Dette er en god og enkel oppskrift på sunne kjeks for hele familien. Disse kan barn eller barnebarn fint være med på å bake.
– 5 dl glutenfri økologisk havregryn
– 2,5 dl most banan (cirka 3 bananer)
– 0,8 dl usøtet økologisk peanøttsmør (eller annet nøttesmør)
– Valgfritt: 0,8 dl mørke sjokoladebiter
– Valgfritt: 1 ts ren vaniljeekstrakt fra vaniljepulver
– Valgfritt: ½ ts ceylonkanel
– Valgfritt: En klype salt
Tips: Bytt ut sjokoladebitene eller tilsett hakkede blandede nøtter, kakaonibs, rosiner, hakket tørket frukt eller din egen favoritt.
1. Bland alle ingrediensene unntatt sjokoladebitene (eller din valgfrie smakstilsetning).
2. Tilsett sjokoladebitene (eller din egen favorittsmak) inn i blandingen.
3. Form deigen til 8 kuler og bruk hendene til å flate ut kjeksene (de vil ikke flyte ut når de stekes i ovnen).
4. Stek ved 170 °C i 15–20 min.
5. Oppbevares i en lufttett beholder i 2 dager i romtemperatur eller 5 dager i kjøleskap.
Vel bekomme!
Du kan justere og legge til favoritt-ingrediensene dine, slik som hakkede blandede nøtter, frø, chiafrø, kakaonibs, rosiner, hakket tørket frukt osv. Er det allergi i familien, tilpass ingrediensene og bruk for eksempel cashewsmør i stedet for peanøttsmør. Dette er en morsom oppskrift å eksperimentere med og prøve i ulike varianter.
Det er også et flott alternativ til frokost (i stedet for havregryn) og en enkel matbit for de som er på farten.
Denne sunne kjeksen er naturlig søtet av bananene. Hvis du vil ha dem litt søtere – tilsett litt honning, kokossukker, rå muscovadosukker etter smak. Bare husk at jo mer du søter dem, dess mer vil det påvirke blodsukkernivået ditt. Siden sukker bidrar til kronisk betennelse, begrens inntaket, finn en god balanse og ha det som et sunt mellommåltid. Husk – tilsetter du rosiner eller tørket frukt, blir de også søtere.
Jo søtere mat vi spiser, dess mer sukker har vi lyst på. Ved å redusere inntaket av sukker og søtsaker over en lengre periode (noen uker), dess mindre søtsaker får du lyst på. Du vil også føle hvor søte ting faktisk er når du går tilbake og spiser det samme som før.
Les alltid etiketten når du kjøper mat. Velg produkter uten tilsatt sukker og med så få ingredienser som mulig. Flere ingredienser innebærer vanligvis et mer bearbeidet produkt.
Vi anbefaler mindre sukker og produkter som er så nær hovedkilden som mulig. Velg sukkerinntaket ditt med omhu og ta velbegrunnede beslutninger.
Havre
Havre er en viktig kilde til fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter og er knyttet til mange helsemessige fordeler som å senke blodsukkernivået og redusere risikoen for hjertesykdom. Havre inneholder svært løselig beta-glukanfiber som har vist seg å være effektiv for å redusere kolesterolnivået, både totalt og LDL. Havre kan også beskytte LDL-kolesterol mot oksidasjon.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no