- 15 milliarder melkesyrebakterier
- 4 unike bakteriestammer
- 4 gram glutenfria kostfibrer
D-vitamin er ikke bare en essensiell vitamin, men er også et hormonlignende stoff som har en innvirkning på blant annet funksjonen til immunforsvaret, skjelettet og musklene.
D-vitamin finnes naturlig i en del næringsmidler samt i kosttilskudd. Den største kilden til D-vitamin er imidlertid sollys – omtrent 90 prosent av kroppens D-vitamin kommer faktisk fra solen. Det er egentlig ikke sollyset i seg selv som inneholder D-vitamin, men når solstrålene treffer huden, omdannes kolesterolet i huden til D-vitamin som deretter lagres i kroppen for framtidige behov. For at denne omdannelsen og lagringen skal kunne foregå, kreves det imidlertid at vi får tilstrekkelig mengde sollys, og at solens UVB-stråler treffer huden vår, noe som bare skjer når solen står i en minst 45 graders vinkel over horisonten. I Norden er det bare om sommeren at solen står tilstrekkelig høyt (mai-august), og da kun et par timer midt på dagen.
Som tidligere nevnt lagres D-vitamin i kroppen i løpet av sommermånedene. D-vitamin har imidlertid en halveringstid på 6 uker, så forrådet av D-vitamin minsker derfor suksessivt fra cirka august/september og framover. For oss som bor i Norden, er det derfor ekstra viktig å ha oversikt over vitamin D-inntaket ved å gjennomgå kosten eller supplere med kosttilskudd om nødvendig.
Skjelettet: D-vitamin bidrar til lagring av kalsium, fosfat og magnesium i skjelettet, som igjen bidrar til å opprettholde en normal beinstruktur og normale kalsiumnivåer i blodet.
Immunsystemet: D-vitamin bidrar til immunsystemets normale funksjon. I solfattige land hvor lave nivåer av D-vitamin er vanlig, er sykdommer som MS, diabetes og revmatisme vanligere enn i land med mye sol som ligger nær ekvator.
Celledeling: D-vitamin er en betydningsfull komponent i celledannelsen. Sunn og velfungerende celledannelse spiller en viktig rolle når det gjelder å forebygge kreft.
Muskelfunksjon: D-vitamin bidrar til å opprettholde normal muskelfunksjon. Mangel på D-vitamin kan vise seg i form av muskeltretthet- og svakhet samt smerter i musklene.
Alvorlig D-vitaminmangel kan føre til at skjelettet blir mykt og misdannet, noe som også kalles rakitt eller engelsk syke når det oppstår hos barn. Dette er imidlertid ganske uvanlig i dag. Men selv om man ikke har direkte mangel på D-vitamin, er det mange som lider av å ha for lavt nivå av D-vitamin, og det finnes også studier som viser at dette kan påvirke helsen.
– Tegn på at du har for lavt nivå av D-vitamin kan være følgende:
– Tretthet og nedstemthet (spesielt rundt våren når D-vitaminforrådet begynner å gå tomt)
– Hyppige infeksjoner og forkjølelser
– Søvnproblemer
– Smerter, svakhet og slapphet i muskler
– Betennelse i tannkjøttet
Det finnes også såkalte risikofaktorer som øker sannsynligheten for å rammes av vitamin D-mangel. Disse er: å bo i Norden, gå med heldekkende klær året rundt, spise en hovedsakelig vegansk kost, tilbringe mye tid innendørs, fedme, malabsorpsjonssykdommer som cøliaki og Crohns sykdom.
1. Sollys: I løpet av sommermånedene er det nok å oppholde seg utendørs i solen i shorts og t-skjorte cirka 15 minutter om dagen et par ganger i uken. Kroppen kan bare omdanne en begrenset mengde D-vitamin per gang, og grensen går ved omtrent 30 minutter. Opptak av vitamin D påvirkes dessuten av hudfarge (jo mørkere huden er, jo lenger må man være ute i solen for å få samme mengde D-vitamin), livsstil, alder, solbeskyttelsesfaktor og tid på dagen.
2. Kost: Det er vanskelig å dekke hele behovet for D-vitamin utelukkende fra kosten, det blir snarere et supplement til soleksponering. I kosten finnes to typer D-vitamin, D3 og D2, hvor D3 er det som vi selv danner i huden når vi oppholder oss i solen. D3 finnes i animalske næringsmidler, for eksempel fet fisk og berikede melkeprodukter. D2 er ikke like effektivt som D3, men finnes først og fremst i forskjellig sopp som for eksempel kantareller og steinsopp.
3. Tilskudd: For den som unngår animalske produkter eller av ulike grunner ikke inntar tilstrekkelig D-vitamin via solen og kosten, er kosttilskudd en god løsning. Anbefalingene for mengden D-vitamin varierer mellom 1000 og 5000 IE per dag, avhengig av kilden.
Alle essensielle vitaminer og mineraler samvirker og er avhengige av hverandre for at hver enkelt skal kunne utføre sin funksjon. For å optimere opptaket av D-vitamin er det derfor viktig å ha tilstrekkelige nivåer av vitamin K2 og magnesium i kroppen. Magnesium øker opptaket av kalsium, mens kalsium fører D-vitamin inn i blodet. Vitamin K2 hjelper i sin tur med å føre D-vitamin inn i skjelettet. Ettersom D-vitamin også er fettløselig, bør det alltid inntas sammen med en fettkilde.
Referanser:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20824663
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30344276
https://www.vetenskaphalsa.se/solljus-kan-minska-risken-for-diabetes
https://www.vetenskaphalsa.se/d-vitaminbrist-kan-bidra-till-manga-sjukdomar/
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no