Historien bak Stig Bengmark og Synbiotic

Stig Bengmark er professor emeritus, forfatter av boken «Välj Hälsa» og opphavsmann til kosttilskuddet Synbiotic. De siste 30 årene har Stig brukt på å studere tarmfloraen og dens effekt på menneskers helse, men hvordan begynte egentlig det hele?

Fra leverkirurgi til tarmflora

Etter å ha avsluttet studiene på Lunds Universitet hadde Stig en lang og fremgangsrik karriere som professor i kirurgi, sjefskirurg og klinikksjef på Lunds Universitetssykehus. Hans spesialitet var leverkirurgi, men en hendelse på klinikken resulterte i at Stig fikk øynene opp for et nytt fagområde – nemlig tarmfloraen og dens betydning for menneskers helse.

Feilen som vakte Stigs nysgjerrighet

En ung lege ved klinikken hadde fått i oppgave å studere de 81 siste store leveroperasjonene. Da Stig ble orientert om resultatene fra studien ble han sjokkert. Man hadde glemt å gi pasientene den antibiotikaen som ifølge daværende praksis skulle gis en uke etter operasjonen. Dette var en uventet rutinesvikt,  særlig for et universitetssykehus. I forlengelsen av dette ble Stigs overrasket da det imidlertid viste seg at samtlige infeksjoner etter operasjon fant sted hos de pasientene som hadde tatt antibiotika, mens de som ikke hadde fått antibiotika var infeksjonsfrie!

Dette vakte Stigs nysgjerrighet – hadde antibiotikaen klart å svekke den nyttige tarmfloraen? Og hvordan skulle man i så fall kunne gjenopprette den?

Bakterier og fibre for magen

  • 15 milliarder melkesyrebakterier
  • 4 unike bakteriestammer
  • 4 gram glutenfria kostfibrer
Kjøp Synbiotic her

Tarmfloraens betydning

På bakgrunn av dette begynte Stig å studere tarmfloraen nærmere, og hans teorier ble bekreftet både av egen og andres forskning. Studiene viste at tarmfloraen kunne ha stor betydning for menneskers helse – og det viste seg at hele 70 prosent av immunforsvaret sitter i tarmen! Dette ga næring til Stigs videre forskning, og han begynte å undersøke hvordan man skulle klare å gjeninnføre de gode tarmbakteriene på best mulig måte.

Med dette som utgangspunkt startet Stig derfor et forskningsprosjekt sammen med noen kolleger tilbake i 1999. Målet var å finne en elite av gode tarmbakterier som sammen skulle kunne forsterke hverandres egenskaper og ha en betennelseshemmende effekt. Fire unike stammer av melkesyrebakterier ble valgt ut og patentert. Bakteriene ble deretter kombinert med fire typer vekstfibre som hadde vist seg å kunne hjelpe bakteriene med å forplante seg i tarmen.

Synbiotic – En blanding av gode bakterier og fibre

Kombinasjonen av gode bakterier (probiotika) og fibre (prebiotika) kalles for synbiotika, og sammen med sine kolleger valgte Stig derfor å døpe denne sammensetningen til Synbiotic 2000. De kommende årene ble det utført flere studier med Synbiotic 2000, noe som viste seg å oppnå gode resultater. Synbiotic 2000 viste seg blant annet å være effektiv når det gjelder å slå ned på betennelser, samt for å gjenopprette tarmfloraen og styrke immunforsvaret.

To av bakteriestammene har dessuten vist seg å være en viktig del av tarmfloraen blant personer som ikke har tilegnet seg en vestlig livsstil. Det viser seg nemlig at disse bakteriene ofte mangler i tarmfloraen til vestlige personer, og fremfor alt blant personer med kraftig overvekt.

Synbiotic kosttilskudd – Basert på over 15 års forskning

Med utgangspunkt i forskningen som ble utført på Synbiotic 2000, ble deretter kosttilskuddet Synbiotic utviklet. Synbiotic inneholder de samme bakteriekulturene og fibrene som ble brukt i forskningen, men i tre versjoner – Synbiotic15,  Synbiotic40 Enhanced og Synbiotic Gut Brain. Synbiotic15 inneholder 15 milliarder melkesyrebakterier og 4 gram fibre per dose, og egner seg for å styrke og opprettholde en god tarmflora. Synbiotic40 Enhanced er en sterkere variant som inneholder 40 milliarder melkesyrebakterier og 8 gram fibre per dose. Synbiotic40 Enhanced passer derfor for dem som har en ubalanse i tarmfloraen eller i de tilfellene når kroppen er utsatt for ekstra belastning. Synbiotic Gut Brain er et bakterie- og fibertilskudd som inneholder vitamin B6, B9 og B12 som bidrar til en normal psykologisk funksjon.

Forskningen om tarmfloraen og dens kobling til helsen er i dag mer populær enn noensinne, med områder som IBS, kroniske betennelser og gut-brain (koblingen mellom magen og hjernen). Vi i Super Synbiotics mener at magen er en av nøklene til et langt og sunt liv, og brenner for å inspirere og informere om hvordan du oppnår en bedre magehelse. Les gjerne flere artikler på vår blogg om magehelse eller prøv vårt kosttilskudd Synbiotic her.

Video – Forskningen bak Synbiotic

 

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no