Hva er betennelse og hvordan kan det forebygges? - Super Synbiotics

Hva er betennelse og hvordan kan det forebygges?

Du har kanskje hørt om betennelsesdempende kosthold eller livsstil, der formålet er å dempe den kroniske betennelsen i kroppen. I denne artikkelen kan du lese mer om hva kronisk betennelse er, hva som forårsaker det og hva symptomene er. Du vil også få råd fra professor Stig Bengmark, som har forsket på tarmfloraens betydning for helsen i over 30 år.

 

Symptomer

Noen eksempler på symptomer som kan utvikles ved kroniske betennelser er:

  • Hyppige infeksjoner
  • Mageproblem som f.eks. diaré og forstoppelse.
  • Depresjon, angst og humørsvingninger
  • Smerte og verk
  • Uforklarlig tretthet og søvnproblemer
  • Hårtap og hudproblemer som f.eks. akne og uforklarlige utslett eller rødhet i huden
  • Vektøkning

Hva er betennelse?

Kroniske betennelser omtales ofte som lavgradig eller stille betennelse, siden det ofte er vanskeligere å oppdage enn mer akutte betennelser. Kroniske betennelser kan pågå i kroppen i flere år uten å oppdages, og den vises som oftest i form av ulike alvorlige sykdommer.

Riktignok er ikke en kronisk betennelse en sykdom i seg selv, men en mekanistisk prosess som forbindes med andre sykdommer.

Årsaker og risikofaktorer

– Ubalansert tarmflora – Siden ca. 70 prosent av immunforsvaret sitter i tarmene kan en ubalansert tarmflora svekke vårt naturlige forsvar, og betennelsesutløsende partikler og stoffer kan kommer inn i kroppen.

– Høy andel av kroppsfett – Forskning viser at fettvev ser ut til å kunne utskille inflammatoriske stoffer, og dessuten øker proinflammatoriske molekyler i takt med en stigende BMI.

– Usunt kosthold – Det er en sammenheng mellom et kosthold bestående av mye mettet fett, transfett og raffinert sukker, og økt produksjon av proinflammatoriske molekyler.

– Negativ stress – I tillegg til at stress kan forårsake søvnproblemer (se neste punkt), har det vist seg at både fysisk og mentalt stress frigjør en type av inflammatoriske proteiner kalt cytokiner.

Hvordan redusere og forhindre kroniske betennelser – Professor Stig Bengmarks råd

– Spis et betennelsesdempende kosthold – Stig Bengmark tar til orde for et anti-inflammatorisk kosthold. De gode tarmbakteriene trenger rikelig med plantefibre for å trives, derfor er det godt å ha et kosthold med mye plantemat.

– Anvende sunne vaner for stresshåndtering, trening og søvn – Helsen og også betennelse påvirkes av livsstilen som helhet. Derfor er stress, trening og søvn minst like viktig for en balansert tarmflora og redusert betennelse i kroppen.

– Styrke tarmfloraen – I tillegg til et fiberrikt kosthold og en sunn livsstil, finnes det også kosttilskudd for tarmfloraen.

Referenser:

Hotamisligil, G. S. (2006) Inflammation and metabolic disorders, Nature, 444

Shacter, E., and Weitzman, S. A. (2002) Chronic inflammation and cancer, Oncology, 16

Pahwa, R., Jialal, I., Chronic Inflammation: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/

 

Melkesyrebakterier og fibre for magen

Synbiotic® er et kosttilskudd med melkesyrebakterier og fibre for magen – før kun tilgjengelig for kliniske studier og forskning. Unn deg en shot om dagen!

Kjøp Synbiotic her

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no