- 15 milliarder melkesyrebakterier
- 4 unike bakteriestammer
- 4 gram glutenfria kostfibrer
Magnesium er et av de mineralene vi har mest av i kroppen (faktisk det fjerde vanligste), og spiller en betydningsfull rolle for en sunn og velfungerende kropp – ikke minst for at det viktige D-vitaminet skal tas opp ordentlig.
Magnesium finnes i alle slags celler og har en støttende rolle i en mengde ulike funksjoner og prosesser i kroppen. Magnesium fungerer f.eks. som koenzym ved fordøyelsen av karbohydrater og proteiner, og bidrar også i opptaket av andre mineraler, slik som f.eks. kalsium, fosfor og natrium. Det finnes også enkelte enzymer i magnesium som trengs for at B-, C- og E-vitaminene skal gi god effekt.
Magnesium medvirker totalt i over 300 ulike enzymreaksjoner i kroppen, særlig prosesser for å produsere og håndtere energi. Med andre ord er magnesium et av våre viktigste mineraler og næringsstoffer. I følgende liste kan du lese mer om fordelene ved magnesium:
Magnesium hjelper med å aktivere D-vitaminet, som bidrar til å regulere kalsium- og fosfatnivåene i kroppen. Et høyt inntak av D-vitamin uten tilstrekkelig magnesium kan derfor gjøre at kalsium- og fosfatnivåene øker uten å bli tatt opp i skjelettet hvor de hører hjemme. Kalsiumet kan da i stedet ende i karveggene, noe som øker risikoen for forkalkninger i blodkarene.
Dessuten har enzymene som forbrenner D-vitamin, også behov for magnesium for å kunne gjøre jobben sin. D-vitaminet du spiser, kan derfor ikke utnyttes ordentlig av kroppen om du ikke har fått i deg tilstrekkelige mengder med magnesium.
Magnesiummangel er relativt uvanlig, men det kan oppstå ved visse sykdommer eller restriktivt kosthold. Symptomer på magnesiummangel kan være muskelkramper, søvnvansker og høyt blodtrykk, samt mer subtile tegn, slik som et sug etter mørk sjokolade og vanskeligheter for å slappe av. For mye magnesium kan føre til diaré.
For voksne personer bør dagsinntaket ligge på 280 milligram for kvinner og 350 milligram for menn. Magnesium finnes i mange naturlige ubearbeidede råvarer (se listen nedenfor), men mengden magnesium i disse matvarene har blitt mindre over tid på grunn av økt bruk av insektmidler og kunstgjødsel. Dessuten forbrukes inntaket av magnesium raskere når vi bruker mye sukker, ettersom det kreves hele 54 magnesiummolekyler for å bearbeide et eneste sukkermolekyl, og det samme gjelder for mye fet og raffinert mat.
Grønne bladgrønnsaker, f.eks. spinat
Mandler
Gresskarfrø
Svarte bønner
Avokado
Mørk sjokolade (høyt kakaoinnhold)
Brokkoli
Råris
Cashewnøtter
Bananer
Sopp
Havregryn
Sesamfrø
Solsikkefrø
Referanser:
American Osteopathic Association. Researchers find low magnesium levels make vitamin D ineffective. Pressemelding 2018-02-26.
Uwitonze AM, Razzaque MS. Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. The Journal of the American Osteopathic Association.
Helsedirektoratet
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no