Når det gjelder trening, har vi alle ulike forutsetninger. Det handler om alt fra alderen til genene våre, hvor mye vi trener i dag og hvor aktive vi har vært tidligere i livet. For å få så mye som mulig ut av alle de positive helseeffektene som trening gir, er det derfor en god idé å tilpasse treningen ut fra sine egne, unike forutsetninger.
Når vi tilpasser treningen, får vi samtidig realistiske mål med på kjøpet som gjør oss mer motiverte til å fortsette. Dessuten minsker risikoen for at vi trener for hardt, slik at immunforsvaret svekkes og vi risikerer å pådra oss infeksjoner. I denne artikkelen forklarer vi hva individuelt tilpasset trening innebærer og hvordan den styrker både immunforsvaret og tarmfloraen.
Individuelt tilpasset trening handler om å finne riktig treningsform og intensitet for akkurat deg og din kropp. Alderen din, om du er mann eller kvinne, om du har eller har hatt noen sykdommer, genene dine, hvor mye du trener i dag og hvor vant du er med trening fra før, er viktige faktorer som påvirker hvilken treningsform som passer deg best. Og for å finne riktig intensitet for akkurat dine forutsetninger, er også faktorer som hjertefrekvens, oksygenopptak og subjektive vurderinger av opplevelsen viktige. I tillegg til at individuelt tilpasset trening er optimalt for kroppen, har vi en tendens til å bli mer motivert til å trene når treningen er tilpasset forutsetningene våre. Målene blir realistiske, og vi kan følge opp og måle positive effekter.
Mens trening med lav eller moderat anstrengelse styrker immunforsvaret, kan langvarig og høyintensiv trening i stedet gjøre at immunforsvaret blir midlertidig svekket rett etter treningsøkta. Dette kalles ofte for «det åpne vinduet etter trening» eller «Open Window Theory», og innebærer at kroppen blir mer mottagelig for blant annet ondartede virus på grunn av det svekkede immunforsvaret. For deg som liker å trene hardt er det derfor ekstra viktig å få tilstrekkelig med restitusjon, å unngå overanstrengelse og styrke immunforsvaret gjennom riktig næringsinntak.
En god måte å styrke immunforsvaret på er et balansert og anti-inflammatorisk kosthold. Et anti-inflammatorisk kosthold består av matvarer som bidrar til å dempe betennelser i kroppen samtidig som det er både næringsrikt og sunt. Hvis du ønsker å spise anti-inflammatorisk, kan du fråtse i plantebaserte godsaker som grønne bladgrønnsaker, frukt, bær, nøtter, glutenfrie kornsorter som quinoa og durra, belgvekster og fermentert mat som kimchi og surkål. Samtidig er det bra å unngå inflammatoriske matvarer som sukker, raffinerte karbohydrater, fritert mat, gluten, rødt kjøtt og melkeprodukter.
Det er også viktig at du får i deg alle vitaminer og mineraler som bidrar til at immunforsvaret fungerer som det skal, som D-vitamin, vitamin B9, selen, vitamin B6, sink og vitamin B12. Disse vitaminene og mineralene finnes først og fremst i animalske matvarer som fisk, kjøtt, skalldyr, egg, innvoller, melk og ost, men du finner dem også i en del anti-inflammatoriske matvarer som fullkorn, potet, belgvekster, bønner, kikerter, linser, grønne bladgrønnsaker, forskjellige slags kål, frukt, bær, mandler, kornspirer og sesamfrø. Vitamin B12 finnes også i fermenterte matvarer som kimchi og kombucha – som dessuten er både anti-inflammatoriske og fulle av gode bakterier som styrker tarmfloraen. Hvis du vil være sikker på at du får i deg alle viktige vitaminer og mineraler, kan det være en god idé å komplettere med kosttilskudd.
Individuelt tilpasset trening er ikke bare bra for kroppen og motivasjonen, men også for tarmfloraen. Tarmfloraen huser hele 70% av immunforsvaret vårt, og en velbalansert tarmflora er viktig for at vi skal ha det bra og holde oss friske. Forskning viser at mengden av gode bakterier i tarmen øker når vi beveger på oss regelmessig. Man har til og med kunnet se at mennesker med en aktiv livsstil ofte har en annerledes tarmflora enn dem som har en livsstil med mye stillesitting. Samtidig synker stressnivåene når vi trener, noe som også har en positiv innvirkning på tarmfloraen. Immunforsvaret vårt og de gode bakteriene i tarmen tar skade av stresshormoner som adrenalin og kortisol, men når vi trener regelmessig, blir kroppen mer motstandsdyktig mot de skadelige stresshormonene. Dersom treningen dessuten tilpasses etter våre unike individuelle forutsetninger, trener vi hverken for hardt eller for lite. På den måten minsker risikoen for at vi overanstrenger oss slik at immunforsvaret svekkes, og vi løper mindre risiko for å rammes av infeksjoner. Samtidig får vi alle de positive effektene som kommer av regelmessig trening i form av økt produksjon av lykkehormonet serotonin, reduserte stressnivåer i kroppen og bedre søvn – alt som gjør underverker for både tarmflora og velvære.
Kilder:
https://www.idrottsforskning.se/tank-pa-detta-om-du-tranar-tufft-under-coronapandemin/
https://supersynbiotics.se/maghalsa/tarmfloran/motion-kan-gynna-tarmfloran/
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/folat
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/selen
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/zink
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no