- 15 milliarder melkesyrebakterier
- 4 unike bakteriestammer
- 4 gram glutenfria kostfibrer
Omega-3 er en essensiell fettsyre, noe som innebærer at den er absolutt nødvendig for at kroppen vår skal kunne fungere normalt. Kroppen vår kan heller ikke danne omega-3-fettsyrene selv, derfor må vi sørge for at vi får i oss disse fettstoffene gjennom kosten eller via kosttilskudd dersom vi ikke får nok av disse fettsyrene gjennom maten.
De essensielle fettsyrene er delt opp i flere grupper, hvorav to av disse gruppene er linolsyre og linolensyre. Linolsyre-familien innbefatter fettsyren omega-6 som representerer betennelse. I linolensyrefamilien er det derimot omega-3 som står for motstand mot betennelse. Sammen bidrar disse fettsyrene til å regulere betennelsesnivåene i kroppen.
For å holde betennelsen i sjakk er det derfor viktig at det er balanse mellom disse fettsyrene. I en normal og sunn kropp ligger forholdet mellom omega-6 og omega-3 på et sted mellom 1:1 og 4:1. Hos personer som spiser en typisk vestlig kost, kan disse nivåene noen ganger ligge så høyt som 15:1. Grunnen til dette er at den vestlige kosten ofte inneholder mye bearbeidet mat som er rik på omega-6, og mindre av de sunne fettkildene som gir omega-3. Omega-6 finnes blant annet i husholdningsoljer som rapsolje, solsikkeolje og maisolje, margarin samt i nøtter og frø.
I omega-3-familien finnes de viktige stoffene EPA og DHA som er spesielt viktige for reguleringen av de inflammatoriske prosessene. Det finnes også en tredje type omega-3 som kalles ALA. ALA kan omdannes til EPA og DHA, men prosessen er ikke spesielt effektiv – først og fremst for konverteringen til DHA.
EPA og DHA finnes i fet fisk, skalldyr samt i visse alger. ALA finnes i plantebaserte fettkilder som for eksempel valnøtter og chiafrø. For personer som spiser en hovedsakelig plantebasert kost, kan det derfor være vanskelig å innta nok EPA og DHA.
I tillegg til at ubalanse mellom omega-6 og omega-3 kan skape betennelse, finnes det flere andre grunner til å prioritere inntaket av omega-3. EPA og DHA er for eksempel viktig for å opprettholde et sunt hjerte og den vaskulære helsen. DHA er også viktig for både hjernens normale funksjon – 8 prosent av hjernens vekt består av DHA – samt for synet og øynene.
Et tilskudd kan være et bra alternativ for dem som ikke får i seg nok omega-3 fra kosten. Det finnes forskjellige typer omega-3-tilskudd der fiskeolje er den vanligste og mest velkjente. Tilskuddet fås vanligvis i form av kapsler eller flytende olje. Fiskeoljen kan likevel være problematisk, dels på grunn av miljømessige årsaker, dels fordi den ikke er egnet for vegetarianere og veganere – de som kanskje har de største utfordringer med å innta omega-3 fra dietten.
I de siste årene har derfor algeoljen vokst fram som et plantebasert alternativ til fiskeoljen. Alger er en direkte kilde til omega-3 og faktisk fiskens egen kilde til omega-3. Grunnen til at fet fisk som for eksempel villfanget laks inneholder omega-3-fettsyrer, er at de spiser mindre fisk som lever av disse algene. Med en algeolje har man gått direkte til den opprinnelige kilden og utvinner omega-3 fra mikroalger. Den vanligste mikroalgen som brukes, heter schizochytrium og er utvalgt for sin gode evne til å produsere DHA naturlig.
Referanser:
Balić A, Vlašić D, Žužul K, Marinović B, Bukvić Mokos Z. Omega-3 Versus Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids in the Prevention and Treatment of Inflammatory Skin Diseases. Int J Mol Sci. 2020 Jan 23
Patterson E, Wall R, Fitzgerald GF, Ross RP, Stanton C. Health implications of high dietary omega-6 polyunsaturated Fatty acids. J Nutr Metab. 2012
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no