Dette er en rimelig, varmende, vegansk høstrett uten gluten og meieriprodukter. Det er en perfekt måte å få mest mulig ut av høstgrønnsakene på, for eksempel gresskar, gulrøtter og løk.
3 dl gule linser (ukokte og skylt i kaldt vann)
450 g gresskar eller flaskegresskar
1 mellomstor gulrot
1 løk
1 terning økologisk grønnsaksbuljong
1 ss mildt karripulver (gult)
½ ts paprikapulver
1 ml (1 krm) malt spisskummen
1 ml (1 krm) malt ingefær eller 1 ss fersk revet ingefær
1 ml (1 krm) ceylonkanel
400 g tomater
400 ml kokosmelk
2 ss kokosolje
4 dl vann
1 hvitløksfedd
Etter smak:
Havsalt
Limesaft
Valgfritt:
En liten bunt frisk koriander, grovhakket
Kokos- eller soyayoghurt
Chiliflak
1. Skyll de ukokte linsene i kaldt vann til vannet er gjennomsiktig og legg dem deretter i en stor gryte.
2. Skrell gresskaret og ta ut frøene. Skjær det i terninger og legg det i gryten.
3. Hakk gulrøtter, løk, tomat og hvitløksfedd. Tilsett de hakkede grønnsakene i gryten sammen med resten av ingrediensene og bland.
4. Kok opp og senk deretter temperaturen og la det småkoke i ca. 25 minutter til linsene og grønnsakene er kokt. Rør om noen få ganger i løpet av koketiden og tilsett litt ekstra vann om nødvendig.
5. Tilsett limesaft og salt etter smak.
6. Valgfritt: Tilsett litt av korianderen og rør om. Server med kokos- eller soyayoghurt, resten av korianderen og chiliflak.
Dette er en rimelig, varmende, vegansk høstrett uten gluten og meieriprodukter. Det er en perfekt måte å få mest mulig ut av høstgrønnsakene på, for eksempel gresskar, gulrøtter og løk. Videre er det betennelsesdempende og rikt på fiber. En annen fordel med denne oppskriften er at du sannsynligvis allerede har de fleste ingrediensene i skapet, noe som gjør at du kan lage den på kort varsel uten at du trenger å løpe til butikken. Et tips er å ta det med på jobb dagen etter, for en sunn og nærende hjemmelaget lunsj.
Det oransje gresskaret og gulrøttene inneholder betakaroten, en antioksidant som kroppen gjør om til vitamin A. Vitamin A er viktig for å opprettholde et normalt syn og øyehelse, samt immunforsvaret.
Linsene i curryen er en god kilde til veganske proteiner, siden de inneholder mer enn 25 % protein. De er også rike på vitamin B, magnesium, sink, kalium og jern. Dessuten inneholder linser polyfenoler, som er helsefremmende fytokjemikalier. Polyfenolene procyanidin og flavanolene som finnes i linser, er sterke antioksidanter, og de er begge betennelsesdempende og nervebeskyttende.
Siden karri er rikt på fiber, støtter det tarmfloraen. Sammen med et tilstrekkelig vanninntak støtter det også regelmessig avføring.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no