Dyrk dine egne grønnsaker og forbedre helsen din - Super Synbiotics
MAGEHELSE /

Dyrk dine egne grønnsaker og forbedre helsen din

Hagearbeid gjør godt for både kropp og sjel. Dette bekreftes av forskning som viser at det finnes en kobling mellom dyrking, fysisk aktivitet og god mental helse.

I tillegg til alle fordeler knyttet til redusert stress og økt mentalt velvære, finnes det flere helsegevinster knyttet til hjemmedyrking. Et betennelsesdempende kosthold består for en stor del av planteføde rik på fibre, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Det sier seg selv at det er lettere å få i seg frukt og grønt når det er lett tilgjengelig i hjemmet. En studie som ble gjort i USA, viser at de som dyrker selv, oppnår det anbefalte inntaket av frukt og grønnsaker bedre enn de som ikke dyrker, samt at færre lider av fedme.

Tips til deg som vil begynne med hjemmedyrking:

Velg planter som er lette å dyrke på balkong. Jordbær, grønnkål, tomater og urter er planter som oftest lett kan dyrkes i potte. Les mer om disse plantene og hvordan du kan dyrke dem nedenfor.

Tenk på hvilken himmelretning du har ditt tiltenkte sted for dyrking. Ligger det i solen mesteparten av dagen eller i skyggen? Dette kan påvirke hvilke planter som egner seg best for dyrking. Tomater trenger for eksempel mye sol, mens kål fungerer bra i halvskygge.

Ønsk insektene velkommen! Humler, sommerfugler, marihøner og bier kan hjelpe til med å pollinere, jage bort inntrengere som for eksempel bladlus og fremme hjemmehagen. For å lokke flere insekter kan det være til fordel å plante blomster som fremmer insektlivet, for eksempel lavendel.

Dyrk betennelsesdempende grønnsaker

Dyrk grønnkål

Grønnkål er en næringstett matvare, noe som innebærer at det gir mye næring på relativt få kalorier. 100 gram grønnkål gir ca. 21 % av det anbefalte daglige inntaket (RDI) av essensielle næringsstoffer. Blant annet er grønnkål rik på vitamin K og C, samt betakaroten, en antioksidant som utgjør forstadiet til A-vitamin. Grønnkål inneholder også en hel del jern og ALA, som er en fettsyre som forvandles til omega-3-fettsyrene DHA og EPA. Selvfølgelig inneholder grønnkålen godt med plantefibre som mater de gode bakteriene i tarmen.

Grønnkålen bør først dyrkes inne i cirka 4-6 uker før den plantes ute. Den trives godt på et solfylt eller delvis solfylt sted, i kalket jord med høy pH-verdi. Grønnkålen tar seg oftest av seg selv og vannes ved behov. Planten bør også undersøkes for kålsommerfugler og larvene deres. For å forhindre angrep kan man også dekke kålen med nett. Grønnkålen kan deretter stå hele året, du kan til og med plukke blader på vinteren! Bladene høstes alltid nedenfra og opp.

Dyrk urter og krydder

Urter og ferskt krydder er både velduftende og nyttige i matlagningen. De bringer også med seg flere helsefordeler! For eksempel er rosmarin godt for immunforsvaret, blodsirkulasjonen og for treg mage. Peppermynte er lenge blitt brukt innen folkemedisin for å stimulere fordøyelsen og lindre en urolig mage. Persille er rikt på C-vitamin samt folsyre som fremmer blodsirkulasjonen.

Det er oftest lett å dyrke urter, enten i blomsterkasse eller i potte. Enkelte urter er mer hardføre enn andre og har sine fordeler:

Sitronmelisse – velduftende plante som tiltrekker seg humler, lett å dyrke og trives i sol.

Mynte – sprer seg godt, så isoler den gjerne i en egen potte. Trives i sol.

Timian – kan gjerne tørke ut og tåler både sol og klarer seg uten vann. Trives i sol.

Rosmarin – tåler tørke svært godt og trenger kun vann iblant. Trives i sol.

Gressløk – vokser godt og trives i sol.

Persille – vokser godt og trives i sol.

Dyrk jordbær

Jordbær er akkurat som mange andre bær. De er rike på antioksidanter, fremfor alt av typen antocyaniner, som sies å ha en betennelsesdempende effekt. De inneholder også mye C-vitamin (76 % av RDI) og mineralet mangan, som også de regnes som antioksidanter.

Plant jordbær rett ned i jorden, i en pallkrage eller i en potte. De er relativt lettstelte hvis de bare får sol og vann. Jordbærplantene trenger likevel godt med plass for å kunne vokse seg til, så ikke plant dem for tett. Sørg også for at de har plass til å henge ned over kanten (forebygger mugg) og bytt til ny, frisk jord hvert år.

Dyrk tomater

Tomater er rike på antioksidanten lykopen, som har vist seg å være effektiv mot betennelse i kroppen. De kan med fordel varmes opp før de spises, siden varmen gjør at mer lykopen frigjøres.

Tomater trives i næringsrik jord og mye sol og vann. Dyrk tomatplantene inne først og plant dem deretter ute på et solfylt sted uten for mye vind. Tomater må pollineres, så hvis du har en innglasset balkong, må du riste plantene en gang i uken. Hvis de står utendørs, tar naturen seg av det gjennom flyvende insekter og vinden. Husk at tomatplanter trenger mye vann! De må vannes hver dag hvis solen skinner.

Lykke til med dyrkingen!

MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

  • Basert på 20 års forskning
  • Produsert i Sverige
  • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no