Hvilke bearbeidede matvarer kan vi spise og hvilke bør vi unngå? Denne artikkelen vil veilede deg gjennom hvordan du håndterer bearbeidet mat. Vi gir deg tips til hva du kan bytte ut, samt næringsrike alternativer som du kan lage selv i ditt eget kjøkken.
Før vi ser på hvordan du håndterer bearbeidet mat i hverdagen, er det en god idé å forklare begrepet «bearbeidet mat» mer detaljert. Enkelt sagt kan mat deles inn i tre kategorier:
1. Ubearbeidet eller minimalt bearbeidet mat
2. Bearbeidet mat
3. Ultrabearbeidet mat
Ubearbeidet eller minimalt bearbeidet mat er akkurat det høres ut som, mat i sin naturlige tilstand. Likevel kan maten ha gjennomgått litt bearbeiding for å gjøre den spiselig og sikker og for å øke holdbarheten. Den kan for eksempel ha blitt tørket, fryst, renset, kokt eller fermentert. Dette kan også omfatte ubearbeidet kjøtt/fisk, melk, egg, ferske og frosne frukt og grønnsaker, nøtter og belgfrukter.
Bearbeidet mat inneholder salt, sukker, smør og olje som er hentet fra den ubearbeidede maten. Dette omfatter også ferdigkokte belgfrukter i kartong eller på boks, hermetisert fisk eller annen mat, røkt fisk, ost og bearbeidet kjøtt som bacon, pølser og skinke. Denne matvaretypen lages ved å kombinere ubearbeidet mat med salt, sukker, olje og så videre.
Ultrabearbeidet mat har gjennomgått en betydelig mengde industriell bearbeiding. Disse matvarene inneholder ofte mye sukker, kunstige ingredienser, raffinerte karbohydrater eller tilsetningsstoffer. Inntaket av ultrabearbeidet mat øker over hele verden. En viktig årsak er at denne matvaretypen vanligvis er svært smaksrik og har en tendens til å være billigere enn ubearbeidet mat.
Det som gjør at ultrabearbeidet mat skiller seg ut, er at den ofte har et lavt innhold av næringsstoffer og fibre, og et høyt innhold av kalorier. Enkelte bearbeidede matvarer (for eksempel bearbeidet kjøtt) og en betydelig andel av ultrabearbeidet mat er blitt forbundet med en rekke helsefarer. For eksempel finnes det studier som viser at denne matvaretypen knyttes til overvekt, fedme, diabetes type 2, visse former for kreft, betennelse, hjerte- og karsykdommer og depresjon.
For å minimere inntaket av usunn bearbeidet og ultrabearbeidet mat finnes det en rekke produkter vi kan bytte ut mot sunnere alternativer:
Referanser
Hall D K, Ayuketah A, Brychta R, Cai H, Cassimatis T, Chen K Y et al. Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell Metabolism. 2019; 30(1): 67-77.
Lawrence, Mark & Baker, Phillip. (2019). Ultra-processed food and adverse health outcomes. BMJ. 365. l2289.
Marti A. Ultra-Processed Foods Are Not ”Real Food” but Really Affect Your Health. Nutrients. 2019 Aug 15;11(8):1902.
Rico-Campà A, Martínez-González M A, Alvarez-Alvarez I, Mendonca R d D, de la Fuente-Arrillaga C, Gómez-Donoso C et al. Association between consumption of ultra-processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study BMJ 2019; 365 :l1949.
Srour B, Fezeu L K, Kesse-Guyot E, Allès B, Méjean C, Andrianasolo R M et al. Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé) BMJ 2019; 365
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no