Kostholdsspesial - Alt om sukker og søtningsmidler - Super Synbiotics
MAGEHELSE /

Kostspesial – sukker

Sukker – næringsmiddelet som mange forbinder med både glede og nytelse, men som også kan ha en negativ innvirkning på kroppens system, særlig tarmfloraen. De aller fleste av oss kjenner nok til at sukker kan være skadelig for kroppen. Denne artikkelen gir et innblikk i hvilke typer sukker som finnes, hvordan de påvirker oss, og hvordan vi kan tenke omkring sukkerinntaket vårt.

Hva er sukker?

Sukker er et samlenavn for flere sukkerarter. Det finnes ulike sukkerarter naturlig i frukt, bær og melk. Det er vanskelig å holde kosten helt fri for sukker, men ved å være bevisst på de ulike typene av sukker som finnes, blir det lettere å ta aktive og sunne beslutninger om hvilken type sukker du spiser.

 • Fruktose. Fruktose kalles iblant fruktsukker og forekommer i mange matvarer, særlig i frukt.  Vår største kilde til fruktose er likevel vanlig hvitt sukker, som består av en del glukose og en del fruktose. Så selv om frukt inneholder fruktose, kan du spise den med god samvittighet. Det finnes nemlig sjelden store mengder fruktose i frukt. Spiser du 500 gram frukt, får du bare i deg noen titalls gram fruktose. Denne lille mengden kan kroppen håndtere – det er ikke farlig. Dessuten inneholder frukt mengder av nyttige fibre og vitaminer som har positiv innvirkning på kroppen og immunforsvaret.
 • Glukose. Glukose er den vanligste av de enkle sukkerartene (hit hører også fruktose). Den finnes i fri form i mange matvarer og bygger opp stivelse og cellulose. Glukose forekommer under mange ulike navn, blant annet dekstrose og druesukker.
 • Rørsukker. Rørsukker brukes for søtning av matvarer og består av fruktose og glukose. Fruktose finnes naturlig i frukter og grønnsaker, og glukose er de karbohydratene som finnes naturlig i en del matvarer og brukes som søtningsmiddel i prosessert mat.
 • Laktose. Laktose består av glukose og galaktose og forekommer i melk fra pattedyr. Derfor kalles det iblant melkesukker. Melkesyrebakterier forvandler laktose til melkesyre når melk syrner, som ved produksjon av kefir.
 • Maltose. Det er lite maltose i matvarer, men det finnes i malt som brukes ved brygging av øl. Derfor kalles det iblant maltsukker.
 • High-fructose corn syrup (HFCS). HFCS er et væskebasert søtningsmiddel som hovedsakelig består av fruktose og en liten mengde glukose. HFCS sies å være den verste typen tilsatt sukker som bidrar til både vektoppgang og hjerteproblemer.
 • Kunstige søtningsmidler. Blant disse finner vi aspartam, sukralose og sakkarin, som alle er søtningsmidler som er frie for kalorier. I tillegg til at de er giftige kjemikalier, har disse stoffene også skadelig innvirkning på tarmfloraen og påvirker nedbrytningen av glukose negativt.
 • Sukkeralkoholer. Sukkeralkoholene sorbitol, xylitol og mannitol inneholder ubetydelige mengder kalorier og karbohydrater. Et moderat inntak av disse er ikke skadelig for kroppen, men for store mengder kan føre til forstyrrelser i tarmhelsen.
 • Naturlige søtningsmidler. De naturlige sukkerkildene er de absolutt sunneste. Det går dessuten an å tilpasse nesten alle oppskrifter ved å bytte ut det vanlige sukkeret med mer sunne alternativer. Noen naturlige sukkerkilder som du med fordel kan benytte deg av i stedet for vanlig sukker, er:
  • honning
  • agave
  • lønnesirup
  • dadler
  • kokossukker
  • stevia
  • fruktjuice

 

Hvordan påvirkes tarmfloraen vår av sukker?

For at de gode bakteriene i tarmen skal trives og fylle sin funksjon i kroppen, må de mates med fibre fra matvarer som bananer, løk og hvitløk. Sukker og kunstige søtningsmidler har motsatt innvirkning på tarmfloraen vår, da de fremmer de usunne bakteriene samtidig som de godartede bakteriene halveres over tid.  Fordi de godartede bakteriene i tarmfloraen er avgjørende for et fungerende stoffskifte, kan sukker og søtningsmidler påvirke helsen vår negativt, f.eks. ved å framkalle glukoseintoleranse.

Men selv om sukker og kunstige søtningsmidler er skadelig for kroppen, trenger du ikke å holde deg unna alt som smaker søtt for å opprettholde en sunn livsstil. Det finnes søte matvarer som tvert imot har en positiv innvirkning på tarmfloraen. Et av disse er honning (rå/upasteurisert), som kan gagne de positive bakteriene i tarmen. Også mørk sjokolade med lavt sukkerinnhold og et kakaoinnhold på minst 70 % inneholder stoffer som kan brytes ned til betennelsesdempende bestanddeler, noe som bidrar til et sterkt immunforsvar og en bedre helse.

Slik kan du minske sukkerinntaket

 1. Minsk inntaket av søt mat, som brus, godteri, iskrem, kaker og boller – særlig til hverdags.
 2. Sørg for å lese innholdsfortegnelsen for ulike produkter. Når sukker står høyt oppe på innholdsfortegnelsen, innebærer det at produktene inneholder mye tilsatt sukker.
 3. Velg alltid naturlige sukkerkilder, og spis bare sukker ved spesielle anledninger.
 4. I tillegg til å redusere sukkerinntaket kan du gjøre tarmfloraen mer motstandskraftig mot det sukkeret som du får i deg, ved å sørge for å spise betennelsesdempende og fiberrik kost bestående av mye grønnsaker og frukt. Du kan også tilføye et kosttilskudd med melkesyrebakterier og fibre, som er en bra måte å styrke de godartede bakteriene i tarmfloraen ytterligere på.

 

Bakterier og fibre for magen

 • 15 milliarder melkesyrebakterier
 • 4 unike bakteriestammer
 • 4 gram glutenfria kostfibrer
Kjøp Synbiotic her
MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

 • Basert på 20 års forskning
 • Produsert i Sverige
 • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no