Denne julekrydrede gulrotkaken er glutenfri, hvetefri, vegetarisk og inneholder ikke melkeprodukter. Den er full av betennelseshemmende krydder som ceylon-kanel, kardemomme, ingefær og nellik. Et sunt alternativ til de tradisjonelle pepperkakene.
4 egg
0,5 dl kokossukker eller muscovado-råsukker
2,5 dl tigernøttmel (jordmandelmel)
1 dl sorghummel (durra)
1,5 dl revet kokos
1,5 dl rosiner
1 ts vaniljesukker (eller vaniljepulver)
1 ss bakepulver
2 ts ceylon-kanelpulver
½ ts kardemommepulver
½ ts ingefær
½ ts malt nellik
En klype salt
1,5 dl kokosolje eller MCT-olje
4,5 dl revne gulrøtter
1. Pisk sammen egg og sukker til det blir luftig.
2. Vask og riv gulrøttene.
3. Bland alle de tørre ingrediensene og vend blandingen inn i eggedosisen.
4. Tilsett revne gulrøtter og kokosolje (det kan hende du må varme kokosoljen så den blir flytende hvis den er for hard).
5. Stekes i ovnen ved 150 °C i 55 min.
6. La den stå til den avkjøles
7. Nyt kaken med eller uten frostingen.
8. Tips! Nyt denne gulrotkaken med anti-inflammatorisk te
300 g vegansk kremost
En skvett limejuice
1 ts vaniljepulver eller honning
Bland alle ingrediensene til frostingen og legg den oppå kaken eller server frostingen i en skål ved siden av. Hvis du legger toppingen på kaken og deretter oppbevarer den i kjøleskapet, legg kun toppingen på de bitene du planlegger å spise snart og så kan du oppbevare resten av kaken i romtemperatur i 2–3 dager. Ettersom kaken er laget med kokosolje kan konsistensen bli litt kompakt i kjøleskapet, så det er derfor bedre å oppbevare den i romtemperatur.
Kokosolje
Denne kaken er laget med kokosolje, som er en middels kjedet fettsyre anbefalt av Stig og naturlig søtet med tigernøttmel.
Den har bare en liten mengde uraffinert muscovadosukker (eller kokosnøttsukker) som inneholder enkelte mineraler og antioksidanter sammenlignet med raffinert hvitt sukker. Det er et sunnere alternativ til hvitt sukker. Siden det fortsatt er sukker, bør det begrenses til små mengder for optimal helse.
MCT-olje (som er utvunnet fra kokosolje) inneholder middels lange fettkjeder, som absorberes raskere fra tarmen direkte inn i blodet og deretter sendes videre til leveren. Langkjedede fettsyrer må derimot først passere lymfen før de kan gå videre til leveren.
Jordmandel
Tigernøtter (eller jordmandler) er små rotvekster som vokser i Nord-Afrika og ved Middelhavet, og er naturlig glutenfrie og har en søt og nøtteaktig smak. Den er høy på fiber, jern, kalium, fosfor, vitamin E og C. Den har et høyt nivå av resistent stivelse som fremmer prebiotisk vekst i fordøyelseskanalen og støtter et sunt immunforsvar. Det hjelper også til med å håndtere blodsukkernivået og forbedrer insulinfølsomheten.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no