Alt du trenger å vite om D-vitamin - Super Synbiotics
MAGEHELSE /

Alt du trenger å vite om D-vitamin

D-vitamin er ikke bare en essensiell vitamin, men er også et hormonlignende stoff som har en innvirkning på blant annet funksjonen til immunforsvaret, skjelettet og musklene.

Hvorfor trenger vi D-vitamin?

D-vitamin finnes naturlig i en del næringsmidler samt i kosttilskudd. Den største kilden til D-vitamin er imidlertid sollys – omtrent 90 prosent av kroppens D-vitamin kommer faktisk fra solen. Det er egentlig ikke sollyset i seg selv som inneholder D-vitamin, men når solstrålene treffer huden, omdannes kolesterolet i huden til D-vitamin som deretter lagres i kroppen for framtidige behov. For at denne omdannelsen og lagringen skal kunne foregå, kreves det imidlertid at vi får tilstrekkelig mengde sollys, og at solens UVB-stråler treffer huden vår, noe som bare skjer når solen står i en minst 45 graders vinkel over horisonten. I Norden er det bare om sommeren at solen står tilstrekkelig høyt (mai-august), og da kun et par timer midt på dagen.

Som tidligere nevnt lagres D-vitamin i kroppen i løpet av sommermånedene. D-vitamin har imidlertid en halveringstid på 6 uker, så forrådet av D-vitamin minsker derfor suksessivt fra cirka august/september og framover. For oss som bor i Norden, er det derfor ekstra viktig å ha oversikt over vitamin D-inntaket ved å gjennomgå kosten eller supplere med kosttilskudd om nødvendig.

 

Noen av D-vitaminets funksjoner i kroppen

Skjelettet: D-vitamin bidrar til lagring av kalsium, fosfat og magnesium i skjelettet, som igjen bidrar til å opprettholde en normal beinstruktur og normale kalsiumnivåer i blodet.

Immunsystemet: D-vitamin bidrar til immunsystemets normale funksjon. I solfattige land hvor lave nivåer av D-vitamin er vanlig, er sykdommer som MS, diabetes og revmatisme vanligere enn i land med mye sol som ligger nær ekvator.

Celledeling: D-vitamin er en betydningsfull komponent i celledannelsen. Sunn og velfungerende celledannelse spiller en viktig rolle når det gjelder å forebygge kreft.

Muskelfunksjon: D-vitamin bidrar til å opprettholde normal muskelfunksjon. Mangel på D-vitamin kan vise seg i form av muskeltretthet- og svakhet samt smerter i musklene.

 

Symptom D-vitaminmangel

Alvorlig D-vitaminmangel kan føre til at skjelettet blir mykt og misdannet, noe som også kalles rakitt eller engelsk syke når det oppstår hos barn. Dette er imidlertid ganske uvanlig i dag. Men selv om man ikke har direkte mangel på D-vitamin, er det mange som lider av å ha for lavt nivå av D-vitamin, og det finnes også studier som viser at dette kan påvirke helsen.

– Tegn på at du har for lavt nivå av D-vitamin kan være følgende:

– Tretthet og nedstemthet (spesielt rundt våren når D-vitaminforrådet begynner å gå tomt)

– Hyppige infeksjoner og forkjølelser

– Søvnproblemer

– Smerter, svakhet og slapphet i muskler

– Betennelse i tannkjøttet

Det finnes også såkalte risikofaktorer som øker sannsynligheten for å rammes av vitamin D-mangel. Disse er: å bo i Norden, gå med heldekkende klær året rundt, spise en hovedsakelig vegansk kost, tilbringe mye tid innendørs, fedme, malabsorpsjonssykdommer som cøliaki og Crohns sykdom.

 

Kilder til D-vitamin

1. Sollys: I løpet av sommermånedene er det nok å oppholde seg utendørs i solen i shorts og t-skjorte cirka 15 minutter om dagen et par ganger i uken. Kroppen kan bare omdanne en begrenset mengde D-vitamin per gang, og grensen går ved omtrent 30 minutter. Opptak av vitamin D påvirkes dessuten av hudfarge (jo mørkere huden er, jo lenger må man være ute i solen for å få samme mengde D-vitamin), livsstil, alder, solbeskyttelsesfaktor og tid på dagen.

 

2. Kost: Det er vanskelig å dekke hele behovet for D-vitamin utelukkende fra kosten, det blir snarere et supplement til soleksponering. I kosten finnes to typer D-vitamin, D3 og D2, hvor D3 er det som vi selv danner i huden når vi oppholder oss i solen. D3 finnes i animalske næringsmidler, for eksempel fet fisk og berikede melkeprodukter. D2 er ikke like effektivt som D3, men finnes først og fremst i forskjellig sopp som for eksempel kantareller og steinsopp.

 

3. Tilskudd: For den som unngår animalske produkter eller av ulike grunner ikke inntar tilstrekkelig D-vitamin via solen og kosten, er kosttilskudd en god løsning. Anbefalingene for mengden D-vitamin varierer mellom 1000 og 5000 IE per dag, avhengig av kilden.

 

Forbedre opptaket av D-vitamin

Alle essensielle vitaminer og mineraler samvirker og er avhengige av hverandre for at hver enkelt skal kunne utføre sin funksjon. For å optimere opptaket av D-vitamin er det derfor viktig å ha tilstrekkelige nivåer av vitamin K2 og magnesium i kroppen. Magnesium øker opptaket av kalsium, mens kalsium fører D-vitamin inn i blodet. Vitamin K2 hjelper i sin tur med å føre D-vitamin inn i skjelettet. Ettersom D-vitamin også er fettløselig, bør det alltid inntas sammen med en fettkilde.

 

Bakterier og fibre for magen

  • 15 milliarder melkesyrebakterier
  • 4 unike bakteriestammer
  • 4 gram glutenfria kostfibrer
Kjøp Synbiotic her

 

Referanser:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20824663

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30344276

https://www.vetenskaphalsa.se/solljus-kan-minska-risken-for-diabetes

https://www.vetenskaphalsa.se/d-vitaminbrist-kan-bidra-till-manga-sjukdomar/

MER FRÅN:

Bakterier og fibre for magen

  • Basert på 20 års forskning
  • Produsert i Sverige
  • Naturlig - ingen tilsetningsstoffer

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no