Hva er tarmfloraen, og hvorfor er den viktig?  - Super Synbiotics

Hva er tarmfloraen, og hvorfor er den viktig?

Tarmfloraen, også kalt mikrobiotaen, er det komplekse fellesskapet av bakterier som lever i mage-tarmkanalen vår. Bakteriene i tarmfloraen spiller en avgjørende rolle for flere av kroppens funksjoner – og påvirker mye mer enn bare fordøyelsen. 

 

Bakteriene i tarmen

I tarmfloraen er det cirka 100 000 milliarder bakterier, som til sammen veier cirka 1,5–2 kilo. Det finnes også et enormt mangfold av bakterier, rundt 1000 forskjellige arter. Disse bakteriene kan forenklet deles inn i tre grupper: gode, onde og nøytrale. Hver person har en unik sammensetning av bakterier i tarmfloraen, en sammensetning som er like individuell som et fingeravtrykk. Tarmfloraen er også i stadig endring og påvirkes av ulike faktorer som alder, kosthold og livsstil.

Funksjonen til tarmfloraen

Kroppen har et betydelig samspill med tarmfloraens mylder av bakterier. Bakteriene er ikke bare viktige for fordøyelsen og næringsopptaket, men også for immunforsvaret – rundt 70 til 80 % av immunforsvaret sitter i magen. I tillegg finnes det en kobling mellom tarmfloraen og hjernen som kalles gut-brain axis (tarm-hjerne-aksen på norsk). Via tarm-hjerne-aksen kan tarmfloraen påvirke vår mentale og emosjonelle helse, og omvendt.

Når tarmfloraen kommer ut av balanse

I optimale tilfeller råder det en likevekt mellom de gode og de onde bakteriene i tarmfloraen. Imidlertid kan faktorer som livsstil, kosthold og miljø forstyrre likevekten. Dersom antallet gode bakterier i tarmfloraen minker, gir det rom for at de onde bakteriene kan formere seg, noe som kan føre til ubalanse i tarmfloraen. En ubalanse i tarmfloraen, også kalt dysbiose, kan føre til lavgradig eller kronisk betennelse og har vært knyttet til en rekke helseproblemer.

Tre grunnpilarer for en balansert tarmflora:

– Kosthold: Å spise riktig er en nøkkelfaktor for å opprettholde balansen i tarmfloraen. Et betennelsesdempende kosthold som er rikt på fiber og plantemat, gir riktig mat til de gode tarmbakteriene. Som et supplement til et variert kosthold kan man også tilføre gode bakterier og fibre via kosttilskudd.

– Stresskontroll: Langvarig stress kan påvirke tarmbakteriene fordi det pågår en konstant kommunikasjon mellom tarmen og hjernen. Ved stress frigjøres hormoner og stoffer som de gode bakteriene er følsomme for, noe som kan bidra til veksten av skadelige bakterier.

Mosjon: Regelmessig mosjon har vist seg å ha positive effekter på tarmhelsen, og kan dessuten bidra til å redusere stress.

 

Melkesyrebakterier og fibre for magen

Synbiotic® er et kosttilskudd med melkesyrebakterier og fibre for magen – før kun tilgjengelig for kliniske studier og forskning. Unn deg en shot om dagen!

Kjøp Synbiotic her

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no