Forstoppelse – Hva er årsaken og hva kan du gjøre
Å være forstoppet av og til er veldig vanlig og noe som rammer de fleste fra tid til annen. Les videre for å lære om symptomer, årsaker, tarmfloraens kobling og hva du kan gjøre selv.
Å være forstoppet av og til er veldig vanlig og noe som rammer de fleste fra tid til annen. Les videre for å lære om symptomer, årsaker, tarmfloraens kobling og hva du kan gjøre selv.
Vanlige symptomer på forstoppelse er:
– Hard avføring
– Det gjør vondt å bæsje
– Vondt i magen
– Magen føles anspent
Midlertidig forstoppelse skyldes ofte vaner eller kosthold. En vanlig årsak til forstoppelse er ubalanse i tarmfloraen. Det kan oppstå ubalanse hvis du spiser for lite kostfiber, men også av nye rutiner, for lite daglig mosjon, bekymring, stress eller visse medisiner. I tillegg til ubalanse i tarmfloraen kan forstoppelse oppstå fordi du har drukket for lite væske. Ofte kan du lindre problemet selv.
Hvis du derimot er forstoppet og samtidig har blod i avføringen, går ned i vekt eller om forstoppelsen ikke går over til tross for at du prøver å løse problemet selv, bør du ta kontakt med lege. Forstoppelse kan også være et symptom på tarmsykdommen IBS, som du kan lese mer om her.
I tarmen vår finnes flere billioner bakterier og mikroorganismer, som til sammen kalles for tarmfloraen. Tarmfloraen er viktig for mange av kroppens funksjoner, som fordøyelse, næringsopptak og tarmens tilstand. I tarmfloraen finnes det flere forskjellige typer bakterier, som forenklet kan deles inn i gode og onde bakterier. De gode bakteriene utgjør ca. 80 % av tarmfloraen i optimale tilfeller.
Når tarmfloraen er i balanse, betyr det som regel at du bæsjer regelmessig og uten problemer. Ved ubalanse i tarmfloraen er forholdet mellom de gode og de onde bakteriene derimot blitt forstyrret, noe som har gjort at de onde bakteriene har fått overtaket. Symptomer på ubalanse i tarmfloraen kan være ulike typer mageproblemer, for eksempel forstoppelse.
– Drikk mer væske: Væske kan gjøre avføringen mykere, noe som gjør det lettere å bæsje.
– Spis mer fiber: Å spise fiberrik mat er bra for å forebygge forstoppelse og er også bra for bakteriene i tarmfloraen. Eksempler på fiberrik mat er korn, nøtter, frø, frukt, bær, grønnsaker, rotgrønnsaker og belgfrukter. Det er imidlertid viktig å huske på at et mer fiberrikt kosthold også krever enda mer væske slik at fibrene kan passere smidig gjennom tarmen.
– Øk hverdagsmosjonen: Å bevege på seg kan hjelpe tarmene og magen med å komme i gang.
– Prøv å stresse mindre: Ettersom stress og uro kan påvirke funksjonen til magen og tarmen, er det verdt å se på om dette kan være årsaken til problemene dine.
– Styrk tarmfloraen: Å spise fiberrik mat, trene og stresse mindre er bra for tarmfloraen, og derfor går dette tipset hånd i hånd med rådene ovenfor. Du kan også prøve å tilføre gode bakterier, for eksempel gjennom SuperSynbiotics kosttilskudd, som inneholder en unik kombinasjon av patenterte melkesyrebakterier (probiotika) og et høyt innhold av fiber. At kosttilskuddet har et høyt innhold av fiber er ekstra bra ved forstoppelse.
Synbiotic® er et kosttilskudd med melkesyrebakterier og fibre for magen – før kun tilgjengelig for kliniske studier og forskning. Unn deg en shot om dagen!
Kjøp Synbiotic herDet ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no