- 15 milliarder melkesyrebakterier
- 4 unike bakteriestammer
- 4 gram glutenfria kostfibrer
Varier hverdagsmaten med nye krydder! I denne artikkelen finner du sju oppskrifter på betennelsesdempende krydderblandinger som du kan lage selv, og som både smaker godt og demper betennelse!
Har du hørt om kronisk eller lavgradig betennelse? Kronisk betennelse oppstår når en betennelsesprosess har pågått i kroppen over en lengre periode. Det er i seg selv ingen sykdom, men kronisk betennelse knyttes til flere alvorlige sykdommer og bør derfor unngås. Nøkkelen for å forebygge eller dempe kronisk/lavgradig betennelse er en sunn og betennelsesdempende livsstil der man unngår det som øker betennelse og gjør mer av det som reduserer betennelse. Man bør for eksempel unngå eller minimere stress, ultrabearbeidet mat og sukker, som alle kan ha en inflammatorisk effekt. For å redusere betennelse er det viktig blant annet å trene regelmessig samt spise en kost som er rik på antioksidanter og fibre.
Det finnes også visse næringsmidler som har spesifikke betennelsesdempende egenskaper. Først og fremst er det mange krydder som har evnen til å dempe betennelse. For eksempel gurkemeie, som er en av de mest studerte krydderne, inneholder den kraftige antioksidanten kurkumin som har vist seg å kunne redusere betennelse i kroppen. Andre eksempler på betennelsesdempende krydder er ingefær, kanel, cayennepepper og kryddernellik.
Betydelig bedre og sunnere enn det ferdigblandede taco-krydderet som ofte inneholder sukker og andre tilsetningsstoffer.
1 ss chilipulver
¼ ts hvitløkspulver
¼ ts løkpulver
¼ ts røde chiliflakes
¼ tørket oregano
¼ gurkemeie
1 ts paprikapulver
1 tsk spisskummen
½ ts salt
½ ts svart pepper
Karri smaker aller best i en varmende gryte, for eksempel med røde linser, blomkål og kokosmelk.
2 ss spisskummen
2 ss malt koriander
2 ss gurkemeie
2 ts hvitløkspulver
1 ts ingefær
1 ts cayennepepper
1 ts ceylonkanel
2 ts salt
Den sterke blandingen males sammen og passer til dem som liker litt hete i maten.
2 ss chilipulver
2 ts paprikapulver
1 ts salt
1 ts hvitløkspulver
1 ts løkpulver
1 tsk spisskummen
½ ts svart pepper
½ ts oregano
½ ts timian
¼ malt koriander
¼ ts kryddernellik
1/8 ts ceylonkanel
1 laurbærblad
Denne krydderblandingen inneholder ferskt sitrongress og har derfor litt dårligere holdbarhet enn de andre oppskriftene. Sørg for å oppbevare i en lufttett beholder og bruk opp i løpet av én måned. Bruk en håndmikser for å finfordele krydderblandingen!
½ ss spisskummen
1 ss havsalt
2 ts hvite pepperkorn
1 ts svarte pepperkorn
2 ts chiliflakes (bruk gjerne mer dersom du liker sterk mat)
1 ss ferskt sitrongress
3 tørkede limeblader
2 ss hvitløkspulver
2 ss ingefær
1 ss tørkede mynteblader
2 ss revet kokos eller kokosflakes
1 ss kokossukker
Denne oppskriften er for et større parti ettersom det passer til det meste og holder lenge. Vår favoritt er å lage egen humus og smake til med denne krydderblandingen!
2,5 dl paprikapulver
1 dl løkpulver
1 dl chilipulver
1 dl hvitløkspulver
3 ss svart pepper
2 ss oregano
2 ss gurkemeie
1 kopp salt
0,8 dl grovmalt svart pepper
4 ts ingefær
4 ts ceylonkanel
2 ts gurkemeie
1 ts kardemomme
½ ts malt kryddernellik
½ ts muskat
Denne kjenner du kanskje til fra før. Vi bruker den i Stigs gurkemeieshot, gullgrøt, gullmelk, eller for å gi en betennelsesdempende boost til en smoothie med fryst mango og sitron.
1 ss malt gurkemeie
1-2 ml cayennepepper
½ ss malt ceylonkanel
½ ml malt kryddernellik
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no