Julen nærmer seg, noe som også innebærer at det er tid for julebord. I løpet av de siste årene har mange funnet nye varianter av de tradisjonelle rettene som pleier å være på julebordet, og i denne artikkelen vil vi gi tips om hvordan man kan gjøre julebordet litt mer anti-inflammatorisk! Noen generelle tips som er gode å ha i bakhodet, er å velge fiberrike råvarer, lage maten fra grunnen av og unngå høye temperaturer. Velg gjerne glutenfritt samt prioriter plantebaserte retter fremfor dyrebaserte retter. Dessertene kan dessuten gjerne være raw, og kan søtes med f.eks. dadler i stedet for strøsukker eller lignende. Men det absolutt viktigste på julebordet er at man nyter god mat og godt selskap!
En klassiker på julebordet som dessuten gjør tarmfloraen glad. Lag gjerne flere forskjellige salater i ulike varianter, der du kan bruke grønnkål, rosenkål eller rødkål. Grønnkål og rødkål kan gjerne serveres rå, og rosenkålen kan dampkokes eller tilberedes i ovnen på lav temperatur. Et tips er å servere kålen med f.eks. granateplekjerner, appelsinbåter, gurkemeie eller valnøtter.
Smaken av pepperkaker er sterkt forbundet med julen, og selvfølgelig skal det være med på julebordet. Dessuten har krydderne som inngår i pepperkaker betennelsesdempende egenskaper. Her kan du lese mer om julens betennelsesdempende kryddere. Nedenfor finner du en enkel og supergod oppskrift på raw pepperkakeboller.
Bland alle ingredienser og miks til en jevn røre. Hvis du ønsker en fastere konsistens, kan du legge pepperkakebollene i fryseren.
Viltfanget laks passer midt i blinken på julebordet. Laksen inneholder en hel del gode fettstoffer, noe som gjør magen mett og glad. Vi må heller ikke glemme at laks er en utmerket kilde til omega-3, som bland annet reduserer betennelse i kroppen.
Tradisjonen tro pleier det alltid å finnes en form for brød på julebordet, og vi synes at glutenfri frøknekk er et perfekt alternativ. Tilsett gjerne litt ceylonkanel for å den ekstra julefølelsen. Det finnes mange forskjellige oppskrifter på frøknekk, men vi vil tipse om oppskriften «Knasende frøknekk» som finnes i oppskriftsboken Velg helse, skrevet av Stig Bengmark. Oppskriftsboken finner du her.
Hummus er en favoritt som både kan brukes som en røre til maten eller som pålegg til frøknekket. Vi anbefaler å bruke følgende ingredienser til hummusen: kikerter, sitron, tahini, MCT-olje, spisskummen, paprikapulver, havsalt, pepper, hvitløk og vann.
Potet kan høres banalt ut, men faktum er at det er et næringsmiddel med mange helsefordeler. Både potet og søtpotet inneholder resistent stivelse som tar seg helt ned til tykktarmen der de fungerer som mat for de gode bakteriene, slik at de kan forøke seg. Dessuten metter potet godt og er god å servere både til laksen og kålen. Men sørg for å la poteten kjøle av før servering. Dette gjør at den inneholder en høyere mengde fiber og en mindre mengde sukker.
I oppskriftsboken Velg helse finnes en lekker oppskrift på en enkel pannacotta med herlig mørk sjokolade, men uten gelatin. Nedenfor finner dere oppskriften på denne gode sjokolade-pannacottaen.
Grovhakk sjokoladen. Miks kokosfløten og dadlene skikkelig. Bland inn agarpulveret og hell det over i en kasserolle. La det koke på svak varme i ca. 5 minutter, rør hele tiden til det har tyknet. Ta det vekk fra varmen, rør ned den grovhakkede sjokoladen og la den smelte. Hell opp i porsjonsskåler og la det kjøle av. Server med ferske bær.
Som en variant av egg delt i to kan man like gjerne bruke avokado, som er en favoritt i det anti-inflammatoriske kjøkkenet. Server avokadohalvdelene sammen med presset sitron, miljøsertifiserte reker, mangoterninger og litt flaksalt. Hvis dere vil lese mer om avokadoens magiske egenskaper, kan dere lese denne kronikken skrevet av Stig Bengmark.
En kopp varm sjokolade er både godt og varmende i julehyggen. Tidligere har vi tipset om en anti-inflammatorisk variant av varm sjokolade, som du finner her.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no