6 tips om kosthold som forlenger livet - Super Synbiotics
MAGEHELSE /

La deg inspirere av livsstilen i de blå sonene – 6 tips til et kosthold som forlenger livet

Det finnes fem områder der befolkningen lever lenger og har en tendens til å ha en bedre helse enn i resten av verden – de såkalte blå sonene. De blå sonene utgjøres av Okinawa i Japan, Sardinia i Italia, Nicoya i Costa Rica, Ikaria i Hellas og Loma Linda i California. Selv om de befinner seg på så forskjellige stedet geografisk, har menneskene i de blå sonene flere fellesnevnere når det gjelder hvordan de lever. For eksempel spiser de kost som fremmer en balansert og variert tarmflora, og vi kan med andre ord lære oss mye av disse kulturene når det gjelder akkurat kosthold og magehelse.

I denne artikkelen lar vi oss inspirere av livsstilen i de blå sonene og gir deg seks konkrete tips til hvordan du kan optimalisere kostholdet for å få et lengre og sunnere liv.

1. Spis mye plantebasert

Mennesker i de blå sonene spiser et 90–100 % plantebasert kosthold. Å spise plantebasert er bra for både hjertet og tarmfloraen, og til og med for hjernen. Forskning viser at et kosthold som domineres av plantebasert føde, motvirker både diabetes type to og hjerte- og karsykdommer. Et plantebasert kosthold er også bra for hjernen, siden det inneholder en masse antioksidanter som beskytter hjernen mot frie radikaler og samtidig øker opptaket av oksygen. Det er dessuten svært bra for tarmfloraen å spise plantebasert, ettersom det innebærer et kosthold med mye fiber. Fibrene bidrar til en sunn tarmflora gjennom å mate de gode bakteriene i tarmen, og bidrar samtidig til å beskytte mot skadelige bakterier.

Kjøp Synbiotic her!

2. Spis mye gode karbohydrater

Det er på høy tid å gi karbohydratene litt oppreisning! I de blå sonene lar man nemlig ca. 65 % av det daglige karloriinntaket bestå av karbohydrater. Gode kilder til karbohydrater inneholder massevis av fibre som styrker tarmfloraen. Samtidig inneholder de en masse vitaminer og mineraler som kroppen trenger for å ha det bra. For å få i seg så mye fiber og næring som mulig er det likevel viktig å velge de riktige karbohydratene. Mennesker som lever i de blå sonene, unngår prosessert mat og raske karbohydrater. I stedet velger de karbohydratkilder som hele korn, grønnsaker, rotfrukter, nøtter og bønner.

 

3. Bli storforbruker av bønner

En type føde er blitt utpekt som karbohydratenes superstjerne – bønner. Bønner gjør underverker for helsen, og det å spise bønner hver dag sies å være en utmerket måte å forlenge livet på. I de blå sonene inntar man cirka to desiliter bønner per dag, og forskning viser at akkurat bønner kan redusere dødeligheten med hele 7–8 %. I tillegg til langsomme karbohydrater og fibre er bønner dessuten en god kilde til plantebasert protein.

 

4. Spis kjøtt med måte

I de blå sonene spiser man kjøtt omtrent fem ganger i måneden, når det er tid for å feire noe. Da dreier det seg sjelden om store mengder, men begrenses heller ofte til en porsjon som størrelsesmessig kan sammenlignes med en kortstokk. Kjøtt kan være en god kilde til protein, B-vitamin og jern, samtidig som for store mengder kan forårsake hjerte- og karsykdommer, kreft og andre helseproblemer. Forskning har dessuten vist at et for stort inntak av rødt og prosessert kjøtt kan føre til økt dødelighet blant både menn og kvinner. Med andre ord er det bra å redusere kjøttinntaket – for eksempel kan man begrense det til én gang per uke.

5. Unngå søte drikker

Søte drikker skader tarmfloraen, enten de er søtet med sukker eller søtningsmidler. Forskning viser at sukker gagner de skadelige bakteriene i tarmen, noe som skaper ubalanse i tarmfloraen. Samtidig har søtningsmidler vist seg å skade de gode bakteriene som er avgjørende for en god magehelse. Siden tarmfloraen er viktig for blant annet stoffskiftet og immunforsvaret, kan både vanlig og kunstig sukker skade helsen. Mennesker som lever i de blå sonene, unngår søte drikker. I stedet opprettholder de en god væskebalanse samtidig som de nyter livet ved å drikke seks glass vann per dag, en kopp kaffe på morgenen og et glass vin til middagen på kvelden.

 

6. Gjennomfør periodisk faste

Periodisk faste innebærer at man inntar alle dagens kalorier innenfor en luke på åtte timer. På denne måten gir man fordøyelsessystemet en mulighet til å restituere seg i 16 timer – noe som har vist seg å være gunstig for magehelsen. I de blå sonene er frokosten dagens største måltid, mens middagen er dagens minste. Mann unngår også å spise sent på kvelden. Å gjennomføre periodisk faste har mange positive helseeffekter som bidrar til både en god magehelse og et langt liv.

Bakterier og fibre for magen

  • 15 milliarder melkesyrebakterier
  • 4 unike bakteriestammer
  • 4 gram glutenfria kostfibrer
Kjøp Synbiotic her
MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

  • Basert på 20 års forskning
  • Produsert i Sverige
  • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no