Dårlig immunforsvar – Slik styrker du immunforsvaret ditt - Super Synbiotics

Dårlig immunforsvar – Slik styrker du immunforsvaret ditt

Visste du at hele 70 % av immunforsvaret vårt sitter i tarmen? For den som vil holde seg frisk, er det derfor ekstra viktig å holde magen og tarmfloraen i god stand. Professor Stig Bengmark forfatter av bestselgeren Velg helse! har forsket i over 30 år på betydningen av tarmflora for helsen. I artikkelen nedenfor kan du ta del i hans råd for å styrke immunforsvaret.

 

Hva er immunforsvaret?

Immunforsvaret spiller en ytterst viktig rolle for kroppen vår og velværet vårt. Immunforsvaret består av et nettverk av celler, vev og organer som sammen arbeider for å beskytte kroppen mot virus, bakterier og sykdommer. De beskyttende cellene kalles for hvite blodlegemer – de fungerer ved å angripe de fremmede organismene som forårsaker sykdommer. Hvis du har et dårlig immunforsvar, har du et lavere nivå av hvite blodceller, kroppen din kommer da ikke til å kunne stå imot de organismene som har tatt seg inn i kroppen din i et forsøk på å gjøre deg syk.

Ca. 70 prosent av immunforsvaret vårt sitter i fordøyelseskanalen, og en sunn tarmflora er derfor viktig for et sterkt immunforsvar. Tarmfloraen består av flere millioner bakterier og mikroorganismer som bor i tarmene. Disse bakteriene spiller en viktig rolle for immunforsvaret da de blant annet styrker tarmbarrieren og dermed hindrer skadelige bakterier fra å ta seg ut i blodomløpet. Bakteriene hjelper også immunforsvaret ved å øke antallet antistoffer, assistere ved proteinsyntese samt gjennom å produsere molekyler som tar livet av de uvanlige bakteriene.

Derfor er det viktig å ta vare på immunforsvaret

Hver dag jobber immunsystemet hardt med å beskytte og støtte oss, men for at det skal kunne gjøre jobben sin, må vi ta vare på det. Usunn mat, stress og for lite søvn er eksempler på ting som kan påvirke immunsystemet negativt. Men akkurat som immunforsvaret kan bli svekket, så kan det også bli overstimulert, og det viktige er derfor å finne en balanse.

Symptomer på dårlig immunforsvar  

Det finnes mange ulike symptomer på et svekket immunforsvar. Noen eksempler på vanlige symptomer er at man ofte er syk, at man får langvarig og tilbakevendende forkjølelse og gjentatte bakterieinfeksjoner, spesielt i luftveiene.  

Hvorfor har enkelte et dårligere immunforsvar?

Alle har ulike bakteriefloraer i tarmen og dermed også et immunforsvar av ulik styrke. Grunnlaget for immunforsvaret legges allerede ved fødselen da barnet arver en del av morens bakterier. Deretter utvikles tarmfloraen opp til ca. fire års alder. Bakteriene får vi fremfor alt i oss gjennom maten vi spiser, men også via omgivelsene våre. Tarmfloraen er en del av det adaptive, ikke medfødte immunforsvaret som er den delen av immunforsvaret som vi selv kan påvirke. Det adaptive immunforsvaret kan vi bygge opp i løpet av vår levetid ved at vi utfordrer, trener og tilpasser kroppen til et liv der kroppen blir utsatt for bakterier og virus.

Å forsøke å unngå virus og bakterier helt er altså ingen løsning, siden kroppen ikke får de riktige forutsetningene for å styrke immunforsvaret. Derimot kan og bør vi sørge for at vi tar oss av immunforsvaret vårt på riktig måte for at det skal holde seg sterkt og kunne forsvare kroppen vår mot angrep.

Hvordan er immunforsvaret knyttet til tarmfloraen?

Ca. 70 prosent av immunforsvaret vårt sitter i fordøyelseskanalen, og en sunn tarmflora er derfor viktig for et sterkt immunforsvar. Tarmfloraen består av flere millioner bakterier og mikroorganismer som bor i tarmene. Disse bakteriene spiller en viktig rolle for immunforsvaret da de blant annet styrker tarmbarrieren og dermed hindrer skadelige bakterier fra å ta seg ut i blodomløpet. Bakteriene hjelper også immunforsvaret ved å øke antallet antistoffer, assistere ved proteinsyntese samt gjennom å produsere molekyler som tar livet av de uvanlige bakteriene.  Tarmfloraen spiller også en viktig rolle ved å hjelpe kroppen til enten å avverge eller utløse en betennelsesreaksjon. Her er også mangfoldet i tarmfloraen viktig for å holde immunforsvaret i balanse og redusere risikoen for at vi rammes av kroniske betennelser.   

Professor Stig Bengmarks råd for å gi immunforsvaret en boost – 3 tips

– Styrk tarmfloraen – En sunn tarmflora er nøkkelen til et sterkt immunforsvar. Fyll på med gode bakterier og fibre, enten gjennom maten (fermenterte samt rå grønnsaker og frukter) eller via et kosttilskudd.

– Mosjoner i passe mengder – Mosjon har vist seg å øke mengden av enkelte gode bakterier som er spesielt viktige for immunforsvaret. For optimal helse bør vi røre på oss slik at pulsen går opp og vi blir litt svette i minst 30 minutter fem dager i uken.

– Stress mindre – Lettere sagt enn gjort, men ikke mindre viktig for det! De gode tarmbakteriene misliker stress, og langvarig stress kan derfor skape ubalanse i tarmfloraen. Noe så enkelt som å le eller ta noen dype åndedrag kan raskt senke stressnivåene og øke humøret.

Disse tipsene kan du teste for å styrke immunforsvaret ditt i forebyggende hensikt – hvis du opplever at du allerede har et svekket immunforsvar, anbefaler vi at du oppsøker lege.

 

Melkesyrebakterier og fibre for magen

Synbiotic® er et kosttilskudd med melkesyrebakterier og fibre for magen – før kun tilgjengelig for kliniske studier og forskning. Unn deg en shot om dagen!

Kjøp Synbiotic her

nyheter og tips for tarmfloraen din

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no