4 ss økologisk hvit misopasta
2 ss mirin (alkoholfritt)
2 ss glutenfri japansk soyasaus
½ ts ristet sesamolje
Valgfritt: ½-1 fersk lime eller sitron
2 x 100 g villaksfilet
1 pakke (ca. 200 g) bokhvetenudler (sobanudler) (glutenfrie)
150 ml frosne skrelte edamamebønner
1 avokado
Svarte sesamfrø
Valgfritt: Fersk koriander
1. Bland misopasta, mirin, soyasaus og sesamolje i en skål til en marinade.
2. Vask laksen i kaldt vann, tørk med papir eller kjøkkenhåndkle og legg i en ovnsfast form (glass eller rustfritt stål).
3. Dekk laksen med halvparten av miso-marinaden og la den marineres i kjøleskapet i mellom 20 minutter og 4 timer.
4. Tilsett noen skjeer vann i marinadeblandingen som er igjen og sett det i kjøleskapet. Dette blir dressingen din.
5. Tilbered laksen i ovnen på 125 °C i 30-40 min. eller til den er gjennomstekt. Du kan måle den innvendige temperaturen med et steketermometer – innvendig temperatur på 48 °C for mellomstekt eller 52 °C for gjennomstekt.
6. Kok i mellomtiden bokhvetenudlene i vann (etter instruksjonene på pakken).
7. Skyll edamamebønner i vann (sørg for at de tiner) og skjær avokadoen.
8. Servering – begynn med nudler, edamamebønner, avokado og laks, hell over misodressingen og strø de svarte sesamfrøene oppå. Valgfritt – press litt fersk limesaft på toppen og tilsett litt fersk koriander.
Vel bekomme!
Tips: Dette er en fantastisk rett å ta med til lunsj på jobb dagen etter. Du kan gjøre alt klart kvelden før og sørge for å presse litt lime eller sitron oppå avokadoen for å unngå at den blir brun over natten eller ta med en halv avokado som den er i skallet.
Laks er en god proteinkilde, 22–25 g protein per 100 g. Laks er også en kilde til omega-3-fettsyrer, som er viktige for hjernens og hjertets helse. Den inneholder også mye selen, som er viktig for skjoldbruskkjertelens funksjon og den reproduktive helsen. Den er også rik på vitamin B12, som er viktig for å produsere røde blodlegemer og regulere det sentrale nervesystemet.
Prøv om mulig å velge villfisk, og spesielt små, fet villfisk – for eksempel er villaks, makrell, ansjos, sardin og sild alle sunne alternativer.
Følg Stigs råd til oppvarming av mat – når mat varmes opp på lavere temperaturer, kan det være nødvendig med en lengre tilberedningstid.
Misopasta inneholder mange næringsstoffer som har flere helsefordeler. Den er hovedsakelig laget av fermenterte soyabønner, der gjæringsprosessen fremmer de nyttige bakteriene – som potensielt øker fordøyelsen, støtter immunforsvaret og kan hjelpe til med å bekjempe sykdommer.
Vær obs på at miso er ganske salt, så begrens mengden hvis du er bekymret for saltinntaket ditt. Ettersom smaken er sterk, trenger du ikke så mye.
Andre kilder til sunn fermentert mat er surkål, kimchi og kombucha.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no