Et smakfullt og sunt alternativ til den tradisjonelle julegrøten. Du kan toppe denne ukokte grøten med eple, ceylonkanel eller din egen favorittpynt.
1 dl hel bokhvete
1 ss chiafrø
2 dl usøtet mandel- eller kokosmelk (0,5 dl ekstra til servering)
0,25 ts vaniljepulver (eller 0,5 ts vaniljesukker)
1 tsk ceylonkanel
En klype salt
½ kopp hakkede blandede nøtter og frø – for eksempel mandler, valnøtter, solsikkefrø
Garnering
1 ss usøtet tyttebærsyltetøy
eller
1 ss usøtet eplemos, granateplefrø, frosne ville blåbær eller andre friske bær
Ristede kokosflak ½ kopp hakkede blandede nøtter og frø – for eksempel mandler, valnøtter, solsikkefrø, ristede gresskarfrø
Valgfritt 1 ts honning
1. Skyll bokhveten grundig i vann, hell av alt vannet og tilsett så alle ingrediensene unntatt pynt.
2. Bland ingrediensene sammen. Tilsett halvparten av de hakkede nøttene.
3. La stå i 4 timer eller natten over i kjøleskapet. Rør et par ganger mellom måltidene hvis mulig.
4. Om nødvendig, tilsett mer kokosmelk eller et meierifritt yoghurtalternativ før servering.
5. Tilsett topping etter din smak.
Vel bekomme!
Tips – lek med pynt avhengig av hva du har hjemme og lag nye varianter. Du kan også tilsette Synbiotic eller litt proteinpulver hvis du vil.
Dette er et supersunt alternativ til havregryn (eller julegrøt).
Bokvete
Til tross for navnet er den ikke relatert til hvete og derfor glutenfri. Bokhvete er betennelsesdempende og har flere helsemessige fordeler, som for eksempel å regulere blodsukkernivået og hjertehelsen. Bokhvete er et lavt GI (glykemisk indeks) karbohydrat, noe som betyr at det ikke vil forårsake usunne blodsukkertopper. Bokhvete er rik på antioksidanter og mineraler og inneholder gunstige planteforbindelser som rutin, quercetin, vitexin og D-chiro-inositol.
Det er en god kilde til resistent stivelse som er en kilde til produksjon av anti-inflammatoriske kortkjedede fettsyrer (SCFA), hovedsakelig smørsyre. De fungerer som næring for cellene som kler tykktarmen og forbedrer tarmhelsen. Det anbefales et daglig inntak på 15-30 gram. Les mer om fiber her.
Chiafrø
Chiafrø er veldig næringsrike og inneholder mye antioksidanter. De inneholder fiber, protein og omega-3 fettsyrer. Chiafrø er også høye i kalsium, magnesium, fosfor og ALA, som alle støtter forbedret bentetthet.
Ceylonkanel
Kanel har blitt brukt i århundrer for både medisinske egenskaper og smak. Velg ceylonkanel i stedet for kassia fordi det er ekte kanel fra Sri Lanka. Vanlig kanel (kassia) som vanligvis selges i butikker inneholder stoffet kurmarin (må ikke forveksles med kurkumin i gurkemeie). Kuramin kan være skadelig i større doser. Ceylonkanel er kjent for å redusere risikoen for hyperlipidemi og hyperglykemi. Det har evnen til å øke insulinfølsomheten og reduserer derfor risikoen for type 2 diabetes. Det er anti-inflammatorisk og har antimikrobielle egenskaper.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no