dalen, J. et al. (2010)

Hepworth, N.S. (2010)

Daubenmier, J. et al. (2011)

Daubenmier, J. et al. (2016)

 

MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

  • Basert på 20 års forskning
  • Produsert i Sverige
  • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no