Å kunne handle lokalt og spise kortreist mat føles noen ganger lettere sagt enn gjort, så i denne artikkelen gir vi deg råd om lokal mat i sesong i Norden for å hjelpe deg på vei. Sørg for å fylle hele året med betennelsesdempende råvarer i sesong – bra for både miljøet og helsen!
Det finnes mange fordeler med å spise kortreist mat som er i sesong. Her lister vi opp noen av fordelene:
Grønnsaker inneholder fibre, vitaminer og andre beskyttende stoffer som er bra for helsen. Vi bør få i oss minst 800 gram per dag, så sørg for å fylle grønnsakskvoten din med kortreist mat!
Med “i sesong” mener vi de råvarene man kan få tak i ferske som er lokalt produsert i Norden. I butikken finner vi mye frukt og grønt som er ferskt året rundt, og denne artikkelen fokuserer på det som er lokalt produsert i Norden.
Vinter – Om vinteren (ca. desember–februar) finnes det mye kål og rotgrønnsaker i butikkene. Her lister vi opp gode vintergrønnsaker:
rosenkål, grønnkål, jordskokk, kålrot, løk, gulrøtter, pastinakk, poteter, sellerirot, rødbeter, rødkål, hvitkål, eple.
Vår – Om våren (ca. mars–mai) kommer litt andre typer råvarer i butikken. Også her går det mye i kål og rotgrønnsaker, men også i salat og løk:
kinakål, hvitkål, isbergsalat, nypoteter, asparges, rabarbra, kålrot, løk, gulrøtter, pastinakk, purreløk, sellerirot, rødbeter.
Sommer – Om sommeren (juni–august) blir det lettere å finne gode lokale råvarer i butikken:
blomkål, brokkoli, ferske bønner, fennikel, agurk, isbergsalat, artisjokk, kålrot, løk, mangold, mais, gulrot, pastinakk, paprika, potet, purreløk, sellerirot, reddik, rødbeter, vårløk, sukkererter, asparges, spinat, stangselleri, tomater, hvitkål, squash, rabarbra, rips, kirsebær, stikkelsbær, jordbær, bringebær, blåbær, plommer, pærer
Høst – Høsten (september–november) byr på mye godt, blant annet fra skogen. Kom deg ut og plukk sopp! I butikken finner du:
blomkål, brokkoli, rosenkål, grønnkål, artisjokk, kålrot, løk, gulrøtter, pastinakk, persillerot, potet, purreløk, sellerirot, rødbeter, rødkål, kinakål, savoykål, hvitkål, stangselleri, eple, gresskar, sopp.
Fra desember–mai finner du også våre nordiske bær i frysedisken.
Brokkoli inneholder mye C-vitamin og mengder av mineraler og antioksidanter. Ikke minst kalsium. Brokkoli sies å senke kolesterolet og forebygge kreft samt styrke immunforsvaret og mage- og tarmsystemet.
Blomkålen er svært rik på C-vitamin – 100 gram blomkål inneholder nesten hele dagsbehovet for C-vitamin, noe som er mer enn for eksempel i en appelsin.
Grønnkålen er fylt med vitaminer, fibre og antioksidanter som styrker immunforsvaret og beskytter mot sykdommer. De grønne bladene inneholder også sunne fettsyrer som omega-3.
Bringebær inneholder mye C-vitamin, folat, jern, kalsium, kalium og antioksidanter. Bringebær har også høye nivåer av fiber, f.eks. tarmbakterienes favoritt, pektin, som hjelper med å kontrollere kolesterolet (pektin finner du også i Synbiotic).
Grønne bønner er fylt med vitamin B og E, selen, jern, kalium og kalk. De inneholder også folat, som er ekstra viktig å få i seg under en graviditet.
Jordbær er rike på flere næringsstoffer, f.eks. C-vitamin og antioksidanter som bekjemper frie radikaler. De er dessuten en god kilde til vitamin K og mangan, slik som folat, kalium, riboflavin, vitamin B5, vitamin B6, kobber og magnesium.
Mangold inneholder blant annet lutein, zeaxantin og karotenoider som sies å kunne beskytte øynene mot skadelig aldersforandring. Mangold inneholder også vitamin K, som har positiv effekt for beinmassen og kan motvirke beinskjørhet.
Gulrøtter er fulle av betakaroten, alfakaroten og lutein, som er bra for hjertet og kan motvirke hjertesykdommer, slik som hjerteinfarkt og høyt blodtrykk.
Purreløken inneholder de fleste vitaminer og mineraler – faktisk mer enn vanlig løk – og anses for å ha betennelsesdempende egenskaper. Purreløken er også en kjempegod kilde til kostfiberen inulin.
En uskrellet potet er full av næringsstoffer som vi trenger. Det sies at 250 gram er nok til å dekke halve dagsbehovet for C-vitamin. Poteter er dessuten en kilde til B-vitamin og mineraler som kalium og jern. Spis gjerne poteten kald for å øke fiberinntaket!
Spinaten inneholder antioksidanter som minsker risikoen for slag samt hjerte- og karsykdommer. Den er dessuten proppet med beskyttende stoffer som vitamin K, lutein og betakaroten.
Rødbeter inneholder mange ulike vitaminer som er bra for immunforsvaret. Det røde fargestoffet, antioksidanten betacyanin, beskytter og styrker cellene og mineralene i kroppen, og fytokjemikaliene gir motstandskraft mot bakterier og infeksjoner.
Reddik er veldig bra for å få en frisk lever, og fargen på reddiken avslører dessuten at den er rik på viktige flavonoider.
Sukkererter er en god kilde til fiber, folat, vitamin C og vitamin K.
Asparges inneholder vitaminene A, C, E og K, men også krom, fibre og folat, som kroppen trenger. Den er også vanndrivende og rik på fibre som kan motvirke væskeansamling og forebygge forstoppelse.
Bærplukking er noe vi forbinder mye med Norden! Blåbær er fulle av vitaminer, mineraler og kostfibre!
Noen ganger trenger man litt hjelp for å sikre at man får i seg de minst 800 g med frukt og grønt per dag! Kanskje du kan toppe din vanlige salat med sukkererter, babyspinat, brokkoli og bønner? Da får du virkelig en sunn salat full av fibre, vitaminer og mineraler. Eller hvorfor ikke prøve å blande flere grønnsaker til en sunn smoothie som får de gode magebakteriene og immunforsvaret til å stortrives?
Betennelsesdempende oppskrifter: Oppskriftsbloggen
De nordiske kostholdsanbefalingene 2023, NNR 2023
https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/valj-bland-sasongens-godsaker/
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no